Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. július 13., hétfő

Meddig engedd és mikor fogd?


Meddig engedd és mikor fogd?

FacA szülőség nem munka, nem feladat. Élethosszig tartó élethelyzet. Vannak esetek, amikor gyermeked egy-egy megnyilvánulására tett reakciód hatalmas jelentőséget hordoz. Íme néhány jó tanács, hogyan érdemes ezeket kezelni. Tihanyi Rita írása.

A hiszti

Zsúfolt bolt, tele emberekkel. Imádott csemetéd – lehet vagy 5 éves – hasra vágj magát, és üvölt. Könnyek nélküli üvöltözésben tör ki. A hirtelen támadt hangzavar okozója egy hiperszuper csodababa, amit a polcról a kosárba szeretne tenni, de te nem hagyod. Azért, mert… és itt odagondolhatod mindazokat az indokokat, amiért nem, hiszen számtalan lehet. Mind e közben a bolt apraja-nagyja téged figyel, és te vörösödő fejjel igyekszel jó szülő maradni. Ismerős a helyzet? A hisztit ebben a korban is jól lehet kezelni. Ilyenkor a nézők kedvéért is produkálja magát, próbára tesz.
Javaslom, próbálj meg higgadtan viselkedni, és eltekinteni attól, hogy közönségetek van. Ha nyugodtan beszélsz hozzá, és ő el tudja mondani, mit akar, akkor tarts ki az elhatározásod mellett.
Ha nem, akkor vigasztald meg, lehet, ennek a kitörésnek egészen más oka van.

Ne fogd a kezét mindig!

Sokszor eszembe jut édesanyám figyelmeztetése: – Ne mássz fel oda, mert leesel!
Túl azon, hogy ő a tőle telhető legjobbat akarta, nem jó irányba befolyásolt. Ezzel az aggódó figyelmeztetésével elérte azt, hogy még felnőtt koromban is féltem lejönni a magasabb hegyről, szikláról.
A legokosabb, ha ilyenkor elmondod gyermekednek, hogy mire vigyázzon. Igen, megesik, hogy elesik majd, de hidd el, tanul belőle.Te úgy vigyázhatsz rá, hogy figyelsz rá. Nem engeded a forró vizes fazék közelébe, nem adsz zsilettpengét a kezébe, nem kell, hogy 8-9 évesen erős közúton biciklizzen, gördeszkázzon. Magyarázd el neki, hogy a tűz veszélyes lehet, de meg kell találnia a saját határait.

Határok

Később: kiskamasz gyermeked éjfélig szeretne barátnőjénél tanyázni. Pedig másnap iskola lesz, pihenésre ez esetben semmi esély. – De a Katának is megengedték! – tör ki könnyekben, és te rögtön arra gondolsz, hogy milyen zord szülő vagy, ha neki nem engeded. Ellenkező esetben nem akarsz Kata-apu/anyu mása lenni, te TE vagy. És másképp gondolod. De mikor gondolod jól? Dilemma, mégpedig nagy. A határokat pedig meg kell szabni, a jófejséged nem attól függ, hogy mennyire vagy engedékeny, és nem ettől leszel szuperszülő.

Magyarázd el!

Gondold végig, te vagy a felnőtt! A mindent-megengedés növelheti a népszerűségi indexedet gyermeked szemében egy darabig. És egyszer csak azzal fogsz szembesülni, hogy már nem kérdez, csak megy. És sokszor nem jó helyre, nem jó irányba. Ha ismerteted a következményekkel, ha figyelsz rá, akkor van esélyed arra, hogy megért.

Légy következetes!

A gyereknevelésben sokszor antidemokrácia van. Mivel te vagy a felnőtt, ezért – életkorodnál fogva – bizonyos dolgokat jobban tudsz, mint csemetéd. Így megvan az okod a tiltásra, az megengedésre, mindenre, amit ígérsz, mondasz, teszel. Ám ha kinyilvánítottad, akkor legyél kitartó, és következetes. A gyerekeknek nagyon jó antennáik vannak ahhoz, hogy megérezzék, kivel meddig lehet „elmenni”. És ezt ki is használják.
Hibázni fogsz, ez egészen biztos. A szuperszülő aranyfokozatát még nem nyerte meg senki. De amikor azt mondja egyszer neked a gyermeked: köszi, hogy értékeket közvetítettél nekem, mert hagytad, hogy megtanuljam! – akkor jól csináltad.
Ez a cél.
Szerző: Tihanyi Rita, pedagógus, gyermekagykontroll-oktató

Tihanyi Rita

Két felnőtt gyermek édesanyja vagyok, pedagógus, tanár, gyermekagykontroll-oktató, tanulástréner.
Tovább
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése