Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 6., szombat

 

Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat?

Fagydaganatok a kézen és az ujjakon

Fagydaganatoknak nevezzük azokat a bőrduzzanatokat, melyek a hideg és nedvesség együttes hatására alakulnak ki, és viszketnek és/vagy fájnak. A fagyással ellentétben, már 0 oC-os hőmérsékleten kialakulhatnak, de csak akkor, ha valaki nagyon sokáig tartózkodik ilyen körülmények közt.

Elsősorban azok a testrészek érintettek, amelyek vérellátása kevésbé jó. Vagyis a lábfejek, a kezek és a fülek. A fagydaganatok főként azoknál az embereknél alakulhatnak ki, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. Valamint kialakulhatnak akkor is, ha a véráramlást valamilyen mesterséges akadály korlátozza, például túl szűk cipő.

A fagydaganatok kezelése

A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre. A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

Normál esetben a fagydaganatok maguktól gyógyulnak, a gyógyulási folyamat azonban akár három hetet is igénybe vehet.

Nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne vakarják az érintett területet, a viszketést az erre a célra megfelelő géllel lehet enyhíteni.

Továbbá a gyógyulási folyamat alatt oda kell figyelni a beteg testfelület melegen tartására.

Ha a fagydaganat nagyon súlyos formája alakul ki, akkor nifedipin hatóanyagú gyógyszer szedhető. Ez a gyógyszer az értágító hatása miatt hatékony, de keringésjavítók adása, pl. pentoxyfillyn is hatékony szokott lenni. Helyileg gyulladáscsökkentő kenőcs segíthet.

A fagydaganatok gyógyítása otthon, házi praktikák

A nifedipin mellett, házi gyógymódokat is alkalmazhat:

  • Zsurló vagy tölgyfakéreg langyosra hűtött főzetével mossa át a sérült bőrfelületet óvatosan!
  • A panaszokat enyhíti a sebre helyezett nyers burgonyaszelet is.


A képek forrása

Fagyási sérülés, fagyás

A fagyási sérülések kezelése

A fagyás felismerése az előbb felsorolt tünetek alapján nem nehéz, a kezelést azonnal meg kell kezdeni!
A fagyási sérülések kezelésének módjai

Száraz hidegben, 0 oC körüli hőmérsékleten különösen gyakoriak a fagyási sérülések. A testi sejtek közt a hidegben jégkristályok képződnek, amelyek szétzúzzák a sejteket. Ehhez keringési zavarok társulnak, mivel a vörösvértestek (eritrociták) csomókba tömörülnek. Ennek következménye a szövet elhalása lehet.

Tipikus tünet a sápadt bőrszín, a hidegérzet, a szúró fájdalom az érintett testrészben. Az elfagyott testfelület idővel érzéketlenné válik. A különösen súlyos fagyási sérülés bőrfelülete fehérré és keménnyé válhat, ami felpuhulva fekete színű. Más esetben vérhólyagok képződnek, amelyek végül elfekélyesednek.

Első-, másod-, harmad- és negyedfokú fagyási sérülést lehet megkülönböztetni:

Elsőfokú fagyás: A bőr kivörösödik, és az érintett terület érzéketlenné válik.

Másodfokú fagyás: A bőrön erős hólyagképződéssel jár.

Harmadfokú fagyás: A bőrszövetek elhalnak. Az elhalt, fekete szövetet, amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani.

Negyedfokú fagyás: A fagyás az összes szövetréteget érinti. Az érintett testrészt amputálni kell.

A fagyási sérülések kezelése

Ha a sérülés enyhe, akkor az érintett területet lassan melegíteni kell. Erre a legmegfelelőbb a saját test hője, például ha a sérülés az arcon van, akkor a kezével melegítse vagy alternatívaként testmeleg (37 oC-os) vízzel mosogassa.

Semmi esetre sem szabad forró vízzel megpróbálni gyógyítani a sérülést, nem szabad közvetlenül hozzáérinteni a fűtőtesthez sem! A fagyott terület masszírozása is káros!

Kétes esetben feltétlenül forduljon orvoshoz! Az orvos tanácsot ad, hogyan kezelhető a sérülés. Ha szükséges, vérkeringést serkentő kenőcsöt ír fel.

Súlyos fagyási sérüléssel mindig azonnal orvoshoz kell fordulni!

Fagydaganatok és fagyási sérülések megelőzése

Egy pár egyszerű tanács megfogadásával megelőzhetők a fagydaganatok és fagyási sérülések:

  • Megfelelő hőmérsékletet biztosító ruhát viseljen! Viseljen meleg sapkát, meleg kesztyűt és vastag gyapjúzoknit, ha kint tartózkodik.
  • Ha a friss levegőn sportol, akkor az edzés befejeztével rögtön menjen meleg helyiségbe! Mert a hideg és a nedvesség (verejték) a legveszélyesebb párosítás.
  • Az arcbőrét is védje, kenje be vastagon zsíros krémmel vagy speciális téli krémmel, használjon ajakírt is!

Olvasson t

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése