Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 9., péntek

MITŐL VISZKET A BABA POPSIJA

Mitől viszket a baba popsija?
A cérnagiliszta gondolata is rémületet vált ki a legtöbb anyukából. Nem mindig ilyen drámai a helyzet, a popsi állandó viszketése néha egy kiadós krémezéssel is kezelhető. És amikor nem?
Hirdetés
Mit tehetsz, ha viszket a baba popsija, hogyan ismered fel a probléma forrását?
Bármilyen kellemetlen is sajnos ha itt a baj kénytelen vagy foglalkozni a féregkérdéssel.
Útmutatónkból azt is megtudhatod, milyen változatai léteznek, pontosan hogyan ismered fel, mik a tünetek.
Ha nem beszél még a baba
Onnan tudod, hogy nagyon viszket a popsija hogy
a kicsi folyton odakapdos szívesen letépné a pelust
, és ha hozzáfér, erőteljesen meg is vakargatja. Ha már ülni tudó babáról van szó, gyakran dörzsöli a popsiját a padlóra, ez pillanatnyi enyhülést hoz ugyanis.
Sokszor látszólag nyugtalan, izeg-mozog, nyűgös és nyöszörgősen sírhat is
. Ha valamelyik tünetet felismered, vagy csak gyanakszol, mindenképpen járj utána, mitől viszkethet ennyire!
Száraz popsi
Ha a baba nehezen kakil, esetleg székrekedése van, gyakran előfordul, hogy a
nem egyenletes felületű, nagy és kemény széklet felsérti a bőrét -
ez is állhat a viszketés hátterében. Ha biztosan kizárható minden más ok, elég egy kis bőrnyugtató krém ennek orvoslására, de feltétlenül beszélj a gyerekorvossal is. Lehet, hogy a biztonság kedvéért szükség lesz egy székletvizsgálatra.
A cérnagiliszta
A bélférgek leggyakrabban előforduló fajtája a cérnagiliszta, ami nem veszélyes, csak nagyon kellemetlen. Vékony, fehéres színű kicsi féreg, mérete fél-egy cm szokott lenni.
A bélben él, de éjszakánként kimászik és a végbélnyílás környékén rakja le petéit. Legtöbbször az iskolásoknál jelent problémát, bár a kisebbeknél is előfordul.
A kicsi vakarózik a popsija környékén, a peték megragadnak az ujjakon és a köröm alatt, így a kézen át fertőzheti meg a környezetét. Mivel a kicsik sokszor veszik a szájukba a kezüket, így a baba saját magát is visszafertőzheti. A viszketős gyerekeknél még a pelus sem akadály, már nagyon korán mesterfokra fejlesztik a vetkőzést...
Mit tehetsz ellene
Elsősorban az állandó kézmosással előzheted meg az újrafertőzést. Gyakrabban mosd az ágyneműjét, és minden nap óvatosan rázd ki.
Ebben az időszakban adj rá szorosabb hálóneműt. Vágd a körmét rövidre, rendszeresebben mosd a kezét és a popsiját.
Kend be a popsiját krémmel, esetleg vazelinnel. Ha mindezeket betartod, szigorúan veszed a környezet tisztántartását, a fertőzés önmagától is elmúlhat.
Orsóféreg
Sárgás vagy rózsaszínű féreg, hasonló, mint egy földigiliszta. A hossza megdöbbentő lehet: 10-30 cm-esek a nagyobb példányok.
Nem feltétlenül látod a baba székletében az egész férget, mert gyakran csak egy darabja jelenik meg.
A fertőzés többnyire külföldről származik, mosatlan nyers gyümölcs vagy zöldség fogyasztása folytán. A kutyák és a macskák is terjeszthetik az orsóférget. A peték az állat ürülékéből a homokozóba, vagy virágágyásba kerülhetnek, a kézen és szájon át bekerülhetnek a szervezetbe is, ahol a lenyelt peték a vékonybélbe jutnak.
A székletben ilyenkor nem található a féreg nyoma ezért nehezebb az észlelése
. A vékonybélben egyébként kifejlődnek a lárvák, a vérkeringésen keresztül bárhová eljutnak szervezetben, ahol el is halnak.
Galandféreg
Külföldön evett nyers vagy félig átsütött hústól lehet megfertőződni.
Itthon a húsféléket ellenőrzik úgyhogy ez a veszély nem áll fenn
(reméljük...). A galandféreg néhány méteres is lehet, darabjai megjelennek itt-ott: 1-3 cm-es , fehér vagy sárgás darabokat találsz a székletben, alsóneműben, vagy a gyerek ágyában.
Gyógyszeres kezelések
Ha bármilyen hasonló tünetet tapasztalsz a babán,
azonnal fordulj orvoshoz!
Ő fogja eldönteni a vizsgálatok után, milyen kezelést javasol. A gyógyszertári, féregfertőzésre való termékek nagy részét csak vényre adják ki. Ha a családban többen is megfertőződtetek, mindenkit kezelni kell.
Ha szoptatsz és megfertőződtél, szükséges lehet a baba vizsgálata is.
Még jobban figyelj az alapos kézmosásra. A kézzel fejést valószínűleg majd egy ideig szüneteltetned kell, de az orvosod mindenben segítségedre lesz, kérdezz tőle bátran.Bármily borzasztónak is tűnjenek ezek a tünetek, alapesetekben nem mondható hatalmas betegségnek a féreg-fertőzés. Ugyanakkor nagy odafigyelést, fegyelmet és következetes higiéniát kíván az egész családtól, még a babától is.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése