Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 9., péntek

SZÉTTÖRHETI A CSALÁDOT A GYERMEK IS

Széttörheti a családot a gyermek is

Gyakoribb a depresszió és a válás az ADHD-s gyermeket nevelők körében


Hazánkban 100 házasságkötésre 67 válás jut , az ADHD-s gyermeket nevelő családoknál a szétszakadás akut probléma. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyerekek szülei gyakran szembesülnek azzal, hogy túlmozgásos és lobbanékony gyermeküket az óvodában és iskolában rossznak, neveletlennek titulálják. A fel nem ismert figyelemhiány és hiperaktivitás esetén a szülők hajlamosak egymást hibáztatni a gyermek viselkedéséért. Ez gyakran mély konfliktushoz, váláshoz vezet.

Igazán megnevelhetnék már!

Az ADHD nem nevelési probléma. A genetika és magzatkori hatások lehetnek felelősök az állapot kialakulásáért. Ennek ellenére szomszédok, tanárok, ismerősök előszeretettel mutogatnak a túl megengedő szülőkre, akik „nem tudják rendesen megnevelni szertelen gyermeküket”. Négyből három esetben a szülők tévesen maguk is azt gondolják, hogy gyermekük az átlagnál csupán élénkebb, lobbanékonyabb, így nem kérnek segítséget.

A szülők elvesznek a tanácsok és módszerek, elvek és próbálkozások tömegében, mégis egyedül küzdenek a helyzettel. A leggyakrabban feltett kérdésük: képes vagyok megoldani ezt, kompetens szülő vagyok? − magyarázza dr. Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter. − Pedig ha felismerik az ADHD-t, akkor a problémák komplex terápiával (köztük viselkedésterápiával és gyógypedagógiai módszerekkel) kezelhetőek. Ehhez azonban a szülőnek szakember segítségét kell kérnie.”

Lemarad az iskolában

A figyelemhiány szembetűnő következménye a rossz tanulmányi teljesítmény, kudarcok sorozata és az iskolából való kimaradás. Ma Magyarországon minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy ilyen problémával küzdő gyermek. Az ADHD-ban szenvedő gyerekek közel felének kell iskolát váltania, akár négy-öt alkalommal is a tanulás első nyolc évében. Egy friss hazai tanulmány  arra is rámutat, az ADHD-s iskolások átlagosan két osztállyal kevesebbet végeznek el, mint egészséges társaik. Pedig ezek a gyerekek az előítéletek ellenére többnyire kreatívak és okosak, szétszórt figyelmük miatt viszont nem tudnak folyamatosan egy dologra koncentrálni.

Nagy az ára

A kezeléshez vezető út is sokszor rögös: a szülők gyakran megfelelő kivizsgálás helyett különféle foglalkozásokra, magánórákra, fejlesztésekre íratják be gyermeküket. Ezek költsége fizetésük 25-30 százalékát kiteheti, évente akár a félmillió forintot  is elérheti. A megfelelő terápia alkalmazásával a kiadások is lényegesen csökkenthetőek, hiszen szakemberek segítségével az ADHD eredményesen kezelhető.

Hajdu Ágnes, az ADHD Magyarország Alapítvány vezetője szerint sokan nem tudják, hova fordulhatnak, ha úgy érzik, gyermekük eltér az átlagtól. „Az Alapítvány az ország bármely részén élő, figyelemhiányos hiperaktív gyermeket nevelő családnak segít, hiszen tudjuk, hogy nagyon nehéz egyedül megbirkózni egy ADHD-s gyermek nevelésével.” #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése