Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. november 10., kedd

 

Így sínyli meg a gyerek, ha a szülei között rossz a kapcsolat

2019-10-29 15:34
Nem muszáj üvöltve veszekedni ahhoz, hogy a gyerek biztonságérzete sérüljön, azzal azonban csak jól jár, ha megtanulja, hogyan kell a konfliktusokat intelligensen lerendezni.


Valóban tilos a gyerek előtt veszekedni? – teszi fel a kérdést sok szülő. Miközben azt mindannyian érezzük, hogy az indulatos jelenetek nem tesznek jót a lelkivilágának, tudnunk kell, hogy nem minden nézeteltérés káros. A gyereknek is meg kell tapasztalnia, hogy a vita nem feltétlenül rossz dolog, és hogy ha nem értünk egyet, azt kulturáltan is meg lehet beszélni.

Az állandósult, folyamatosan feszült légkör azonban mindenképpen rosszat tesz, és ehhez nem is kell hangosan veszekedni. A következő problémákat okozza a szülők gyűlölködése:


1. Bizonytalanságérzés

„A szülők nem érzik, mennyire érzékenyek a gyerekek a konfliktusaikra” – állítja E. Mark Cummings a Marital Conflict and Children An Emotional Security Perspective című könyv szerzője. A gyerek számára a szülői háttér jelenti a biztonságot, és ha ez meginog, az egész világba vetett bizalma megrendül. A szerző szerint a kiegyensúlyozatlan környezetben felnövő gyerekek körében gyakori a szorongás, a rossz alvás és az evészavarok – kóros étvágytalanság vagy elhízás – is.


2. Bűntudat

A gyerek világképe még egocentrikus: nehezen tudja elképzelni, hogy tőle függetlenül történnek a dolgok. Ha a szülei veszekednek, biztos benne, hogy ennek valamilyen formában ő az előidézője. Biztosan rossz volt, vagy megint elrontott valamit.
A helyzetet nehezíti, hogy a szülői konfliktusok középpontjában nagyon gyakran valóban a gyerek áll. A nevelés, a fegyelmezési módszerek éppúgy képezheti vita tárgyát, mint az, hogy valamelyik fél – jellemzően az anya – úgy érzi, a párja nem foglalkozik eleget a gyermekkel. Az érintettnek pedig mindezt valódi kín végighallgatni.


3. Rossz minták továbbadása

Aki gyerekkorában nem tanulta meg, hogyan kell higgadtan kezelni a problémákat, jó eséllyel felnőttként is csak kiabálva lesz képes lerendezni a nézeteltéréseit. Így öröklődik át a rossz minta nemzedékről nemzedékre, és ebből a spirálból nagyon nehéz kiszállni. Nem lehetetlen azonban: ha mi magunk a rossz örökség ellenére megpróbáljuk, a gyerekünket talán már megkímélhetjük mindettől.


4. Magatartásproblémák

Minden családi konfliktus lecsapódik a gyereken. Pedagógusok általános tapasztalatai szerint az ovisok és a kisiskolások viselkedésén azonnal észrevehető, ha valami nem kerek otthon: agresszívvé, szófogadatlanná, vagy éppen túlzottan visszahúzódóvá válnak.


5. Nehéz felnőttkor

Az érzelmi bizonytalanságban eltöltött gyerekkor az egész életet végigkíséri. A Kaliforniai Egyetem által 2002-ben végzett kutatás szerint a szeretetlen otthonban felnőtt gyermekek későbbi éveik során számtalan problémával küszködtek: gyakoribb volt köztük a depresszió, a függőségek, és az immunrendszerük is gyengébben működött.


6. A csendes feszültség átka

Nem csak hangos, csapkodós veszekedések tehetik tönkre a gyerekkort. A szülők közti rossz viszonyt a gyerek akkor is észreveszi, ha nem kiabálnak, csak éppen nem szólnak egymáshoz, vagy folyamatosan csendesen teszik a megjegyzéseket egymásra. Az ilyen otthonban felnőtt gyermek pontosan érzi, hogy valami nincs rendben, de megfogalmazni nem tudja. A bizonytalanság azonban őt is felemészti.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése