Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 4., hétfő

8 DOLOG AMIT TUDNIA KELL A HERPESZRŐL

8 dolog, amit tudnia kell a herpeszről
Ön tudja, mi igaz és mi nem erről a kellemetlen betegségről?
Mivel a herpesz az egyik leggyakoribb betegség, mindenki ért hozzá egy kicsit. A jó tanácsok egy része azonban ártalmas, és a tuti információknak sincs mindig valóságalapja.
Az ajakherpesz nem csak az ajkakon jelentkezhet!

Bár a legtöbb tapasztalt herpeszes nagyjából tudja, hol, a szája mely részén jelennek meg legközelebb a hólyagok, ez nem jelenti azt, hogy a herpesz ne vándorolhatna. Az ajkakról gyakran az orrba, vagy akár a szemre is átkerülhet, sőt van, akinek az ujján jelennek meg a herpeszes hólyagok.
Az ajakherpesz nem csak csókkal terjed!

A herpeszvírus sérüléseken, illetve testnedveken keresztül terjed. Igaz, hogy leggyakrabban csókolózással adják tovább a vírust, de a közös pohárról, evőeszközről, rúzsról vagy borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra.
A herpesz nem csak akkor fertőz, amikor hólyagos. Az ajakherpesz egészen addig fertőz, amíg ott van az ajkakon, tehát a hegesedés és a pörkösödés állapotában is. Sőt, még akkor is tovább lehet adni a herpeszvírust, ha az éppen lappangó fázisban van, nem kell, hogy látható tünetei legyenek!

A babák nem lehetnek herpeszesek. Vagy "Én már öreg vagyok ahhoz, hogy herpeszes legyek!"

A herpeszvírus kortól függetlenül terjed, már az újszülöttek is elkaphatják (a legtöbbször az édesanyjuktól), és az, akinek korábban nem volt herpesze, soha nincs ellene teljesen védve. Igaz, van, akire kevésbé hat a vírus, és az is előfordulhat, hogy bár vírushordozó valaki, soha nem jelenik meg rajta a herpesz. De ettől még fertőzhet!

A herpeszt szigorúan tilos kiszúrni vagy kinyomni!

Tévhitek a herpeszről
A tévhitek eloszlatása fontos a herpesz esetében, mert ha rosszul kezeljük a fájdalmat okozó ajakhólyagocskákat, akkor a problémák megsokasodhatnak, a fertőzés pedig továbbterjedhet az arcon, sőt akár még a szemet is megtámadhatja.
A herpesz csak külsőleg hasonlít a pattanásra, biológiailag semmilyen összefüggés nincs közöttük. Nyomkodni szigorúan tilos, mert a hólyagokban lévő folyadék szintén fertőző! Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

Az ajakherpesz átterjedhet a nemi szervekre!

A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt, a kezünk is lehet a "közvetítő", ha nem mossuk meg alaposan, miután a fertőzött területhez nyúltunk!

A herpesz magától is elmúlik, felesleges kenegetni.

Az ajakherpesz valóban elmúlik magától is, ám ha kezeljük, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és a továbbfertőződést, illetve a bőr hegesedését is megakadályozhatjuk.

A háziszerek nagyon hatékonyak a herpesz ellen.

Csak városi legenda az, hogy a citromlé, az ecet, a pálinka vagy a körömlakklemosó segítségével hatékonyan lehet kezelni a herpeszt. Ezek az anyagok nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását!


KÉPES GALÉRIA A GYERMEKEK ARCBŐRÉN ELŐFORDULÓ HERPESZRŐL

1-



2-



3-


4-



5-



6-



7-



8-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése