Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 2., szombat

4 jel, hogy szorong a gyerek az iskolában

4 jel, hogy szorong a gyerek az iskolábanVedd észre az árulkodó jeleket, ha csemetéd nemcsak azért utálja a sulit, mert ez divat a gyerekek között, hanem komoly a baj!
Bár lassan vége az iskolának, és kezdetét veszi a nyári szünet, ez még nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyd csemetéd tantermi problémáit. Sőt, az osztályozó konferenciák időszakában az általános stressz hatására könnyebben kiütközik, ha valami baja van a gyerkőcnek, és keresve sem találhatnál alkalmasabb időpontot arra, hogy mérlegeld: vajon jövőre is ugyanebben az intézményben kell csemetédnek folytatnia tanulmányait?

Az iskolai stressz valamilyen szinten minden gyereket érint, hiszen egytől egyig teljesíteniük kell az elvárásokat. Azonban nemcsak a tanári asztal felől érkezhet a nyomás, de sokuknak a közösségen belül elfoglalt helye is szorongást okozhat, különösen, ha az osztály perifériájára kerülnek.
http://www.femina.hu/spacer.gif

Amennyiben csemetéd a sok stressz hatására szorongani kezd az iskolában, ez nem olyan probléma, amivel egyedül könnyedén megbirkózna. Lehet, hogy bánatát megpróbálja a szokásos diákstratégiával eltitkolni előled, és a kérdéseidre mindig azt feleli, hogy semmi nem történt a suliban, az árulkodó jelekből azonban tudhatod, ha baj van, és ideje tenned valamit.
Állandó rosszkedv
Bár az iskola nem a játszótér, és az újdonsült kisdiákoknak hirtelen váltást jelenthet a szigorú rendszer, a legtöbben hamar belerázódnak a dologba. Persze minden gyerek elkeseredik, ha valami nem úgy alakul az osztályteremben, ahogyan szerette volna, és rossz jegyet vagy néhány kemény szót kap a tanárnénitől, de általában csak rövid ideig van hatással a kudarc a hangulatukra. Amennyiben csemetéd esetében a borús rosszkedv hosszú ideje folyamatosan fennáll, és a családban nem történt az utóbbi időben hirtelen változás, valószínűleg az iskolában érdemes ennek az okát keresned.

A tartós mélabú mindenképpen olyan tünet, ami figyelmet érdemel a gyerekeknél, különösen, ha már otthon sem válik mosolygóssá, és játszani sincs kedve sem a barátaival, sem veled. Ha mindez csak fokozódik, ahányszor szóba kerül az iskola, és még egy kisebb kudarc után is keserves sírásra fakad, biztos lehetsz benne, hogy valami túl nagy terhet jelent neki a suliban.
Iskolaundor
Valószínűleg nem kellett hozzá a Kispál és a Borz híres száma, hogy a reggeli ébresztőre a gyerekek első szava az legyen, hogy még egy kicsit hadd. Nincs abban semmi abnormális, ha a te csemetédet is nehéz rávenni a reggeli indulásra, és szívesen maradna még az ágyban, amennyiben azonban ez a helyzet egyre komolyabbá válik, és súlyos hisztirohamokba torkollik az indulás, szinte biztos, hogy valami baj van. Az iskolaundort szülői körökben sokszor ironikusan szokás emlegetni, azonban a valóságban ez komoly dolog, amiből semmi esetre sem érdemes viccet csinálnod.

Bár kisebb korban a betegségek szimulálása és a valós hasfájás is gyakori, ha a csemete nem akar suliba menni, nagyobbaknál már az elkeseredett és őszinte tiltakozás is figyelmeztető jel lehet, hogy érdemes soron kívül elbeszélgetned a kicsivel, illetve az osztályfőnökkel. Akár az erős követelmények vagy a többi gyerkőc áll a háttérben, ha már suliba sem akar menni a kicsi, sürgős megoldásra van szükség.
Nem barátkozik
Nem minden gyerek a tipikus osztály kedvence. Van, aki csak kevés barátot választ magának, de azokkal jól érzi magát, azonban nem árt jobban utánajárnod a dolgoknak, ha csemetéd egyáltalán nem akar ismerkedni. Ez természetesen rosszkedvhez is vezethet, hiszen a hosszú iskolai napot magányosan kell végigunatkoznia: hasonló helyzetben egyértelmű, hogy a szorongás hátterében nem a tanárok, hanem az iskolai közösség áll. Amennyiben gyermeked alapvetően zárkózottabb, a szorongásra is hajlamosabb lehet, hiszen az, hogy mennyire érzi jól magát a kicsi az iskolában, nagyrészt attól függ, hogy a többiekkel milyen viszonya van.
Retteg a dolgozatoktól
Ha a szorongás hátterében egyértelműen az iskolai követelmények állnak, akkor intő jel lehet, ha csemetéd a dolgozat előtti napokon álmatlanul hánykolódik, majd pedig annak ellenére rossz jegyet visz haza, hogy tudod, nem kevés időt fordított a tanulásra.

Nem csak az álom jön azonban nehezen a kicsi szemére, ha úgy érzi, kevés ő ahhoz, amit az iskolában követelnek tőle. Az étvágytalanság, az ingerültség is intő jele lehet a szorongásnak, amit csak tovább rontasz azzal, ha az eredmény miatt te is megszidod a gyerkőcöt. Hasonló helyzetben nem az anyai szigorral segíthetsz, hanem azzal, ha megpróbálod orvosolni az iskolai szorongást!
Mit tegyél?
Az iskolai szorongás hátterében több ok állhat. Van, aki az átlagon felüli intelligenciája miatt visszahúzódóbb, nem talál társra az osztálytársaiban, és ezért ismerkedik nehezebben. Másoknak éppen a túl magas elvárások okoznak görcsöket, de sok szorongó gyerkőc kerül ki azok közül is, akik szívesen barátkoznának, de a többiek kiközösítik őket. Amennyiben észleled, hogy baj van, elsősorban a háttérben rejlő okokon kell megpróbálnod segíteni, hogy könnyebb legyen a gyerkőcnek.


Ha magányos farkas
Nem biztos, hogy az iskolaváltás a legjobb megoldás, amennyiben ugyanis a kicsi nehezen barátkozik, és csak hosszú idő után kezd ismerkedni, egy új közösség még ronthat is a helyzeten. Ha gyermeked már az iskolába kerülést is nehezen élte meg, segíts neki, hogy hozzászokjon, és elszakadhasson az otthontól. Elsősorban a társas készségeit érdemes fejlesztened: szervezz minél többször olyan hétvégi programot, ahol sok gyerekkel lehet együtt, és a családi eseményekbe is vond be őt. Ha megszokja, hogy sok emberrel van együtt, az iskolában is könnyebben megy majd az ismerkedés.
Ha fél az elvárásoktól
Amennyiben valóban nem képes teljesíteni az elvárásokat, megoldást jelenthet az iskolaváltás. De, ha a rossz eredményeinek csak a szorongás az oka, inkább ezen kell segítened. Elsőként érdemes azon elgondolkoznod, hogy vajon nem te vársz-e túl sokat a kicsitől, és ezért érzi kényszernek a teljesítést.
Amennyiben ez a helyzet, lazíts a követelményeken, és ne akkor dicsérd, ha neked megfelel, hanem akkor, ha a képességeihez mérten teljesít. Ha valamiben tényleg gyengébb, és azért szorong, biztosítsd róla, hogy neked az is elég, amit nyújt.

Amennyiben csemetéd idősebb, előfordulhat, hogy a szórványos tanulás miatt görcsöl rá a nehezebb dolgozatokra, vagy az is lehet, hogy rossz módszerrel tanul.
Ebben az esetben akkor is foglalkozz vele többet, ha már nagy gyerek, és egyedül is boldogulhatna, ám ne csak ellenőrizd, de segíts neki a tanulásban! Amennyiben otthon mégsem oldódna meg a helyzet, kérd az iskolapszichológus segítségét, aki talán a színfalak mögötti viszonyokkal is jobban tisztában van.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése