Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 28., szerda

4 jel, hogy a gyereket foglalkoztatja az öngyilkosság


4 jel, hogy a gyereket foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata
Előzd meg a bajt!
Ismerd fel a jeleket, és előzd meg a gyermeked öngyilkossági kísérletét!
Felgyorsult világunkban sajnos egyre gyakoribbak az öngyilkossági kísérletek. Általában a stressz, a kilátástannak ítélt szituációk és a megoldhatatlannak tűnő problémák vezetnek oda, hogy valaki a végső elkeseredés gödrébe csússzon - innen pedig már csak egy lépés választja el attól, hogy megpróbáljon önkezével véget vetni az életének.
Azonban nemcsak a felnőttek láthatják úgy, hogy a halál megszabadítja őket a nyomasztó terhektől, hanem a gyerekek, tinédzserek is. Kisiskolás és kamaszkorban sok gyermek érzi úgy, hogy mindenkinek meg kell felelnie - a szüleinek, a barátainak, a tanárainak, sőt, mindenkinek a környezetében.
Ez azonban képtelenség. A félelem, hogy kudarcot vallanak, az önbizalomhiány medreibe taszítja őket, tartanak a következményektől, így egyszerűbbnek tűnik elkerülni az egészet. Ismerd fel, ha gyermeked hasonló gondolatokat forgat a fejében, és előzd meg a bajt!
Magányosság
A függetlenség és önállóság érzése mindennél fontosabb egy tizenéves számára. A bulik, a koncertek, a kiszemelt lány vagy fiú érdeklődésének a felkeltése az elsődleges helyen szerepel, ha a tinédzserkor motivációiról van szó.
Amikor azonban eljön az a pont a gyerek életében, hogy már úgy érzi, nincs miért élnie, a baráti találkozások, valamint az éjszakai kimaradozások száma egyre inkább csökken.
Ha nincs, ami motiválja a gyereket, akkor nem is vágyik el otthonról - ez pedig azt bizonyítja, hogy valós nehézséggel állsz szemben. A társas viselkedés megváltozása az egyik legbiztosabb jele annak, hogy csemetédet foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata.
S.O.S. jelek
Azonban még a viselkedésváltozásnál is sokkal egyértelműbben mutatja a probléma nagyságát, ha állandóan napirenden van az öngyilkosságról való beszélgetés.
Ez az úgynevezett cry for help technika, vagyis a gyerek így próbálja a tudtodra adni szuicid szándékát. Konkrétan nem meri kimondani, hogy öngyilkos szeretne lenni - üzeneteket küld feléd, mert fél attól, amit tenni készül. Reménykedik abban, hogy észreveszed, valami nincs rendben, és segítesz neki megoldani a problémáját.
Mindig legyél ott, és hallgasd meg, ha a gyermeked mondani szeretne valamit. Ne ítéld el és főleg ne szidd le rögtön, hanem próbáld meg az ő szemszögéből nézni az eseményeket, és segíts neki megtalálni a kiutat a nehézségek alagútjából.
Lehangoltság és depresszió
Vannak kamaszok, akik könnyedén végigjárják a felnőtté válás folyamatának ösvényeit, azonban sokaknak ez az időszak maga a pokol. Az identitásválság, vagyis a saját személyiségük kialakítása, na és persze a napi problémák - házi feladat, barátságok, szerelmek - nem könnyítik meg az amúgy is labilis helyzetet. Emiatt tapasztalhatod azt, hogy a gyermeked nagyon hevessé válik, egyik pillanatban még szikrázó jókedvvel mesél a legjobb barátnőjéről, a másikban búskomoran gubbaszt a szobájában és bömbölteti a zenét. Ez normális dolog.
Az azonban már korántsem az, ha állandóan levert, magába roskadó, az egész világot gyűlölő kamasszal van dolgod. Amikor egy gyermek folyton magába zárkózik, és a környezetétől - elsősorban előled - folyamatosan menekül, akkor komolyan kell venni a problémát. Nem szabad erőltetni, ha nem szeretne magáról beszélni, inkább próbáld meg kinyomozni, hogy az iskolában is ilyen depresszív hangulatban van-e. A tanárai és a barátai biztosan segíteni fognak neked.
Azonban az a legjobb módszer, ha olyan programot szervezel, amiben örömét leli, például közös vásárlás vagy mozizás. Ha sikerül egyszer megnyílnia előtted úgy, hogy nem ítélkezel felette, a későbbikben is bizalommal fog hozzád fordulni, így elkerülheted, hogy az örök bánat miatt megpróbálkozzon az öngyilkossággal.
A legjobbak - neked és a gyereknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, miközben te is sok hasznos infót kaphatsz.
Lelki bajok
Már egészen kicsi korban sem szabad figyelmen kívül hagynom, ha a gyerek viselkedése megváltozik. A lelki bajok később akár öngyilkossághoz is vezethetnek!
Elhanyagoltság
Legyen szó ruháról, hajról vagy lányok esetében sminkről, a tinédzserek nagy körültekintéssel viseltetnek kinézetük iránt. Manapság kinézik, sőt, sokszor kirekesztik azokat, akik nem a legújabb, legdivatosabb szerelésekben vonulnak végig az iskola folyosóján, így ha azt tapasztalod, hogy a gyermeked a külsejével mit sem törődve lép utcára, akkor nagy baj van.Amikor egy gyerek ennyire nem törődik azzal, hogyan mutatkozik mások előtt, sőt, eleve az ápoltságával sem, akkor annak a hátterében valamilyen pszichés probléma áll. Az nem megoldás, ha erővel beállítod a zuhany alá, ráparancsolva, hogy fürödjön meg. A háttérben lévő szálakat kell finoman kibogozgatnod - így rájöhetsz arra, hogy mi okozta a gyökeres változást, lehetőleg még azelőtt, hogy komolyabb baj történne.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése