Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 14., vasárnap

Minden negyedik gyermek rosszul lát. Nyitólap

 

Minden negyedik gyermek rosszul lát.


Bár nagyon fontos lenne, hogy a tanévkezdés előtt minden gyermek részt vegyen egy alapos látásvizsgálaton, a legtöbb esetben ez sajnos elmarad. A gyerekek nem ismerik fel úgy saját látászavaraikat, mint a felnőttek, ezért a szülők kötelessége és felelőssége, hogy a tanévkezdésnek úgy vágjanak neki a gyermekeik, hogy az esetleges látászavarok okait feltárták és kezelték.

Az iskolában elengedhetetlen, hogy jól lássanak a gyerekek, hiszen a megszerezhető információk 80%-át a szemen keresztül, a jó látásnak köszönhetően szerzik meg. A látászavarokból eredeztethető problémák azonban nem csak a felnőtteket érintik, a felmérések szerint a gyerekek negyede, tehát minden negyedik gyermek valamilyen látászavarral küzd.

Az iskolai szűrés sajnos nem elég

Bár sok helyen a tanár vezetésével tesztelik a gyerekek látást, azonban ki kell hangsúlyozni, hogy ezeknek a „vizsgálatoknak” az alapossága össze sem hasonlítható a szemészeti szakemberek által elvégzett vizsgálattal. A jó látás ugyanis nem csak abból áll, hogy a gyermek jól látja a táblát, mert ebből csak az derül ki, hogy a távollátása rendben van. A megfelelő látáshoz azonban ugyanígy hozzátartozik a közelre fókuszálás képessége, és azt is fontos vizsgálni, hogy a kéz és a szemek mennyire működnek összehangoltan. A gyerekek rossz látásának többféle tünete lehet: hunyorgás, gyakori fejfájás, fáradékonyság, nehézkes olvasás. Gyakori és nagyon komoly probléma, hogy a gyerekek rosszul látását összekeverik a szülők és a tanárok a tanulási nehézségekkel, pedig távolról sem erről van szó ezekben az esetekben. Az azonban valóban igaz, hogy nagymértékben megnehezíti a gyermekek tanulási előmenetelét, ha nem látnak jól. Nem túlzás ezt állítani, és elég csak belegondolni magunkat a rosszul látó gyermekünk helyzetébe:

  • ha nem látja jól a táblát
  • ha nem látja jól, amit írni-olvasni kell
  • ha gyakran és sokat fáj a feje az erőlködéstől
  • ha eltéveszti, összekeveri a felolvasandó szavakat
  • ha sokkal hamarabb elfárad, mint a társai

...az nemcsak lemaradást okoz a társaihoz képest, de lelkileg is megviseli.

A gyermekek éles látásának biztosítása a szülők felelőssége. Ne hagyja, hogy gyermeke a látászavarok miatt lemaradjon az iskolábanKÉRJEN IDŐPONTOT MOST gyermekszemészeti vizsgálatra!

Szülői felelősség, hogy jól lásson a gyermek

Nem szabad hiúsági kérdést csinálni abból, hogy viseljen-e szemüveget az iskoláskorú gyermekünk, vagy sem, de szerencsére manapság már egyre kevésbé felmerülő probléma ez. A 21. században már korántsem annyira „ciki” szemüveget viselni, mint a korábbi évtizedekben, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek megszokják és meg is szeretik a saját szemüvegüket. A társaik sem bántják őket emiatt, de igazság szerint nem is kéne ennek problémaként felmerülni, mert egészen másról szól ez a történet.

Fontos leszögezni, hogy házi praktikákkal, vagy a rutinszerűen elvégzett látásvizsgálatokkal nagyon nehéz, bizonyos esetekben pedig egyenesen lehetetlen kiszűrni a látási nehézségekkel küzdő gyermekek minden problémáját. Csak és kizárólag a gyermekek kezelésére szakosodott szemész szakorvos tudja pontosan meghatározni a baj okát és csak ő tudja a megfelelő kezelést előírni a látási nehézségekkel küzdő gyermekek számára.

Éppen ezért foglalkoznak gyermekszemészeti szakorvosok a rosszul látó gyermekekkel, és bár a magyarországi gyermekszemészet gyakorlatilag már a 19. század óta folyamatosan fejlődik, hivatalosan 1999 óta lehet gyermekszemészeti szakvizsgát tenni.

A szakorvosi ellátás ilyen szintű differenciálódását nem csak az eltérő szemészeti problémák és a speciális kezelések igénylik. Ahogy már korábban említettük, a gyermekek nem tudják olyan pontosan körülírni a tüneteiket, mint a felnőttek, erre sajnos még az átlagnál kommunikatívabb gyerekek sem képesek. A gyermekszemész szakorvosok ugyanakkor speciális eljárásokkal, mondhatni játékosan oldják fel a vizsgálattól megszeppent gyerekek gátlásait, hogy így derítsék ki a probléma forrását. A gyermekszemészeti vizsgálatot érdemes évente elvégezni, de különösen fontos tanévkezdés előtt sort keríteni a vizsgálatokra. Ezzel nem csak a gyermekeink tanulási nehézségeit előzhetjük meg, de gátat szabhatunk a későbbi, fokozottabb látásromlás kialakulásának is, amely felnőttkorban már visszafordíthatatlanná válik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése