Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 4., hétfő

BOLHACSIPÉS

Bolhacsípés kezelése, veszélye


A legtöbb esetben a bolhacsípés nem több, mint néhány napig tartó, kellemetlen viszkető érzés. Ilyenkor a bolhacsípés kezelése a patikákban kapható enyhítő krémekkel (After Bite, Everclear tonik, Antivakarin krém) megoldható.
A bolhacsípés felismerése:
Mivel kevés az embert szándékosan csípő, élősködő rovar Magyarországon a bolhacsípés könnyen felismerhető. A bolha minden esetben boka környéken csíp, maximum a comb magasságáig. A test egyéb tájékán megjelenő (arcon, házon, hason) csípéseket jellemzően más rovarok okozzák. érdemes megnézni az ágyi poloska csípés tüneteit is.
A legtöbb esetben ezt a kérdést túlbonyolítják. Ha nem a boka környékén, vagy lábon koncentrálódnak a csípések, nem bolha lesz.
Hogyan kezelje a bolhacsípést?
Fontos, hogy ezeket a viszkető pontokat ne vakarja el az ember, így elkerülhetőek a másodlagos fertőzések.
A bolhacsípésre fokozottabban érzékenyek esetében előfordulhat, hogy a csípés helyén csalángöb alakul ki. De akár egy helyi viszkető pírről, akár egy kisebb csalángöbről is legyen szó, az esetek többségében a bolhacsípés szerencsésen zárul.
Kevésbé szerencsések esetében azonban komolyabb fertőzéseket is össze lehet szedni egy bolhacsípés által. Mivel a bolha többgazdás (emberből, és állatból egyaránt szív vért) a vérszívás során akár a bubópestis baktériumával is megfertőzheti az embert. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez meglehetősen ritka, és antibiotikummal már könnyen kezelhető.
A baj akkor történik, ha ez a kezelés nem történik meg, mert így a vérbe jutó baktérium idővel elérheti a tüdőt, aminek révén kialakul a tüdőpestis, mely már gyógyíthatatlan. Félni azonban nem kell tőle, mert ez a statisztikai adatokat nézve meglehetősen ritka számban történik meg.
A bolhák a szalagférgesség előidézésében is szerepet játszanak. Bár itt már nem a bolhacsípés által jut a kórokozó a szervezetbe, hanem az állat szétrágásakor kerülhet a bélbe. Ilyen esetekben különösen a kutyával játszó gyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. A kutya szőrén megtapadó, szétrágott bolhában levő kórokozók a kutya csókolgatásakor, simogatásakor jutnak be az emberi szervezetbe. A háziállatok kezelésére kutyák, macskák bolhátlanítására mindenképpen sort kell keríteni. Addig is pedig érdemes a háziállatokkal óvatosan játszadozni.
Pánikra alapvetően azonban semmi ok! Ha az ember odafigyel a környezetére, és bolhaprobléma észlelésekor azonnal lekezeli a háziállatot, és végeztet egy szakszerű bolhairtást a lakásban, ezek a betegségek 100%-ban kivédhetőek.
FONTOS FIGYELMEZTETÉS:
A bolhacsípés nem összetévesztendő az ágyi poloska csípéssel. Bár a tünetek tűnhetnek teljesen azonosnak a két probléma teljesen már megoldást kíván. Az esténként keletkező, testtájékon szétszórt (nem bokakörnyéki) csípések elsősorban ágyi poloskára utalnak. Ha nem 100%-ig biztos, hogy bolha van a lakásban, akkor nézzen ennek utána.


BOLHACSIPÉSEK KLINIKAI FORMÁI

1-



2-



3-



4-



5-







6-



7-



8-



9-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése