Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 10., szerda

Így nevelhetsz angyalt a komisz kölyökből! Ne feledd, hogy nincs rossz gyerek. Csak meg kell találnod a módját, hogy érthetsz szót a makacs aprósággal.

 Melyik típusba tartozik?

Így nevelhetsz angyalt a komisz kölyökből!
Ne feledd, hogy nincs rossz gyerek. Csak meg kell találnod a módját, hogy érthetsz szót a makacs aprósággal.

Minden gyerek egy angyal, csak a tiéd nem? Ha gyakran fordul meg ez a bosszús gondolat a fejedben, megnyugtatunk: nem csak neked vannak gondjaid a vásott csemetével. Szinte minden szülő átél néhány pokoli pillanatot, amikor úgy érzi, gyermeke csak azon dolgozik, hogyan tudná minél jobban kihozni a sodrából.


Az alapján, hogy a kicsi milyen módszereket választ a nehéz pillanatokban, különböző csoportba oszthatóak a gyerekek. Ismerj rá porontyod tulajdonságaira, és megtudhatod, milyen eszközökkel fegyverezheted le a csatában!

Az örök provokátor

A legtöbb gyerek otthon és az iskolában is normális, pozitív módszerekkel vonja magára a figyelmet. Vannak azonban olyanok is, akik úgy érzik, a rossz viselkedés a legjobb módja annak, hogy mindig a középpontban legyenek. Ők azok, akik az iskolában folyamatosan beleszólnak az órába, vagy fura hangokat adnak a vacsoránál, ami arra késztet mindenkit, hogy abbahagyja a beszélgetést.

Az is előfordul, hogy csemetéd csak azért is elmeséli otthon, milyen rosszaságokat művelt aznap, hogy téged bosszantson, amikor pedig vendégek érkeznek hozzátok, még egy lapáttal rátesz a vásottságra. A provokátor gyerkőc felesleges kérdésekkel is bombázhat, de nevelőinek sem lesz könnyebb dolga. Biztos lehetsz benne, hogy igen hamar és könnyen elsajátítja az összes arcpirító káromkodást, és sokszor erőszakoskodik a többi kicsivel.

Mit tehetsz?

Mivel a gyermek minden lehetséges módon próbálja magára vonni figyelmedet, talán megerősítésre van szüksége, hogy megérdemli azt. Áldozz rá időt, és dicsérd meg mindenért, amit jól csinált.

A legfontosabb pedig az, hogy, ha vele vagy, csak rá figyelj! Mindemellett a feltűnési viszketegség hátterében az is állhat, hogy porontyod az óvodában nem tud beilleszkedni a többi gyerek közé. Szülőként azzal segítheted, hogy tanácsokat adsz neki, miként kell beszélni a többiekkel, és hogyan viselkedjen velük, amikor találkoznak, és együtt játszanak.

Ha azt próbálja rosszalkodással takargatni, hogy el van maradva a többiekhez képest, találd ki, hogyan fejleszthetnéd! A gyenge tanulónak nem árt az önbizalmát sem feltornáznod: bízz rá otthon minél több felelősségteljes munkát, amit könnyen el tud végezni, ha pedig valamit jól csinált, ne feledkezz meg a simogatásról és a dicséretről.

Hatalomvágyó gyerkőc

A hatalomvágy viselkedési zavarokat okoz. Ha gyermeked ebbe a típusba tartozik, hajlamos lehet vitatkozni, és gyakran előfordulhat, hogy nem hajlandó követni a szabályokat. Az óvónők sokszor nevezhetik dacosnak, szabályszegőnek vagy agresszornak.


Azok a gyerekek, akik hatalmat akarnak szerezni, azt hiszik, az uralkodás minden problémájukat megoldaná: szeretnék, ha ők mondhatnák meg a szüleiknek, hogy mit tegyenek, és nem fordítva. A legnagyobb problémájuk valójában, hogy örökösen vesztesnek érzik magukat, ha megteszik, amire utasították őket, és vereségként élik meg, ha engedelmeskednek a szüleiknek.

Mit tehetsz?

Hatalomvágyó gyerekeddel próbálj úgy viselkedni, hogy nyilvánvalóvá váljon számára is, hogy értékes a szemedben. Ez a taktika nem azt jelenti, hogy el kell fogadnod a dacos viselkedést, de gyermeked személyét mindenképpen úgy kell szeretned, ahogy van. Hasonló helyzetben a kicsinek arra van szüksége, hogy ő maga irányíthassa az életét, de ezt ellenkezés nélkül kell elérnie.

Ha végképp elveszítenéd a türelmed, vesd be a harmadik személy technikát: ahelyett, hogy azt mondod: - Ne üvölts velem!, mondd inkább ezt egy dacos gyereknek: - Kicsim, mi van veled? Nem így szoktál beszélni. Mi bánt? Így egy harmadik személy szerepébe helyezkedsz, aki megértő, és nem konfrontálódik. Ennek segítségével megőrizheted a méltóságodat és a tekintélyedet.


A bosszúálló

Egyes gyerekek akkor találják meg a helyüket, ha elérik, hogy mások ne szeressék őket. A kudarcok miatt feladják, hogy valaha is a figyelem középpontjába kerüljenek, és lemondanak a hatalomról is. Sajnos ezek az apróságok abban találnak örömöt, hogy gonoszak, rosszindulatúak és erőszakosak. Bármi áron bosszút akarnak állni a szüleiken, a többi gyereken vagy a testvéreiken.

A destruktív, bosszúálló gyerekek firkálnak a padra az iskolában, bántalmazzák a többi gyereket és a testvéreiket, fenyegetik a kisebbeket, és hajlamosak a vandalizmusra. Ki akarják egyenlíteni a számlát, bár valószínűleg nem is tudják, hogy miért viselkednek így, vagy miért ennyire dühösek.


Mit tehetsz?

A hosszú előadások arról, hogy a gyerek miért viselkedik így, és hogyan kellene fegyelmeznie magát, keveset érnek. Ehelyett inkább arról beszélj, ami a jelenben történik: amikor beszélgetsz vele, igyekezz a dolog mélyére hatolni, legyél nyílt, kerüld a zavart és az idegességet!

Feltétlenül magyarázd meg neki, hogy a bosszú miért nem jó megoldás, hiszen, ha csak azt mondod, mit nem szabad, de azt nem árulod el, miért, azzal nem szelídítheted meg. Ne felejtsd el, hogy a gyerek úgy érzi, ő nem sikeres, és mindenben kudarcot vall. Derítsd ki, mi a valódi oka ennek az érzésnek, azonban soha ne tegyél úgy, mintha nem vetted volna észre a destruktív viselkedést!

Gyermekednek tudnia kell, hogy valóban aggódsz, de hangsúlyozd, hogy mindig értesíted majd az érintett személyt, ha valamit tönkretesz: ezzel arra tanítod, hogy romboló cselekedeteinek mindig vannak következményei.

OLVASD EL E

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése