Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 4., csütörtök

Gyermekkori csalódások

 

Gyermekkori csalódások

2006-11-21 11:54
"Anya, vedd meg ezt a cukrot!" Milyen gyakran hangzik el ez a mondat egyetlen bevásárlás során!


Anya, vedd meg ezt a játékot, kérem azt a babát, szeretném azt a cukrot! A gyerekek sokszor többet akarnak mint amennyire valójában szükségük lenne, s amennyit a szülők pénztárcája elbír. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nehezen viselik elutasítást, s azt, ha nem érhetnek el mindent egyetlen parancsszóval.


Az érzelmi kitörések is a fejlődést szolgálják

A gyermekek viselkedését olykor nehéz megérteni. Mi, felnőttek, nem egyszer értetlenül állunk, ha gyermekünk nem érti meg, miért nem kaphat meg egy játékot, esetleg hatalmas hisztit csap, ha valami nem az ő akarata szerint történik. Pedig a hiszti, a düh, sőt, még a sértődöttség is a gyermek fejlődését szolgálja.

Főként óvodás korban figyelhetők meg az említett jelenségek. Ebben az életkorban kell számtalan tulajdonságot, viselkedésformát elsajátítani, melyek nem csak az iskolában, de később, felnőtt korban is nélkülözhetetlenek. Többek között ilyen tulajdonság az előzékenység, illetve a lemondás. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy nem tarthat meg mindent magának, vannak dolgok, melyeket másokkal is meg kell osztania. El kell sajátítania a lemondás képességét, hiszen valószínűleg később sem érhet majd el mindent, amit szeretne.
 

A csalódottság kezelése

Egyes gyerekek nem csak csalódottak lesznek, ha nem kapnak meg valamit. Előfordulhat, hogy a gyermek dühös lesz, vagy szokatlan viselkedést produkál. A szülő feladata, hogy megtanítsa gyermekének, hogyan kezelje a csalódottságot, és megtanulja; az életben vannak dolgok, melyekért meg kell dolgozni.


Öt tipp a hisztériás kitörések megelőzésére

1. Ügyeljünk a korai jelekre.
Figyeljük meg, hogy viselkedik a gyermek, mielőtt a hiszti elkezdődne. Legközelebb, ha ezeket a jeleket látjuk, előzzük meg az érzelmi kitöréseket, tereljük el a gyermek figyelmét.

2. Tartsunk szünetet.
Ha a gyermekünk nehezen viseli, amikor nem tud valamit elsőre megoldani, bíztassuk, hogy tartson szünetet. Értessük meg vele, hogy jó munkához idő kell. Nem kell azonnal tökéletesen rajzolnia, vagy a legjobb eredményeket elérnie. Akkor is dicsérjük meg, ha lemarad az iskolai versenyben.

3. Megnyugtatás.
Figyeljük meg, mit csinál gyermekünk, ha ideges! Egyes gyerekek a lakásban a rohangálnak, őket valószínűleg a mozgás nyugtatja meg, míg mások sértődötten a szobájukba vonulnak, vagyis a nyugodt pihenést választják. Ha a gyermekünk frusztrált, biztassuk olyan tevékenységre, ami megnyugtatja, így előbb-utóbb megtanulja levezetni a feszültséget.

4. Találjunk ki szabályokat.
Találjunk ki egyszerű szabályokat! Ezek az apró ötletek sokat segíthetnek a legközelebbi vásárlásnál. Beszéljük meg előre, hogy mit és honnan vásárolhat meg a gyermek, így ő sem lesz csalódott.

5. Nem lehet a széltől is óvni.
Örökké nem óvhatjuk meg gyermekünket a stresszhelyzetektől. Mindig akad valaki az óvodában, vagy iskolában aki csúfolja, mindig lesz olyan barátja, aki ha nem is rosszindulatból, de megbántja. Fontosabb, hogy megtanítsuk gyermekünknek, hogy kezelje a stresszhelyzeteket!

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése