Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. november 11., szerda

 

Mit tehetünk, ha hányt a gyerek?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2017. december 8. | Frissítve: 2017. december 10.

Forrás: babaszoba.hu

A kisebb gyerekeknél az egyik leggyakrabban előforduló panasz a hányás. Mivel kiszáradást is okozhat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan csillapíthatjuk, és hogyan pótolhatjuk a folyadékot, ásványi anyagot a gyermeknél.


Mit tehetünk, ha hányt a gyerek?
Nagyon fontos, hogy a hányinger és a hányás nem betegség, hanem tünet, amelynek sokféle oka lehet, és a gyomor- és bélrendszert vagy a központi idegrendszert érintő probléma miatt jelentkezik, tudtuk meg Dr. Németh Zsuzsanna, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvostól.


Egyszeri tünet vagy fertőzés

Ha a gyermek elrontotta a gyomrát, olyan ételt evett, ami nem esett jól neki, és ettől hányt, akkor a legtöbb esetben már az segíteni szokott, ha a hányás után pihen egy kicsit. Ha ilyenkor nem kíséri láz, hasmenés a hányást, akkor csak egy egyszeri tünetről beszélhetünk. Amennyiben viszont a hányás ismétlődik, esetleg láz és hasmenés is jelentkezik, valószínűleg fertőzéses hányásról beszélhetünk- magyarázta a szakorvos.

Ezt a kisgyerekeknél gyakran calici- vagy rotavírus fertőzés okozza. Ezeknél a betegségeknél a kiszáradás veszélye áll fenn, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás: két hányás között amikor van egy kis szünet, ezért ilyenkor tudunk egy kis vizet kortyoltatni a kicsivel. - A hányással járó betegségeknél, problémáknál a következő menetrendet célszerű tartani: először meg kell állítanunk a hányást, majd ezután pótolni a folyadékot, végül pedig az ásványi anyag, a sópótlásról is gondoskodnunk kell, mert a gyermek ebből is veszít.

Folyadékpótlás kortyonként

Ahhoz, hogy a hányás megálljon, figyelni kell arra, hogy a gyermekünk ne görnyedjen, ne nyomja össze a hasát, és igyekezzünk csendet és nyugalmat biztosítani a számára. Emellett érdemes adni probiotikumot, esetleg B6 vitamint, hányáscsillapító gyógyszert - mondta Dr. Németh Zsuzsanna.
A folyadékot úgy pótolhatjuk, ha a hányás után kis ideig hagyjuk pihenni a gyermeket, majd 1-2 korty itallal kínáljuk. Ez lehet hűtött folyadék, ásványvíz, hogy az ásványi anyagokat is pótoljuk, de akár meleg tea is, ami jól esik a kicsinek. A tejet, tejes italokat célszerű kerülni, mert ez sokaknál hasmenést provokálhat. - A hideg kóla sokszor működik jól hányáscsillapítóként, ezért egy keveset ebből is adhatunk neki, lassan, kortyonként. Ha gyermekünk hányt, azzal sok kalóriát veszíthet, amit szintén vissza kell pótolnunk: ezt egy-egy falat szénhidrát tartalmú étellel, sós ropival, kétszersülttel, főtt burgonyával tehetjük meg - fogalmazott a gyermekgyógyász. Lassan pedig visszatérhetünk a normál étrendre, ha megszűntek a tünetek.

Honnan tudjuk, hogy kiszáradt?

Mivel a hányással járó betegségek járhatnak kiszáradással, figyelnünk kell néhány jelre gyermekünknél. A szakember szerint ilyen lehet az acetonos lehelet, illetve ha nagyon bágyadt, tompa, elesett és érdektelen a kicsi, a szeme karikás, a bőre összeesett, mert turgora csökkent - ha összecsippentjük, nem simul ki teljesen - és száraz a nyelve, az mind kiszáradásra utalhat. Ilyenkor nagyon komolyan itatnunk kell a gyereket, szükség esetén mielőbb kórházba vinnünk.
A hányást a vírusokon és bakteriális fertőzéseken túl okozhatja idegrendszeri probléma is: ilyen lehet egy mechanikai trauma, például egy fejsérülés, amit agyrázkódás követ, vagy napszúrás vagy akár gyulladás, például agyhártyagyulladás is. - Ezen kívül beszélhetünk a kisebb gyerekeknél is stresszhányásról, amikor a kicsi megnyugtatásával, a stresszforrás kizárásával szüntethetjük meg a hányást. Utazási betegség is előfordulhat a kisebb gyerekeknél is -  tette hozzá a szakember -, amit hányáscsillapító gyógyszerrel lehet kezelni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése