Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 7., vasárnap

A gyermekkori derékfájásról

A gyermekkori derékfájásról

A derékfájást, lumbágót, isiászt a köztudat inkább a felnőttkor betegségének tartja és sokan nem értik, hogy környezetükben a gyermek miért panaszkodik derékfájásról, amikor nem rándította meg a derekát és nem cipelt nehezet sem.

Gyermekkorban is több oka lehet a deréktáji fájdalomnak, diszkomfort érzésnek akkor is, ha a gyermeket nem érte sérülés sportolás vagy játék közben. A számos ok közül a teljesség igénye nélkül vesszük sorra az alábbiakban a leggyakrabban derékfájást kiváltó állapotokat.

Mindjárt az elején felmerül a kérdés, mennyire vegyük a panaszt komolyan. Ennek megállapítását bízzuk a gyermekorvosra, családorvosra, aki eldönti, hogy mit kell tenni, hiszen a szokásos, köznapi okok mellett a deréktáji fájdalom mögött súlyos idegrendszeri, belgyógyászati kórkép is állhat. Utóbbiak szerencsére nem túl gyakoriak a derékfájást okozó betegségek sorában.
Az egészséges derék létezéséről nem veszünk tudomást. Ilyenkor derekasan álljuk az élet megpróbáltatásait, derék ember módjára viselkedünk. Elég azonban egy rossz mozdulat és derékba törhet akár karrierünk is. Különösen, ha beadjuk a derekunkat és nem derekán ragadjuk meg a dolgok irányítását. Ezek és az ezekhez hasonló kifejezések is jól példázzák a deréktáj anatómiai fontosságát összevetve az élet fontos történéseivel.

Ha a derék fáj, akkor nemcsak mozgásunk változik meg, hanem magatartásunk is. Ingerlékennyé válhatunk, nem találjuk a helyünket, esetleg pont ellenkezőleg, visszahúzódunk, befelé fordulunk, egyhelyben ülünk vagy csak fekszünk. A fájdalom az enyhe kellemetlenség érzettől a súlyos, alig csillapítható fájdalomig terjedhet függően attól is, hogy mi a kiváltó ok.A fájdalom helye azonban nem az, amit a szabó vagy varrónő deréknak nevez, hanem az ágyéki gerincszakasz és a vele funkcionálisan egységet képező keresztcsont, valamint a körülötte elhelyezkedő szalagok, izmok és egyéb képletek. Erről a területről a fájdalom sokszor kisugárzik valamilyen irányba, illetve ide is sugározhat a máshol keletkezett fájdalom. A fájdalom következtében gyakorta csökken azt ágyéki gerinc mozgása, sőt ún. antalgiás, azaz a fájdalom ellen védekező tartás is kialakulhat. Így védekezve a szervezet mintegy elmerevíti, rögzíti a kóros és fájdalmas terü 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése