Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 2., szombat

ATYPUSOS ANYAJEGYEK KÉPEKBEN

Anyajegyek figyeljünk oda rájuk


Vannak olyanok, akiknek egyetlen sincs, van, akinek azonban az egész testét beborítják a különböző formájú és méretű általában jóindulatú elváltozások. Anyajegyeink jelentős része már születésünktől kezdve megtalálható rajtunk, egyesek azonban időközben jelennek meg testünkön és sajnos akadnak olyanok is, amik súlyos betegségek előjeleként alakulnak ki.

Az anyajegyek kialakulását a pigment termelő sejtek működési zavara okozza, melyek az esetek többségében a bőrtől eltérő színű, de jóindulatú elváltozásokat eredményeznek. Az anyajegyeknek ugyan többféle osztályozása lehetséges, ám eredetük tekintetében általában két csoportba, a veleszületett és a szerzett anyajegyek csoportjába sorolják őket.

Számukat és keletkezésüket részben a genetika részben azonban az évek során elszenvedett UV sugárzás befolyásolja. A veleszületett anyajegyek születésünk pillanatától kezdve megtalálhatóak a testünkön, de legkésőbb egy éves korunkig kialakulnak rajtunk. Ezek lehetnek akár kisebb elváltozások, de esetenként akár nagyobbra, akár húsz centiméter átmérőjűre is megnőhetnek. Ezzel szemben a szerzett anyajegyek a világostól egészen a sötét színig megjelenhetnek, általában kis méret jellemzi őket.

A jóindulatú elváltozások mellett azonban léteznek az úgynevezett atípusos anyajegyek is, amelyek az előzőekkel szemben már szabálytalan formájúak. Színük pedig rendkívül változatos, lehet akár rendkívül világos is, de akár fekete színű is. Az atípusos anyajegyek esetében fokozott a veszélye a melanoma kialakulásának. Ezért, ha eddig nem ismert anyajegyet vélünk felfedezni magunkon feltétlenül keressük fel orvosunkat, az évenkénti szűrővizsgálat amúgy is ajánlott, még abban az esetben is, ha nincsen panaszunk. Rendkívül fontos azok esetében a szűrés, akiknek száznál is több anyajegyük van, világos vagy roppant fehér bőrűek, esetleg szeplősek.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának számos előjele lehet, ha anyajegyeink hirtelen aszimmetrikussá válnak, növekedni kezdenek, színük sötétebbé válik vagy viszketni esetleg váladékozni kezdenek, mindenképpen

1-




2-



3-



4-




5-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése