Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 17., szombat

Gyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyproblémaGyerekeknél is fennállhat pajzsmirigyprobléma

Szerző: Budai Endokrinközpont Megosztás Facebookon Google+ Oldalajánló Nyomtatás

A gyermekek indokolatlan, fogyása/hízása, hajhullása, rossz közérzete, a koncentrálás hiánya, van, hogy pajzsmirigyproblémára utalhat. Bár legtöbbször felnőtteknél diagnosztizálják, nem ritka, amikor a gyermek veleszületett pajzsmirigyzavara okozza a kellemetlen tüneteket. Dr. Tar Attila, gyermek endokrinológustól megtudhatja, milyen tünetek esetén érdemes elmenni a szerv ultrahangos vizsgálatára.
Pajzsmirigy és a növekedés A pajzsmirigy az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Éppen ezért kisgyermek korban a növekedésre is hatással van, így a problémája megakadályozhatja a kicsiket a normál ütemű fejlődésben.
 Pajzsmirigy hormon hiányában ugyanis mind a növekedési hormon, mind az IGF-1 (máj által termelt, növekedésért felelős hormon) szintje alacsony lehet. Éppen ezért amennyiben úgy gondolja, gyermeke a korához képest túlságosan is alacsony, érdemes erre a problémára is gyanakodni
 Gyermekkorban gyakoribb a pajzsmirigy alulműködése A pajzsmirigy működésének zavara gyermekkorban általában autoimmun eredetű, és ekkor a keletkező antitestek meggátolják a pajzsmirigyhormon normál termelődését, így hypothyreosis alakul ki. Fő tünetei a fáradékonyság, koncentrációzavar, hízás, hajhullás, bőrszárazság, csecsemőknél foltos bőr és étvágytalanság székrekedés.
Akárcsak a felnőtteknél, olykor a gyermekeknél is felléphet pajzsmirigy megnagyobbodás, azaz golyva (strúma), amelynek hátterében leggyakrabban jódhiány áll. Alacsonynövés gyermekkorban
Alacsony növésű gyermekünkkel érdemes idejében orvoshoz fordulni. A jelenség sok esetben sikeresen kezelhető, de csak akkor, ha még a serdülőkor befejezte előtt felkeressük a szakembert. Alacsonynövés gyermekkorban A fiatalkori pajzsmirigyzavar általában alulműködésben nyilvánul meg, túlműködése ritkább. Az esetek többségében iskoláskorú lányoknál diagnosztizálják a problémát, mely előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés nélkül rendeződhet, de az is lehet, hogy élete végéig gyógyszeres terápiában kell részesülnie - mondja dr. Tar Attila, gyermek endokrinológus.
 Pajzsmirigy-túlműködés tünetei heves szívdobogás fokozott izzadás laza, gyakori széklet kidülledő szemek magas vérnyomás Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt Az endokrin rendszer működése egyszerűen A mellékpajzsmirigy betegségei és tünetei Hormonzavarok - Milyen jelek utalhatnak rá? Fizikális vizsgálattal, vérvétellel és ultrahanggal diagnosztizálható. A pajzsmirigyzavar fennállásának megállapításához fizikális vizsgálatra, vérvételre és a szerv ultrahangos vizsgálatára van szükség. Ez előbbi esetben a TSH és a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) szintje mellett a pajzsmirigy elleni antitestek meglétére is választ keresnek. Ultrahangos vizsgálatra a labor mellett azért van szükség, mivel így megállapítható a mirigy esetleges megnagyobbodása, illetve göbökre, gyulladásara utaló jelek megléte. (Budai Endokrinközpont)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/18274/pajzsmirigyproblemak-gyerekeknel
PAJZSMIROIGY TULMÜKÖDÉS
A PAJZSMIRIGY VELESZÜLETET HIÁNYA/ATHIREOSIS/ PAJZSMIRIGY ALULMÜKÖDÉS 

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése