Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. november 17., kedd

Hogyan nevelj őszinte gyereket?


Hogyan nevelj őszinte gyereket?

A helyzet egyszerűen indul: a kisbabák nem hazudnak, se neked, se másnak. Aztán egyszer csak észreveszed, hogy kamusír, hogy megkapja, amit akar, és rájössz, hogy eddig arany életed volt. Innen már csak egy lépés a piercing letagadása és a sátánista egyházakba lépés.

Ha őszinte gyerek a célod, akkor az őszinteségre bizony neked kell megtanítanod. És ez időbe telik. Nem egyszerű igazmondásról van szó, ráadásul a társadalom nem is úgy épül fel, hogy túlságosan jutalmazná az őszinteséget. A gyereket is érdemes erre felkészíteni, ami nem könnyű feladat. Az őszinteség azonban nagyon fontos képesség, hiszen ha gondjai vannak ezzel, gondjai lesznek a kapcsolatok működtetésével is.

Szakértők szerint nagyjából öt-hat évesen lesz súlya az olyan dolgoknak, mint igazság és őszinteség. Már korábban is tudják, mit jelent a jó és a rossz, és ezek fontos fogalmak, de ez önmagában nem elég, szükség van a szülői példákra is. Vagyis a gyerek azt csinálja, amit tőled lát, úgyhogy készülj fel a nehéz helyzetekre.

Őszinte szülő, őszinte gyerek, azaz légy te is őszinte

Az ideális világban eddig tartana a cikk. Valójában ez nem is annyira egyértelmű tanács. Tudnod kell, hogy a gyerekek nagyon sok mindent értenek meg, amit te is biztosan tapasztaltál már, amikor a vasárnapi ebéd közben az előző heti veszekedésben hallott szavakkal köszöni meg az innivalót a kicsi. És ez még egész jó eset, ekkor ugyanis kapsz egy gyors emlékeztetőt, hogy vigyáznod kell, mit mondasz a gyerek előtt. Például nem hazudhatsz arról, hogy ettetek csokit ebéd előtt, amíg anya főzött a konyhában. A gyerekek tudni fogják, hogy más történt, mint amit mondtál, és ez meghatározó az őszinteséghez való viszonyukban.  

Ismerd el, ha tévedtél

Micsoda? Szülő vagyok, nem rombolhatom a tekintélyemet! De igen, rombolhatod, leginkább azzal, ha a gyerek észreveszi, hogy valamit elrontottál, de mégsem vállalod a felelősséget. Nem kell minden bűnödet megvallani a gyereknek, nem kell tudnia, hogy megint 60.000 forint értékű műszaki cuccok utaznak feléd egy hongkongi kikötőből. Viszont ha miattad nem jut el egy kisbarátja zsúrjára, akkor vállald a felelősséget, kérj bocsánatot és tedd jóvá a hibát. Ez nem csak az őszinteség miatt fontos, így a bukáshoz és a tévedéshez is egészséges lesz a viszonya. Látja, hogy a (korai) életének legfontosabb szereplői hibáznak, így megtanulja, hogy az sem baj, ha ő hibázik. Márpedig ez nagyon fontos tulajdonság.

Adj neki időt

Türelmesnek kell lenned az őszinte gyerekkel. Ha gyerekkorban minden csínt megbüntetsz, amit elmond neked, akkor nem azt éred el, hogy nem fog rosszat tenni, hanem hogy egyszerűen nem mondja el. Ha nem mondja el, akkor nem fogsz tudni róla, és semmi esélyed sem lesz segíteni neki a nehéz helyzetekben. Márpedig ez legalább annyira feladatod, mint megtanítani arra, hogy ne lopjon csokit a boltból, és ne verekedjen az óvodában. Ezt nem használhatja pajzsként; ha megszegi az ismert szabályokat, annak következményei lesznek, de türelmesnek kell lenned, amikor betartatod ezeket a szabályokat. És dicsérd meg, amiért őszinte volt veled.

Ez egy lassú folyamat

Ne várj el túl sokat a gyerektől. Ha megjegyzi a naprendszer összes bolygóját, nem jelenti, hogy fel tudja venni a cipőjét egyedül. Az, hogy eléri a sütit a konyhapulton, nem jelenti, hogy értette, miért nem ehet belőle (nyilván azért, mert a tiéd lesz, amíg ő fürdik, de ezt neki nem kell tudnia). Ez különösen nehéz, ha két vagy több gyereket próbálsz egyszerre mozgatni: könnyű elfelejteni a kamaszt nézve, hogy a hároméves kistesó még nem érti, miért kell őszintének lenni. Ugyanígy fordítva is igaz, a nagytól már többet várhatsz el és többet is ért, mint a kisgyerek. De ha egyedül van, akkor is türelmesnek kell lenni, és százszor elmondani. És közben nem aggódni amiatt, hogy biztos hülyére vesz, meg hogy csak azért csinálja, hogy bosszantson. Hagyd az egódat, és gondolj a folyamatra úgy, mint egy értékes tanításra. A gyerek nagyon hálás lesz érte később.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése