Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 21., csütörtök

A GYERMEK ORVOSOK SZERINT SOK A HIBA A KISGYEREKEK TÁPLÁLÁSÁBAN

A gyermekorvosok szerint sok a hiba a kisgyerekek táplálásában
Ez a cikk 4 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal - áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felmérésének eredményeiről tudósító sajtóközleményben. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, és az édességet hagyjuk el teljesen étrendjükből.
Erről tudnia kell
"Magabiztosak a magyar anyukák, ötből négyen úgy gondolják, hogy egészségesen etetik gyermeküket. A pozitív önértékelés azonban hiányos tudással párosul. Az anyukák a kisgyermekek egészséges táplálását ugyanis letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással, ami bár dicséretes, korántsem elegendő" - áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságnak friss reprezentatív felmérését bemutató sajtóközleményben. A felmérésben 1-3 éves gyermeket nevelő édesanyákat kérdeztek meg.
Nincs meg az átmenet, sok az édesség
A felmérésből az derült ki, hogy az 1-3 éves gyerekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik.
 "Pedig az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt. Szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós felnőtt ételekre, ezért egy ennyi idős gyermeknek külön kéne főzni" - ajánlják a gyermekorvosok.
Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből, ennek ellenére a felmérésből az derült ki, hogy a kicsik kétharmada gyakorlatilag minden nap kap valamilyen édességet (puding, keksz, csokoládé, Túró rudi). Pedig a gyermekorvosok szerint ennyi idős gyereknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie.
"A cukor mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalmuk. Egy kis keksz, csoki és a napi 2 pohár cukros kakaó mellett ne csodálkozzunk, hogy a gyerek étvágytalan, és már nem hajlandó megenni a hasznos tápanyagokban gazdag főtt ételt" - áll a társaság sajtóközleményében.
Az anyukák keveset tudnak a felvágottak sótartalmáról
A társaság tavalyi felméréséből kiderült, hogy az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak: 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset.
 A mostani felmérés szerint az anyukák többsége nincs tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma.

A felmérés szerint a gyermekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. A szakmai ajánlás szerint azonban ezzel is óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése