Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 15., csütörtök

A gyermekkori inkontinencia kezelése



A gyermekkori inkontinencia kezelése

A gyermeke számára fontos támogatás és megértés, valamint a rendszeres vécére járás és az egészséges étkezési, ivási és alvási rendszer kialakítása mellett sokféle megoldás és kezelési lehetőség segíti az inkontinencia kezelését. Elsőként ideális a megfelelő, a gyermek igényeihez illő, nagyfokú szivárgásvédelmet és kényelmet biztosító inkontinenciatermékek kiválasztásával kezdeni. Az alábbiakban a további lehetőségeket ismertetjük. A gyermeke számára leginkább megfelelő kezelés a gyermek életkorától, érettségétől, az inkontinencia típusától és a családi előzményektől függ – gyermeke fokozottan hajlamos az inkontinenciára, ha Önnél vagy a párjánál is előfordult. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem tehet róla senki; mindössze a gyerekkorral jár. 

Ha gyermeke inkontinenciával él, beszéljen kezelőorvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel arról, hogy mi lenne a számára ideális kezelési mód. Ha többre kíváncsi az inkontinenciával kapcsolatban, kattintson erre a linkre, ahol többet is megtudhat a húgyhólyag működésének alapjairól és a gyermekkori vizeletinkontinencia okairól

Első lépés: a lehetséges fertőzések felderítése
Ha okkal véli úgy, hogy húgyúti fertőzés állhat a háttérben, keresse fel kezelőorvosát. Az orvos alighanem vizeletteszt elvégzését kéri, és kezelést is ajánl.

A gyermekkori vizeletinkontinencia gyógyszeres kezelése
Előfordulhat, hogy az orvos gyógyszert ír fel olyankor, ha gyermeke szervezete nem állít elő elegendő hormont ahhoz, hogy a vese kevesebb vizeletet termeljen éjszaka. A gyógyszer ugyanazt a szerepet tölti be, mint a hormon: csökkenti az éjszaka termelődött vizelet mennyiségét, és vele együtt a pisilési ingert. A gyógyszer rövid távon, például osztálykiránduláson vagy nyaralás közben jelenthet megoldást, mivel ilyenkor fontos szempont a szárazság. 

A gyermek állapotától függően hosszabb ideig is szedhető; háromhavonta azonban abba kell hagyni a szedését, hogy kiderüljön, van-e valamilyen hatása az ágybavizelésre. A gyógyszer nem alkalmazható minden gyermeknél, azoknál pedig, akik szedték, részben ismét jelentkezhet ágybavizelés a szedés abbahagyása után.

Vizeletszenzorok (cseppcsengők)
Az ágybavizelés elején csengetéssel vagy sípolással felriasztó vizeletszenzorok megfelelő szokások kialakítására és a hólyag megedzésére serkentik a gyermeket, azaz hatékony megoldásnak tekinthetők.

A szenzorok megvásárolhatók, bizonyos esetekben azonban a gyermekorvos biztosítja őket. 

Szenzor használata
A vizeletszenzor használatának megkezdése előtt érdemes egészséges étkezési és ivási szokásokat kialakítani, rendszeresen vécére küldeni a gyermeket, és gondoskodni arról, hogy éjjel eleget aludjon. 
A szenzor célja, hogy a gyermek felébredjen, és kimenjen a mosdóba. Fontos tehát, hogy a szenzort ő maga kapcsolja ki. Ha ugyanis Ön kapcsolja ki, a gyermek átalussza a jelzést, és a szenzor használata nem lesz hatékony. 

Eleinte előfordulhat, hogy a szenzor jelzésekor Önnek kell felébresztenie a gyermeket, aki aztán kikapcsolja, kimegy a mosdóba, Ön pedig áthúzza az ágyat. Babaőr használatával Ön a lakás minden pontján hallani fogja, ha megszólal a szenzor. A szenzor használatának megkezdésekor a gyermek nem viselhet pelenkát vagy védőbetétet/pelenkanadrágot, mivel éreznie kell, hogy vécére kell mennie.  

Ébredés a csengő megszólalása előtt
A szenzor használatának nagyjából első 10 napja után gyermeke elkezd már a csengő megszólalása előtt felébredni. Ön pedig észlelni fogja, hogy egyre ritkábban fordul elő ágybavizelés, ami a javulás jele.

Így lesznek mindig szárazak az éjszakák
Ha gyermeke a szenzor segítségével mindig száraz marad éjszaka, a biztonság kedvéért használja még egy hónapig.

A türelem rózsát terem
A vizeletszenzor használata a gyermek és a szülő részéről is komoly vállalás. Ha Ön éppen megterhelő vagy nehéz időszakot él át, tanácsos a kezelést akkorra halasztani, amikorra letisztul a helyzet, és Önnek is van rá ideje. Ha úgy látja, hogy nem történik előrelépés, tartsanak szünetet, és kezdjék újra pár hónap múlva. 

A gyermek inkontinenciájának enyhítése érdekében kipróbált megoldástól függetlenül a kezelőorvost is érdemes bevonni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése