Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. november 26., csütörtök

Kóros soványság, sorvadás csecsemőkorban

 Kóros soványság, sorvadás csecsemőkorban

A felvett táplálék tápanyaggá alakítása az emberi szervezetben hosszú, bonyolult folyamatok következménye. Ha a csecsemő fejlődéséhez szükséges tápanyagok előállításában vagy felhasználásában zavar keletkezik, a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, tehát éhezik. Megfelelő táplálék hiányában a szervezet eleinte a zsírszöveteket, majd az izomszövetet kezdi lebontani, melynek következtében kezdetben a fejlődés lelassulása, súlygyarapodás megállása, fogyás, majd izomsorvadás következik be.

Ma már a gazdaságilag fejlett országokban ritka betegségnek számít.

Leggyakoribb okai

  • Méhen belüli ártalom
  • A gyomor-, bélrendszer rendellenességei,
  • Az elégtelen vagy hiányos táplálkozás,
  • Anyagcsere betegségek,
  • Fejlődési rendellenességek
  • Fertőzések
  • Ápolási, gondozási hibák, elhanyagolás.

Gyakoribb a sorvadás előfordulása azokban a családokban, ahol alkohol-, nikotin-, drogfüggőség áll fenn a várandós kismamánál terhessége alatt.

Terhességi toxémiában is előfordulhat, mivel a mérgezés hatására a méhlepény, valamint a magzat tápanyag- és oxigén ellátása romlik.

Sorvadás formái és klinikai tünetei!

A sorvadás enyhébb fokát hipotrófiának (disztrófia) nevezzük Ebben az esetben a súlygörbe lapos vagy vízszintes, a bőr alatti zsírpárna elvékonyodik, a gyermek lesoványodik. Ha nem sikerül megszüntetni az előidéző okot (nem megfelelő táplálás, bélcsatorna fejlődési rendellenességei, különböző infekciók), a gyermek állapota romolhat, és atrófiába mehet át.

Az atrófiás csecsemő izomzata sorvadt. Ebben az esetben a súlygörbe ereszkedésnek indul zsírpárnák mellett az izomzat is kezd eltűnni. A baba bőre a zsírpárnák eltűnése miatt ráncos, „öreges”, arckifejezése bágyadt, arc és testszíne fakó, sápadt. A csecsemő aluszékony, testhőmérséklete csökken. Gyakoribb a fertőzéses megbetegedések kialakulása.

A fertőzések következtében a csecsemő állapota tovább romlik és dekompozició következhet be.

A sorvadt csecsemőt kórházban kell kezelni, a további leromlás megakadályozása végett.

Mit tehetünk a betegség kialakulása ellen?

A terhesség ideje alatt ügyeljünk az egészségünkre.

Ha addig bármilyen káros szenvedéllyel éltünk, hagyjuk abba és tisztítsuk meg szervezetünket a káros anyagoktól, ebben a gyógynövények segítségünkre lehetnek. Próbáljunk meg egészségesen táplálkozni, élni. Egy egészséges szervezetben növekvő és fejlődő magzat életkilátásai jobbak, mint egy dohányzó, alkoholt fogyasztó anya esetében.

A terhes gondozásra járjunk el rendszeresen. A szűrő vizsgálatokat ne mulasszuk el, mert magzati fejlődési rendellenességekre derülhet fény segítségükkel, valamint a vizeletvizsgálattal a terhességi toxaemia is időben felismerhető és kezelhető.

Szülés után, ha hazatértünk az újszülöttel, vezessünk táplálási és súlygyarapodási naplót.

Ügyeljünk arra, hogy a baba a korának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapja.

A védőnői hálózattól kölcsönözhetünk mérleget, amivel grammra pontosan nyomon követhetjük a gyermekünk súlyfejlődését.

Rendszeresen vigyük gyermekünket védőnőhöz, aki munkájával és szaktudásával segítségünkre lehet a gyermek ápolásában és táplálásában.

A csecsemő gondozását a védőnő tanácsai alapján végezzük. Ügyeljünk a csecsemő és környezete tisztaságára. A csecsemővel való foglalkozás előtt alaposan mossunk kezet. Óvjuk a fertőzésektől. Beteg családtagtól tartsuk távol.

Amint észleljük az első tüneteket, hogy gyermekünk súlyfejlődése lelassul, vagy megáll, konzultáljunk gyermekorvosunkkal.

Ápolási teendők sorvadt csecsemő esetében!

Az időben elkezdett vizsgálatok és az okok kiderítése, valamint a kiváltó betegség kezelése megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki.

A bőrápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, mivel ezeknek a csecsemőknek a zsírrétege hiányzik és bőrük állaga megváltozik.

A test tisztántartásával, gyakori pelenka cserékkel, zsíros, víztaszító kenőcsök alkalmazásával a popsi felmaródását megelőzhetjük.

A test bőrét is babaolajozzuk mivel az száraz, könnyebben sérül.

A leromlott szervezet hajlamosít felfekvések kialakulására. A csecsemőt testhelyzetét változtassuk naponta többször.

Biztosítsunk egyenletes meleg szobahőmérsékletet, a lehűlés elkerülése érdekében

A táplálásnál a gyakori kis mennyiségű táplálásra törekedjünk, naponta 8-szor etessünk. A táplálást kis adagokkal kezdjük, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget.

Ne teáztassunk, ha tehetjük csak anyatejet, fogyasszon a pici. A szoptató anya is táplálkozzon egészségesen, mert az anyatejjel a káros anyagok kiválasztódhatnak,( alkohol, nikotin) és ártalmasak a csecsemőre.

A szeretetteljes gondoskodás, a figyelem és odaadás a csecsemő és anya közötti kapcsolatot elmélyíti és a gyógyulásban is fontos szerepe van.

Az orvosi utasításokat pontosan tartsuk be a mielőbbi gyógyulás érdekében.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése