Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. július 15., szerda


Mi okozhat szájlégzést a gyerekeknél?
Tátott szájjal szundikáló, pici gyermekek. Nincs is ennél aranyosabb látvány. Tudtad, hogy a tartós szájlégzéssel orvoshoz kell fordulni?
Mi okozhat szájlégzést a gyerekeknél?Ha a gyermek nem használja az orrát a légvételhez, akkor a levegővétel a szájon át történik, ebben az esetben beszélünk szájlégzésről.Természetesen vannak rövid ideig tartó időszakok (pl. nátha esetén), amikor a gyerkőc a száján át veszi a levegőt, ez azonban idővel meg is szűnik. Kisebb gyermekeknél az arcizom tónusa sem kifejezett, ami főleg az éjszakai alváskor okozhat szájlégzést. Gyermekeknél gyakran megfigyelhető, hogy alváskor a szájukon át veszik a levegőt, ehhez pedig gyakorta társul nyálcsorgás is. Ez a gyermek fejlődésével egyre összerendezettebbé válik.Ha azonban folyamatos szájlégzést tapasztalunk nála, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk!https://media.babaszoba.hu/cikkek/main/97/4097/szajnagy.jpg
Mi vezethet szájlégzéshez?
Gyermekkorban elsősorban a tartós orrdugulás vezet a leggyakrabban szájlégzéshez. Az állandóan ismétlődő felső légúti hurutok következtében a duzzadt orrnyálkahártya, a fokozattan termelődő orrváladék és a következményesen fellépő orrmandula megnagyobbodás az orrjáratok elzáródásához vezet.
Az orrmandula megduzzadása többféle problémát is okozhat a gyermeknél: blokkolja a középfül szellőzését, ami folyadékgyülemhez és középfülgyulladáshoz vezethet. Ha az orrmandula tovább nő, akkor elzárhatja a hátsó orrnyílásokat, ez pedig gátolni fogja az orrlégzést.
Emellett orrdugulást okozhatnak a különböző légúti és ételallergiák is.
Kúszó-mászó gyermekeknél nehezített orrlégzést okozhatnak az orrjáratba dugott apró dolgok: gomb, ételdarabka, játék. Ilyenkor a szájlégzés mellett - egyéb tünetek is megjelenhetnek (véres, gennyes, bűzös orrfolyás).
Sajnos a modern élet kellemetlen velejárójáról, a légszennyezettségről is muszáj szót ejteni. A nagyvárosok szennyezett levegője miatt az orrnyálkahártya túlterhelt, hiszen a por- és koromszemcsék, a pollenek és baktériumok belélegezve megtapadnak rajta. Védelmi rendszere pedig folyvást küzd ellenük. Ebben a túlterhelt környezetben pedig a gátolt orrlégzés, illetve a vele megjelenő szájlégzés gyakran megjelenő gond a gyermekeknél is.
Kisebb gyerkőcök esetében a cumi (játszó -és etetőcumi egyaránt) is egyértelműen szájlégzést okozhat. Elsődlegesen nyitott harapás, helytelen légzés és nyelvlökéses nyelés alakulhat ki használatuk miatt.
Probléma lehet-e a szájlégzés?
A tartósan fennálló szájlégzés egyértelműen káros. Az orr élettani funkciói - a belélegzett levegő szűrése, nedvesítése és felmelegítése - ugyanis kiesnek. Ennek következtében pedig sokkal gyakoribbá válnak a torokpanaszok, a gégegyulladások és az alsó légúti megbetegedések.
Az állandó orrdugulás, szájlégzés miatt az éjszakai alvás gyakran felszínes, időnként oxigénhiányos állapotok is kialakulhatnak. A tartósan szájlégző gyermek éjszakai alvása, pihenése nem biztosított, emiatt pedig jellemző lehet a magatartási és koncentráció zavar is.
Emellett a szájlégzés - akárcsak a nyitott szájtartás - helytelen nyelv pozíciót eredményez, aminek következtében nyelési eltérések, arccsont -és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák alakulhatnak ki a gyermeknél. Fontos tudni, hogy ha csak egy picit van nyitva a száj, már ekkor is leesik a nyelv a szájpadlásról, és az arcizmok benyomják a felső ívet.
Milyen szakemberekhez kell fordulni a szülőknek szájlégzés esetén?
Szájlégzés esetén, első lépésben mindenképpen fül-orr-gégészhez forduljon a szülő. Amennyiben a szájlégzés kiváltója az orrdugulás, az ezt okozó betegségeket, például a krónikus arcüreggyulladást, az orrmandula megnagyobbodást vagy az allergiát fogja a szakember először kezelni.
A gyógyszeres terápia hatástalansága esetén, az orrmandula eltávolítása is szóba jön. Amennyiben azonban már különböző fog és arccsontfejlődési zavarok is kialakultak a szájlégzés következtében, a fogszabályozási szakemberek bevonása elengedhetetlen. A kialakult beszéd és hangképzési rendellenességek kijavítása a logopédusok segítségét igénylik.
Emellett fontos tudatosítani a szülőkben, hogy az orrjáratok tisztán tartása, kisgyermekeknél az orrszívós porszívó használata, míg nagyobbaknál a helyes orrfújás megtanítása kiemelten fontos. Az orrhigiénés eszközökhöz tartoznak a különféle orrsprayék, amelyeket a szakember által javasolt ideig és módon kell használni.
A cikk megírásában Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter (Fül-orr-gége Központ) volt segítségemre.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése