Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 17., vasárnap

IJESZTŐ,FURCSA JELEK KISBABÁKNÁL

Ijesztő, furcsa jelenségek a kisbabáknál
Ha első babádat hoztad világra, talán furcsának, sőt akár ijesztőnek is tarthatsz bizonyos dolgokat, amit a kisbabád csinál. Az is lehet, hogy nem az első szüléseden vagy túl, hanem esetleg már van otthon egy vagy több apróság, azonban ha náluk nem tapasztaltál ilyeneket, akkor  is érdekes lehet ez az összefoglaló.

Az alábbi felsorolásban olyan jelenségeket igyekeztem összegyűjteni, amitől sok szülő megijed, de többnyire teljesen ártalmatlan dolgokról  van szó.
 
1.Csuklás 
A kisbabák nagyon sokat, és hosszan képesek csuklani. Ez a szülők számára  ijesztő lehet, mert felnőttként átélni hosszabb csuklási rohamot bizony nem kellemes. A kisbabákat azonban nem szokta zavarni. Sőt, sok kismama beszámol arról, hogy sokat csuklott a magzat a pocakjában. Általában az ilyen kisbabák kint is sokat csuklanak. A csuklást különböző dolgok válthatják ki, de leggyakrabban evés után jelentkezik a rekeszizom ritmikus összehúzódása. A jelenség pontos okát nem tudjuk, valószínűleg az idegrendszer éretlensége okozza. Különböző technikákat  szoktak (főleg a nagymamák) javasolni, a citrom itatását ne próbáld meg! Segíthet, ha visszateszed még egy kicsit szopizni, bár ha éppen jóllakott, kicsi az esélye, hogy elfogadja. Lehet egy kis felforralt lehűtött vizet itatni a babával. Ezek a praktikák azonban ritkán válnak be, leginkább magától szokott elmúlni.         

2. Tüsszögés   
Ijesztő lehet, hogy csak rövid ideje jöttetek haza a kórházból máris gyakran tüsszög a kisbaba.
-Te jó ég! Csak nem fázott meg?- szokták  kérdezni a szülők. 
Szerencsére szó sincs róla. A jelenség hátterében az áll, hogy a kisbabáknak nincs még orrszőrzetük, így minden apró porszem irritálhatja a nyálkahártyájukat, és  a tüsszentéssel egyben tisztul is az orrjárat. 
További aggodalomra adhat okot, ha a tüsszentéssel váladék is jön a kisbaba  orrából. Abban az esetben, ha ez a váladék átlátszó, vagy fehér színű, nem kell megijedni, valószínűleg attól van, hogy bukott a baba. A kisbabák garat-és gége rendszere kissé eltér a felnőttekétől,  ami  a szopizást segíti elő. 
Bukás esetén előfordul, hogy nem csak a  baba száján, hanem az orrán is visszajön az ennivaló. Ez a jelenség állhat a szörtyögés hátterében is, ami szintén ijesztő lehet, mert náthásnak tűnhet a kisbaba.  

3. Bukás           
Fontos különbséget tennünk a hányás és a bukás között. Hányás esetén nagy erővel, sugárban  távozik a kisbaba száján át a táplálék. Többszöri, nagy mennyiségű hányás esetén, különösen ha egyéb tünetekkel  (pl. láz) is jár orvoshoz kell fordulni.
A bukás nagyon gyakori jelenség a kisbabáknál, ilyenkor főleg evés után a baba száján kifolyik egy kis táplálék. A mennyisége és gyakorisága változó lehet. Ha a baba a bukás mellett is szépen gyarapszik, általában nem igényel orvosi beavatkozást.  
A bukás oka lehet, hogy a baba túleszi magát, mohón eszik, ezáltal sok levegőt nyel. Főleg fiúknál fordul elő a gyomorszáj éretlenségéből adódó bukás. Sokszor nehéz megállapítani az okot.
Fontos, különösen mohón evő babáknál, a büfiztetés, és annak helyes kivitelezése.
Bukós babáknál szoktuk még ajánlani a lejtős fektetést, amikor a baba feje magasabban van, mint a lába. 
Többnyire a szilárd táplálék bevezetésével csökken a bukások száma, de az is sokat segít, amikor a baba már többet mozog: kúszik, mászik, feláll. Vannak azonban olyan csecsemők is akiknél a bukás akár 1 éves korukig is eltarthat.

4. A szem csipásodása
Bizonyos mértékig normális jelenség, azonban, ha a baba szeme masszívan váladékozik, mindenképpen meg kell mutatni orvosnak! Sokan törölgetik ilyenkor a baba szemét kamillateával, azonban manapság a szemészek már nem ajánlják ezt. A váladék eltávolítása felforralt lehűtött vízzel történjen, és a külső szemzugból a belső felé. Általában az orvos szemcseppet, vagy kenőcsöt ír fel. Ha hosszabb idő után sem múlik a váladékozás, akkor gyakran a könnycsatorna szűkülete, vagy elzáródása áll a háttérben, melyet szemészorvos old meg. 

5. Hideg kéz, kézremegés
Főleg az újszülötteknél figyelhetjük meg, hogy bár a szobában meleg van és jól fölöltöztettük, mégis hideg a keze. Ez részben a perifériás keringés éretlensége miatt lehet. Másrészt mivel a baba feje testarányait tekintve nagy, a fejbőre a legnagyobb hőleadó felület. Ezért ilyenkor akár a szobában is adjunk rá egy vékony kis sapkát!

A kézremegés oka lehet az idegrendszer viszonylagos fejletlensége, az ősi reflexek aktivitása. Jelentkezésükkor a következő dolgokra kell figyelni:
  • Milyen időszakokban jelentkeznek: naponta többször, egyes napszakhoz kötődve, alvás előtt, után?
  • Mely testrészeket érint: csak a kezet, lábat, felsőtestet?
  • A remegések milyen intenzitásúak, apró, ismétlődő, vagy nagyobb, erőteljesebb izom-összehúzódások?
  • A gyermekkel felvehető közben bármilyen kontaktus: figyel-e ránk, követ a szemével, reagál-e a hangunkra?

Amennyiben nem átmeneti, a baba megnyugtatásakor nem csillapodik perceken belül, a gyermekkel nem, vagy nehezen vehető fel kontaktus, és a remegés után ernyedt, bágyadt, feltétlen a gyermekorvoshoz kell fordulni. Nagy segítség, ha bármilyen felvételen ez rögzíthető. Tapasztalataink szerint az esetek többségében az ébredés utáni állapotkor jelentkezik ez, és ártalmatlan, kora csecsemőkori jelenség.(nem tévesztendő össze a Moro-reflexxel)

6.Emlőduzzanat
Fiú és lány csecsemőknél egyaránt előfordulhat. Igen ijesztő lehet, amikor savós váladék is ürül a duzzadt emlőkből. Ezt a népnyelv boszorkánytejnek nevezi. A jelenség oka, hogy az anyai hormonok még jelen vannak az újszülött vérében. Teendőt nem igényel, sőt TILOS nyomkodni!

7. Hüvelyi vérzés
Értelemszerűen leány csecsemőknél fordul elő, amikor a baba hüvelyéből vér távozik. Ennek is a baba vérében felhalmozódó anyai hormonok az okai. Teendőt nem igényel, magától elmúlik, amikor a baba véréből ürülnek az anyai hormonok.

8. A babák és gyermekek az édes ízeket kedvelik
A gyermekek és a kisbabák általában az édes ízeket kedvelik a legjobban, az édes ételek bevezetésénél többnyire nem szokott gond lenni. Ennek nagyon egyszerű evolúciós oka van. Az édes ételek általában magas kalóriatartalmúak, így korábban a  túlélést jelentette az ilyen ízű ételekhez való hozzájutás. Ráadásul amikor a szájban lévő ízlelőbimbók érzékelik az édes ízt az agyban kellemes érzést keltő hormonok szabadulnak föl. 

9. Mindent a szájukba vesznek a babák
Ennek a jelenségnek az az oka, hogy a száj a kisbabák legérzékenyebb területe, rengeteg érzékelő receptort tartalmaz. A világgal való ismerkedés egyik fontos állomása  ez a korszak. Már a várandósság alatt készült ultrahang felvételeken is látható, hogy a baba a kezét a szájába teszi. Kimutatták, hogy  az 5 éves gyermeknek továbbra is a szája a legérzékenyebb.

10. A baba ébrenléte alatt keze-lába folyamatosan mozog
Amikor a babát a hátára fektetjük, gyakran tapasztalhatjuk, hogy folyamatosan jár keze, lába. A baba részben próbálgatja, teszteli teste működését. Másrészt ez a fajta mozgás erősíti az izmokat, finomítja az idegrendszert.

11.  Szeparációs félelem
Furcsa lehet a szülőknek, hogy körülbelül hat-nyolc hónapos kor körül megváltozik a baba, és míg korábban minden idegenre mosolygott, és barátságos volt, most tartózkodóvá válik, kapaszkodik az anyukába, netán sírva is fakad egy idegen láttán. Ezt hívjuk  a babáknál szeparációs félelemnek, mely fontos mérföldkő a szociális fejlődésben. Ez főleg 6-18 hónapos kor között jellemző, és minden kultúrában megfigyelték. Az, hogy milyen mértékben nyilvánul meg, elsősorban a csecsemő temperamentumától függ.

12. Szeretnek kézben lenni, főleg ha sétálunk is  közben
A legtöbb kisbaba (persze vannak kivételek), nagyon szeret kézben lenni. De nem elég, hogy fölvesszük, gyakran sétálgatni is kell velük, hogy megnyugodjanak. Ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen 9 hónapig a pocakunkban volt, és bizony sokat ringatózott odabenn, ezért ne várjuk el tőle, hogy születés után a kiságyban fekve érezze jól magát.  Ezért is szeretik  annyira a kisbabák a hordozókendőt.
Azt már tudományosan is igazolták, hogy a ringatás az agy fejlődésére, a kongnitív fejlődésre nagyon jó hatással van.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése