Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. április 10., vasárnap

Melyik sport milyen bőrbetegséget okozhat?

Melyik sport milyen bőrbetegséget okozhat?
Kevesen gondolnák, de a különféle sporttevékenységek bőrgyógyászati problémákat is előidézhetnek.
Kórokozók a surranópályán
Egyes sportágaknak még az amatőr szintű gyakorlása – amennyiben nem fordítunk gondot a megfelelő sportfelszerelések, eszközök használatára, a higiénés szabályok fokozott betartására, illetve a kezdődő bőrelváltozások kezelésére – akár súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Kevesen gondolják, hogy a naponta vagy hetente több alkalommal futók, úszók, teniszezők körében meglehetősen gyakori bőrbetegség a gombásodás.
Ennek a lábujjközök viszketésével, hámlásával, berepedésével járó bőrbajnak a létrejöttéért elsősorban az ún. fonalas gombák, illetve bizonyos baktériumfajták okolhatók.
E kórokozók elszaporodásának kedvez a szellőzésre képtelen műanyag sportcipők, a műszálas zoknik viselése, mivel akadályozzák az izzadság elpárolgását.
A hosszas vagy erőteljes séta, futás, kocogás közben a láb megizzad, a nedves és meleg közegben felpuhul a bőr, és az egymáshoz simuló lábujjak között a bőr „felázik”, majd kiszárad, bereped, vagyis a hámréteg sérülése miatt szabaddá válik az út a kórokozók előtt.
Akadálytalanul, akár célra is törhetnek
Ez a helyinek (lokálisnak) nevezett bőrprobléma – ha időben nem kezelik – átterjedhet a körmökre, a talpra, sőt akár a lábfejre, lábszárra, ahonnan a bőr mélyebb rétegeibe jutva, a gennykeltő Streptococcus (ritkábban egyes Staphylococcus baktériumfajok) egy súlyos bőrbetegség, az orbánc létrejöttében is tevőlegesen közreműködnek.
Erre a súlyos bőrbajra utaló jel lehet az érintett bőrfelület kivörösödése, megduzzadása, (esetleg bevérzése), a gyulladási folyamat előrehaladtával pedig a környező nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak, a nyirokerek is gyulladttá válhatnak (amit a nyirokér lefutása mentén megjelenő vörös csík jelez).
Az orbánc előrehaladott stádiumában a gyulladás a bőr alatti lágyrészekre is átterjedhet, ami akár a bőr és az azalatti izom elhalásával is járhat. Ritka esetekben ennek a bőrbetegségnek nagyon súlyos szövődménye lehet még az arcbőri gyulladás kapcsán ritkán kialakuló agyhártyagyulladás is.
A látszólag csak kellemetlennek tartott, kezeletlen gombás fertőzések tehát nemcsak helyi bőrelváltozásokat, illetve bőrbetegségeket okozhatnak, hanem komoly szövődményeket is.
Ezek közé tartozik a lábszárfekély és a visszérgyulladás is. Utóbbi a vénák elzáródásához, mélyvénás trombózishoz, illetve tüdőembóliához vezethet, mert a keletkező vérrög leszakad az ér faláról, és eljut a tüdő érhálózatához, és valamely „szakaszán” érelzáródást okoz.
Mozgásformákhoz kötődő bőrbajok
A nagyon intenzív mozgással járó testedzések (futás, fallabdázás, edzőtermi erő/futógépek és más, erős verejtékezéssel, vagy egy adott bőrfelület folyamatos irritációjával járó sportok rendszeres gyakorlása) közben nem ritka, hogy a test hajlatainak (combok, farpofák, nőknél a keblek alatti bőr) befülledése következtében a fonalas gombák elszaporodása miatt lép fel bőrgyulladás. Az ilyen típusú, izzadás, dörzsölődés miatt kialakuló bőrelváltozás éles kontúrú, vörös, hámló, viszkető formában jelentkezik.
Az ismétlődő tartós nyomásnak vagy irritációnak kitett helyeken (pl. a kajakozók, kenuzók tenyerén, vagy a futók, labdajátékokat játszók talpán, ujjpárnáin) kialakuló bőrkeményedések szintén fertőzésforrásnak tekinthetők.
Szörfözőknél a lábháton és a sípcsont felett keletkezhet fájdalmas csomó és bőrkeményedés, amely berepedezve ugyancsak a baktériumok elszaporodásához, így gyulladáshoz vezethet.
A naponta tempósan futóknál a cipő orrának ritmikus nyomása következtében kialakuló köröm alatti bevérzések megelőzésére is érdemes figyelmet fordítani. Ebben a méretét és kiképzését tekintve legmegfelelőbb, speciálisan futásra kifejlesztett cipő viselése sokat segíthet.
Az adott sporttevékenységhez igazodó lábbeli viselésével elébe lehet menni a terepfutóknál, kocogóknál meglehetősen gyakori, a sarkon megjelenő csoportos, fekete, tűszúrásnyi foltok, a bőrgyógyászok által „fekete saroknak” nevezett bőrgyógyászati elváltozás kialakulásának is, amely egyébként a verítékkivezető járatok bevérzésére származtatható vissza.
A rendszeresen úszóknál nem ritka a közönségesnek nevezett szemölcsök megjelenése és elburjánzása, amelyet az uszodák, strandok vizébe került, fertőzött fürdőzők testéről levált, vírusos hámsejtek közvetítenek egyik emberről a másikra. Ezért is fontos az uszodai higiénés szabályok betartása, a fürdőzés, úszás előtti és utáni tusolás, a test szárazra törlése.
A szemölcsöknek nevezett „bőrnövedékekkel” nemcsak az a baj, hogy aki megfertőződött, az akár kézfogással is továbbadhatja, hanem az is, hogy meglehetősen nehéz tőlük megszabadulni.
Ugyancsak a gyakorta uszodába járókat veszélyeztetheti a külső hallójárat idült gyulladása, illetve ekcémája, amely szintén a baktériumok és gombák jelenlétének következtében alakul ki. Ezek a kellemetlen következmények speciálisan, egyénre szabott – a hallókészüléket árusító boltokban, hallócentrumokban elkészített – úszási füldugók, illetve a medencébe csobbanás előtt, 6-7 cseppnyi parafinolaj fülbe csöpögtetésével megelőzhetők.
A száraz bőrű, ekcémával küszködő személyeknek kifejezetten ellenjavallott az uszodai, klóros víz, mert a medence fertőtlenítésére használt vegyszer tovább ronthatja a bőrük állapotát.
A tél örömeinek hódolók leggyakoribb bőrsérülése a kéz- vagy a lábujjak „elfagyása”, amire a duzzadtság, vörös, viszkető érzés utal.
E testrészek fagyási sérüléseinek elkerülésben segít a kesztyű, illetve a megfelelő, a lábujjak mozgását nem akadályozó, tehát nem szűk síbakancs, korcsolyacipő viselése, illetve az átizzadt zokni lecserélése is.
Jó tudni!
  • Bármilyen (akár a sportolással összefüggésbe hozható) bőrprobléma jelentkezésekor érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A házilagos kezelések legtöbbször csak elodázzák a problémát, vagyis csak időlegesen enyhítik a bántó tüneteket, így a bőrbetegség fokozatosan súlyosbodhat, következményeként pedig súlyos szövődmények is kialakulhatnak.
  • A bőrgyógyász által felírt antibiotikus készítmények, vagy az általa javasolt, vény nélkül kapható kenőcsök, ecsetelők elsősorban a helyi, adott testfelületen kialakult fertőzések, gyulladások kezelésben bizonyulnak hatásosnak.
  • Amennyiben a kórokozók már tovább jutottak a bőr mélyrétegibe, és onnan a szervezetbe, szükség lehet baktériumtenyésztésre (a kórokozó „azonosítására), esetleg további laboratóriumi vizsgálatokra, képalkotó eljárások elvégzésére a célzott terápia felállításához, amely egyben a gyógyulás záloga.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése