Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. november 9., hétfő

 

Neveletlen, szófogadatlan a gyerek? 10 gyereknevelési hiba, ami miatt kezelhetetlenné válhatnak a gyerekek!

A gyereknevelés komoly és fontos dolog, de nagyon nehéz is. A legtöbb szülő azt szeretné, ha jól nevelt, szófogadó, kedves és megértő lenne a gyermeke. Ha a gyerek akaratos, szófogadatlan, a viselkedése időnként tűrhetetlen, az sajnos általában a szülők hibája. Még ha nem is a szülő biztatja a gyereket a helytelen viselkedésre, akkor is az ő felelőssége megtanítani neki mi a helyes és mi nem.

Milyen hibákat követnek el a szülők, ami miatt kezelhetetlenné, szófogadatlanná válnak a gyermekek?

1. Úgy gondolod, hogy ez csak az érzelmei kimutatásának egy módja

Ha a szülő azt veszi észre, hogy a gyermek helytelenül viselkedik, például megüti, megharapja, vagy szidja a játszótársait, de nem tesz semmit, az komoly gondot jelent. A szülő feladata, hogy kiderítse, mi okozza a gyereknél ezt a viselkedést. A szülőnek kell elmagyaráznia, hogy a tetteinek következményei vannak és meg kell tanulnia szép szóval elrendezni az olyan helyzeteket is, amikor felidegesítik.

2. Nem engeded a gyereknek, hogy fejlődjön

Sok szülő visszafogja a gyereket, nem engedi, hogy fejlődjön, mert úgy érzi, hogy “ehhez még túl kicsi”. A szülő nem bízik a gyerek képességeiben, ezért nem is engedi, hogy felelősséget vállaljon valamiért, vagy döntéseket hozzon. Az ilyen szülői hozzáállás könnyen ahhoz vezethet, hogy a gyerek egyszerűen kényelmesnek érzi az adott helyzetet és úgy fog viselkedni, mint kisgyermek korában. Elvárja, hogy babusgassák, hogy még többet foglalkozzanak vele, hogy ölben cipeljék.

3. Másra hárítod a felelősséget

A gyerekek viselkedését több tényező befolyásolhatja. Lehet, hogy azért viselkedik úgy ahogyan, mert olyan filmeket, vagy meséket néz, amelyekben rossz példát lát, de ettől ez még nem mentesíti a szülőt a felelősség alól. A legtöbb szülő arra törekszik, hogy megfelelő példát mutasson a gyermekeinek, de ha a tévében mégis mást lát, akkor a szülőnek kell elmagyaráznia, hogy a negatív példát miért nem szabad követni.

4. Nem értjük meg, mit jelent szülőnek lenni

Egyes szülők azt gondolják, hogy a gyermekekük minden vágyát valóra kell váltaniuk. A szülő azonban nem egy kiszolgáló, hanem egy iránymutató szerepet kell betöltsön a kicsi nevelésében! A szülőnek nem az a feladata, hogy a gyerek minden vágyát teljesítse, hanem az, hogy rendes, kedves, megértő, türelmes embert neveljen belőle, hogy felkészítse a való világra.

5. Azt érezteted a gyermekkel, hogy ő különleges

Minden gyermek különleges a maga módján, ez vitathatatlan! Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden áron be kell bizonyítanod a gyermekednek, hogy ő a világ legkülönlegesebb csemetéje. A gyerekeknek szükségük van bizonyos korlátokra, meg kell érteniük, hogy nem körülöttük forog a világ. Ha a gyereknek azt sugallod, hogy ő különleges, azzal növelheted az egóját, ami jó dolog, hiszen a megfelelő önértékelés nagyon fontos, de csak mértékkel. Ha a gyerek úgy érzi, hogy ő a világ közepe, akkor elvárja, hogy minden kérését azonnal teljesítsd, mert ehhez szoktatod hozzá. A való életben azonban nem mindenki arra törekszik majd, hogy lesse az ő kívánságait, ezért nagyon megnehezíted vele az életét, ha ezt nem tudatosítod benne.

6. Becsukod a szemed, mert a gyerek kicsi

Az, hogy kicsi még nem azt jelenti, hogy neveletlennek kell lennie. Minden gyermek csinál badarságokat, hiszen ezzel jár a tanulás, de ez nem azt jelenti, hogy a szülőnek ezt szótlanul kell végignéznie. Beszélgess a gyermekkel, mondd el neki, hogy mi helyes és mi nem, ne várd meg, amíg elfajul a helyzet, mert akkor már sokkal nehezebb nevelni.

7. Megengeded, hogy csúnyán viselkedjen veled

Amikor a gyerek megengedi magának, hogy csúnyán beszéljen a felnőttekkel, az a szülők hibája. A gyereknek barátságos és kedves viselkedése kell legyen a szüleivel szemben. Ha ez nem így van, akkor megengeded neki, hogy csúnyán beszéljen veled, ami nagy hiba, mert a későbbiekben más felnőttekkel is így fog beszélni, ők viszont nem fogják eltűrni neki. A gyermek nem fogja érteni, hogy mi a baj az ő viselkedésével, mivel otthon is megteheti. Minden gyerek hajlamos rá, hogy csúnyán beszéljen, de a szülő dolga, hogy elmagyarázza neki, miért nem helyes ez.

8. Kevés figyelmet szánsz rá

Szánj elég időt a gyermekeidre, mert erre nagy szükségük van. A gyerek a szüleiről vesz példát, ne feledd, ezért is fontos, hogy sok időt tölts vele, játszatok, kommunikáljatok, hogy megtanulja kifejezni az érzéseit. A gyereknek a szülő a mindene, őt nem pótolhatja a legjobb bébiszitter sem. Az együtt töltött idő felbecsülhetetlen, főleg kisebb korban, amikor a gyerek személyisége még nincs teljesen kialakulva.

9. Nem vagy objektív

A szülő nem mindig képes objektíven vielkedni a gyermekével. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az óvodában, iskolában és egyáltalán az életben nem mindenki úgy fog a gyermekedhez állni, mint te.

10. Nem harcolsz a hiszti ellen

A gyerekek megpróbálnak hisztizni, mert feszegetik a határaikat. Ha teret engedsz a hisztinek, a gyerek ebből arra következtet, hogy neki mindent megengednek a szülei.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése