Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 15., csütörtök

10 tanács az éjszakai ágybavizelés kezelésére 0


10 tanács az éjszakai ágybavizelés kezelésére


1. Figyelj oda az érzékenységre. Az ágybavizelés legjobban lelkileg okozhat gondokat, tehát tudnod kell, hogy a család minden tagja tisztában van-e gyermeked problémájával. Nem kell kigúnyolni őt azért, ami történt, nem szabad hagyni, hogy rosszul érezze magát emiatt. Minél többet mondják ezt neki, annál nehezebb lesz áthidalni a bajt. Ráadásul minél nagyobb a gyerek, annál jobban fogja szégyellni magát. Nagyon fontos ebben az esetben a türelem, hiszen szégyene lelki traumát okozhat, ami csak ront majd a helyzeten.
2. Légy megértő. Fontos, hogy megértő légy ebben a helyzetben. Természetesen bosszankodhatsz a bepiszkolt (vagy tönkrement) ágynemű miatt, amivel csak munkád van, de azért próbálj meg minden esetben nyugodt maradni. Figyelj oda erre, mert egyetlen dühkitörés is nagy hatással lehet a kicsire, rossz értelemben véve. Ha reggel nem érsz rá kitakarítani az ágyat, húzd le csak az ágyneműt, majd később gondoskodsz a többiről. Ha anyagi gondot okoz az ágynemű gyakori cserélgetése, vegyél olcsóbb lepedőket, legalább egy ideig. Tarts néhány tisztítószert bent a gyerek szobájában, hogy kéznél legyenek szükség esetén. Próbáld mérsékelni az ezzel járó stresszt és ezzel elkerülheted a veszekedést vagy, hogy esetleg ráripakodj a gyerekre.
3. Tájékozódj. Például erről  az oldalról is sokmindent megtudhatsz majd az éjszakai ágybavizelés okairól. Azután pedig közölj minden szükséges információt a családdal. Ha több gyermek van a családban, a testvérek piszkálják majd egymást. El kell magyaráznod a többi gyereknek, hogy az ágybavizelés egy komoly problém és ők is így álljanak hozzá.
4. Beszéld meg gyermekeddel a problémát. Sok esetben segít neki, ha megérti, mi is történik vele. Sokszor hallanak igazságtalan megjegyzéseket gyermektársaiktól, például, hogy „csak a kisbabák pisilnek be az ágyba”. Ezek nagyon rossz hatással vannak rá. Ha sikerül megértetned vele, hogy az ágybavizelés egy probléma, de kezelhető, meggyőzheted arról, hogy meg fog gyógyulni. Ezáltal ő is a megoldásra fog koncentrálni, és nem a szégyenérzet kerekedik felül rajta.
5. Kérj tanácsot egy orvostól. Jó lesz ha mindenekelőtt kivizsgáltatod a kicsit, hiszen az ágybavizelés mögött betegség is rejtőzhet, mint például a cukorbetegség vagy allergiás valamire. Ha az orvos betegséget állapít meg, akkor azt kikezelve vége szakad az éjszakai problémának.
6. Mérlegelj. Fontos mérlegelned, hogy mennyi problémát okoz a kicsi gondja, ami a családot illeti és azt is, hogy hányszor fordul elő. Ha nagyon sokszor történik meg, és szégyent, veszekedést, könnyeket is okoz, sokkal agresszívebben kell kezeld a problémát, mintha csak néha fordulna elő és néhány szennyes ruha lenne az eredménye.
7. A különböző ágybavizelési problémák különböző kezelésre szorulnak. Különbséget kell tenni az elsődleges és a másodlagos enurézis (orv. ágybavizelés) között. Az elsődleges ágybavizelésnek nincsen egészségügyi háttere. A másolagosnál viszont már a gyerek hólyagzáró izmainak problémájáról beszélünk. Ebben az esetben mindenképp gyerekorvoshoz kell fordulni, mert majdnem biztos, hogy szervi probléma lépett fel (vagy akár pszihikai).
8. Ne stresszelj. Miután felmérted a probléma súlyát, rögtön hozzá is foghatsz a megoldásához. Írd le a gyermekednek egy lapra, hogy milyen lépéseket kell követni, ha már megtörtént a baj. Először is keressen meg téged, hogy ki tudd takarítani az ágyat. Ezt a dolgot is könnyítheted azzal, hogy speciálisan erre problémára kifejlesztett lepedőket vásárolsz, vagy tartasz csere-ágyneműt a gyerekszobában.
9. Valóban ekkora lenne a baj? A szülő azt kívánja, hogy minél gyorsabban nőjjön a kicsi, de az az igazság, hogy az ágybavizelés „természetesnek” mondható körülbelül 3 éves korig, ugyanis ebben a korban tanulják a meg gyerekek tartani a vizeletet. Akár 5 éves korukig is tarthat ez a probléma, de akkor sem kell túlaggódni a dolgot. A szakemberek éjszakai ágybavizelésben (éjszakai enurézisben) szenvedőknek könyvelik el azokat a gyerekeket, akiknél gyakran fordul az elő. A betegség örökletes, és eltarthat a serdülőkorig is. Tehát, mindenekelőtt figyelembe kell venned a gyermek korát. Ha még kicsi, pár hónap múlva számíthatsz arra, hogy magától elmúlik a probléma. Ha már 5 éven felül jár, gondolkozz el azon, hogy volt-e már erre példa a családban. Néha az egyszerű tény, hogy örökölte a betegséget, meg tud nyugtatni téged is és a gyermeket is. Számba kell venni azt is, hogy milyen gyakran fordul elő az ágybavizelés. Ha azután történik, hogy valami ijesztőt látott a gyerek, vagy izgul a következő nap miatt, nem kell kétségbe esned emiatt.
10. Miután megnyugodtál, megoldást kell találni. A fentebb leírt tanácsok segítenek abban, hogy megnyugodjatok, ami az ágybavizelést illeti, ugyanis igencsak aggasztó tud lenni ez a probléma, úgy a szülőnek, mint a kicsinek. Miután megegyeztetek a családdal abban, hogy ez egy  valós probléma, próbáljatok meg együtt megoldást keresni, ugyanis hiába várjátok, hogy magától oldódjon meg minden. Létezik minden esetben megoldás és nem kell a kisgyermeknek sem szenvedni emiatt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése