Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 14., szerda

Ezek a sebfertőzés jelei



Ezek a sebfertőzés jelei
Szálka a köröm alatt, égett seb az alkaron, horzsolás a térden, vágás az ujjakon – ilyen apróbb sebeket naponta szerzünk, és bár kellemetlenek, és a bőrünk szépségének sem használnak, többnyire nem bajlódunk velük sokat. Ebcsont beforr – mondjuk, és legtöbbször így is van. Pedig az ilyen pici nyílt sebek is okozhatnak nagy bajt, ha nem vesszük időben észre, hogy elfertőződnek.A legtöbb “háztartási” seb, amellyel dolgunk akad, nem nagy méretű, de éppen elég ahhoz, hogy ha hanyagul bánunk vele, akkor a környezetünkben található kórokozók miatt elfertőződjön. A sebfertőzés nem kellemes, és szélsőséges esetben igen komoly veszélyt is jelenthet, ugyanakkor egy kis gondossággal könnyen megelőzhető.
hirdetés

A sebfertőzés jelei és kezelése
A sebek elfertőződését a baktériumok számlájára kell írni, amelyek a környezetünkben gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók. Így a bőrünkön is, és ha nem tartjuk magunkat tisztán, akkor nagy eséllyel fertőződnek el azok a kisebb-nagyobb sérülések, amelyeket naponta szerzünk. De nemcsak a rossz higiénés körülmények, hanem a szervezetünk általános állapota is befolyásolja, hogy mekkora eséllyel fertőződik el egy seb: például a cukorbetegség, az elhízás, a daganatos és immunrendszeri betegségek mind olyan tényezők, amik nehezítik a sebek gyógyulását, és segítik a sebfertőzés megjelenését. Ha ezek közül valamelyikben érintettek vagyunk, akkor mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet a kisebb karcolásokra, horzsolásokra, vágásokra is, hogy biztonságosan és gyorsan gyógyulhassanak.
Legtöbbször még akkor is kezelhetők a sebek, ha a fertőzés jelei mutatkoznak (sebfájdalom, duzzanat, bőrpír, váladékozás, elesettségérzés, hőemelkedés, vagy láz), de lehetőleg ezeket inkább előzzük meg a seb helyes ellátásával.
Ha sebet szerzünk vagy más sebét látjuk el, az alábbi szabályokat és lépéseket kövessük.
1. Mossunk alaposan kezet, mielőtt a sebhez nyúlunk.
2. Tisztítsuk meg a seb környékét a kosztól és idegen anyagoktól. Ne köhögjünk, tüsszentsünk, lélegezzünk a sebre és azokra a sebkötöző anyagokra, amiket az ellátáskor használunk. Közvetlenül ujjal ne érintsük a sebet, hanem használjunk gézt.
3. Mossuk ki tiszta, hideg vízzel a sebet. Az idegen anyagokat hagyjuk bent, ezek eltávolítása orvos feladata.
4. Fertőtlenítsük a sebet.
5. Fedjük be, és így zárjuk el a baktériumoktól, ha horzsolásról vagy vágásról van szó.
6. A sebkötést naponta cseréljük.
Általánosan elterjedt tévhit, hogy a kisebb sebeket jobb szabadon hagyni, mert úgy jobban és hamarabb gyógyulnak. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a fedett sebek gyorsabban meggyógyulnak, a nyílt sebek pedig elfertőződve sokáig regenerálódnak, és maradandóbb heget is hagynak maguk után.
Mikor kell orvos?
A legtöbb seb otthon is kezelhető, de ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, ne kísérletezzünk házi praktikákkal, hanem inkább forduljunk orvoshoz:
• a seb mély, erősen vérzik;
• a seb fertőzés jeleit mutatja, például gennyesedik, vörösödik, meleg, fáj és duzzadt;
• idegen tárgyak ágyazódtak a sebbe;
• állat vagy ember harapása esetén, vagy ha állati vérrel került kapcsolatba a seb;
• a seb az arcon található;
• nincs tetanusz elleni oltása a sérültnek;
• ha bizonytalanok vagyunk, hogy mi a teendő.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése