Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. február 11., vasárnap

A kanyaró lefolyása, szövődményei és kezelése



A kanyaró lefolyása, szövődményei és kezelése
A kanyaró – latin nevén morbilli – egyike a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon ritkasággá vált kiütéses fertőző betegségeknek. Néhány évtizede még járványos mértékben fordult elő kanyaró nálunk is, egyike volt a nem ritkán kórházi ápolást is igénylő betegségeknek, halálesetek is adódtak.
A betegség lefolyásáról
A kanyaró cseppfertőzéssel átadható vírusbetegség, mely két hetes lappangási idő után lázzal, felső légúti panaszokkal és tünetek­kel kezdődik. A bevezető, általában 4 napos szakaszban orrfolyás, torokfájás, köhögés és váladékozó kötőhártya-gyulladás jellemző, jellegzetes tünet a szájnyálkahártyán a fehéres felrakodás, a Koplik-folt. A hurutos tünetek mellé a betegség ötödik napján jelennek meg a foltos, először az arcra, majd a mellkasra, később végtagokra is kiterjedő kiütések. Az átlagos lefolyás 1-2 hét, a kiütések finom, korpázó hámlással tűnnek el.
A szövődményekről
A kanyaró szövődményei között a két legsúlyosabb – a főleg csecsemőkorban előforduló -, ún. óriássejtes tüdőgyulladás, illetve a főleg nagyobbakban gyakoribb, súlyos maradványtünetekkel (pl. epilepszia) gyógyuló agyvelőgyulladás. Mindkét szövődmény ha­lálos kimenetelű is lehet. Oki kezelésre nincs megfelelő gyógyszer, így minden esetben az egyéni szerencsén múlik, ki gyógyul meg, ki nem. A védőoltások általános bevezetése előtti időben átlagosan 500 kanyarós kisgyermek közül egy nem élte túl a fertőzést!
A kanyaró elleni védőoltásról
A kanyaró évtizedek óta, Magyarországon 1969 óta, védőoltással elkerülhető. A védőoltásra élő, gyengített vírusokat tartalmazó oltóanyagot használunk. A jelenleg minden kisgyermeknek 15 hó­napos és 11 éves korban adott két védőoltást 3 komponensű (kanyaró-rubeola-mumpsz, azaz MMR) vakcinával bőr alá adjuk.
Oltás utáni tünetek
Az oltást követően nem a többi, csecsemőkori oltásnál várható módon, 72 órán belül fordulhat elő helyi duzzanat, hőemelkedés, esetleg láz, hanem egy héttel később. Átlagosan 7-9 nappal a beadás után lehet az oltottnak láza, igen ritkán a három, megelőzendő fertőzés enyhe tünetei – kiütések, fültőmirigy-duzzanat, tarkótáji nyirokcsomó-duzzanat. Ez azért van így, mert idő kell ahhoz, hogy a betegség kialakítására képtelen, gyengített vírusok elszaporod­janak és kiváltsák az immunválaszt, azaz a védettséget. Ezek az oltási reakciók azonban jóindulatúak, nem fertőznek, hamar elmúl­nak, és a lázcsillapításon túl semmilyen tennivalót nem igényel­nek.

A kanyaró elkerülésének fontossága
Sok félreértés is övezi a kanyarót, illetve a kanyaró elleni védőoltást, melynek döntő részéért az újságokban, egyéb médi­umokban megjelenő rémhírek, félretájékoztatások tehetők felelőssé. Ma már nálunk senki nem gondolja, hogy jobb volna átesni a ka­nyarón, mint elkerülni azt, de – sajnos – több olyan ország van a világon, ahol jobban félnek a kanyaró elleni védőoltástól, mint a kanyarótól. Több európai országban nincs a mienkhez foghatóan magas átoltottság, aminek következtében kisebb nagyobb helyi járványok időről időre kirobbannak.
A kanyaró ugyanis egyike a legkönnyebben terjedő fertőzéseknek, a féken tartásához magas, legalább 90%-os átoltottság szükséges. Az oltástól való félelem először autista gyermekek kapcsán terjedt el. (Az autizmus mint kórkép, betegségcsoportot jelöl, melynek lényege a környezettel, társakkal való kommunikáció komplex zavara, nem pontosan ismert kóreredettel, melyben legnagyobb szerepe örökletes tényezőknek van és nem vírusfertőzéseknek, illetve védőoltásoknak.) Jelenleg már teljes biztonsággal elmondható, hogy semmilyen ok-okozati kapcsolat nincs sem a kanyaró, sem az az elleni adott védőoltás és az autizmus között.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése