Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 14., vasárnap

 

Mitől függ, hogy mikor kezd el egy gyerek beszélni?

Figyelt kérdés
Miért van, hogy van akinek hamarabb szólal meg, másnak később? Ugyanúgy foglalkozok a kisfiammal, sokat mondókázok, énekelek, mesélek neki, beszélek hozzá, okos, értelmes, mindent megért, de nem akar beszélni. 2 és fél éves, más kisgyerek az ő korában mondatokban beszél, ő meg pár szót használ csak. A dokink szerint ne aggódjak, minden rendben van vele, de mégis miért van az, hogy másnak már 2 évesen folyékonyan beszél a gyereke, az enyém meg meg se szólalt még?
2011. ápr. 15. 20:54
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Más gyerek sem beszél folyékonyan két éves korában,főleg nem mondatokban. Nagyon ritka az ilyen gyerek. A fiacskád is fog majd beszélni,ha elég érett lesz hozzá. Akkor még meg is unhatod,annyit fog beszélni. Nincs miért aggódnod.
2011. ápr. 15. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Jó kérdés, nekem is van egy kétéves kislányom, aki még tiszta szavakat sem mond, de istenien halandzsál, mutogat, megért mindent, azt csinálja a mondókákra, amit "kell". A minap mégis beszóltak a játszótéren, - igaz, nem rossz szájízzel -,:"pedig a lányok ügyesebbek szoktak lenni". Persze, ügyesebbek, kérdés, mi számít igazából ügyesnek? Könnyen beszél, aki nem dadog!
2011. ápr. 15. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Szerintem reggelig sorolhatnánk,hogy mi mindentől függ.

Pl a fiúk (persze általánosságban,vannak azért kivételek) később kezdenek beszélni,mint a lányok.


Ezen kívül attól is függ,hogy hogyan kezelik pl ha nem szólal meg. Mert ha pl mutogatva,gügyögve megérteti magát,és megkap mindent így is,akkor lehet hogy feleslegesnek érzi megszólalni.


Aztán attól is függ mennyit beszélnek hozzá (nem csak mondókákat),hanem egyáltalán napközben (én pl mindent kommentálok,mint valami sportriporter).


Két eltérő példa:

sógornőm kisfia 3 múlt,mikor elkezdett beszélni,3,5 évesen már mondatokba rendezte,most 4 lesz és már jól megy neki (csak hadar nagyon,vagyis kapkodva beszél).

Kislányom 23 hónapos,már nagyon rég beszél,,mostanra már összetett mondatokban,választékosan,és humora is van.


Ekkora eltérések lehetnek,de ha nincsen baj vele (pl lenőtt nyelv stb..) akkor nem kell aggódnod még egy darabig.

2011. ápr. 15. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Kisfiam 26 hónapos. Ő is még csak szavakat mond. Sokat beszélek hozzá én is, mondókázunk, mesélünk stb. Párom és bátyám is 3 évesen kezdett el beszélni és mondatokban. Addig meg szinte meg se szólaltak. Nyugi, nincs gond, majd beszélni fog.
2011. ápr. 15. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Az én középső fiam 3 lesz májusban,de talán most kezd aránylag érthetően beszélni.De még mindig a nagyobb részét csak én értem.Mi járunk fejlesztőházba úgynevezett "bölcsis"tornára,és ott azt javasolták,hogy várjak szeptemberig,mert sokszor a nyári mozgás meghozza a beszédet is.

Szerintem inkább a genetikától függ,hogy mikor kezd beszélni egy gyerkőc.Nekem az első fiam már 2 évesen tisztán beszélt mondatokban,megszámlálhatatlan verset,mondókát tudott,ugyanannyit beszéltem,foglalkoztam vele mint a középsővel,és ő mégsem beszél.Mondjuk már én is kezdek aggódni miatta,de legalább pár hete már látom rajta,hogy igyekszik szavakkal,mondatokkal kifejezni magát.

2011. ápr. 15. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Ez engem is mindig érdekelt. Az én fiam is két és fél éves, most kezdett nemrég csak szavakat mondani. De ő már össze is rakja őket 2-3-4 szavas mondatokba. De alig lehet érteni amit mond.
2011. ápr. 16. 06:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
mitől függ? az mitől függ, hogy vki mondjuk 7 hósan kezd kúszni vagy 8 vagy 9? és ettől függetlenül teljesen egészséges? hát megmondom, nem lehet tudni, vagy ha valamitől, az idegrendszer fejlettségétől. van akinek ilyen sorrendben fejlődnek a dolgok, van akinek meg olyanban, és ennyi. van akinek ekkor érik be van akinek akkor. van ajátszón egy kislány, aki 7 hónappal fiatalabb mint az én kislányom. ő már hónapok óta mondogatja a dolgait (az enyém 2 éves 4 hónapos a napokban), tökéletes kiejtéssel, az enyém most kb. 2-3 hete kezdett el érdemben beszélni, a kiejtése enyhén szólva nem tökéletes. ez már elég nagy késésnek számít az átlaghoz képest, ami lányoknál 2 év. viszont az enyém az ő korában sokkal több mindent tudott, hiába beszélni még nem. szóval akor most melyik gyerek az okosabb, melyik van előrébb? sztem ilyen kicsi korban nem lehet ezt megmondani, évek mire kiderül, hogy mi a pálya. de vsz egyiknek sincs semmi baja.
2011. ápr. 16. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Ez az a kérdés, amin én is mindig töröm a fejem! leginkább azért, mert 2 éves fiú gyermekem sem akar még beszélni. Illetve nagyon sok dolgot mond (nem mondatokban), de akár 10 dologra is használja ugyanazt a szót (pl. mámá= macska, Dami(ez Ő), mama, madár, ...stb.)teljesen tudatosan. Van, amit csak nagyon hasonlóan mond (gúnár= guntár) és az alapszavakat többnyire tisztán (papa, baba stb)De én is aggódom kicsit és leginkább azért, mert attól függetlenül, hogy nem fejlődnek egyformán a gyerekek nekem soknak tűnik akár 1,5-2 év különbség. No,meg a másik hogy nincs 2 vélemény sem. Ahány szakterület, annyifélét állít. A legújabb (amiben én most a legjobban bízom), hogy a különböző mozgásfejlődési szakaszok számítanak, ugyanis ez az agyban dől el. És ha valamelyik kimarad (kúszás, mászás)vagy csak nagyon rövid ideig űzi a gyerek, akkor az LEHET okozója pl. a késői beszédnek. Én ezt még összevetettem az orvostudománnyal, hogy fiúk esetében 2,5 éves kortól beszélünk megkésett beszédfejlődésről, ekkor már szakemberhez kell fordulni. De olvastam már 3 éves korhatárt is! Ki tudja ezt eldönteni?! Viszont vannak ellenpéldák mindezekre is! Hát ennyi!
2011. ápr. 28. 14:59
Hasznos szám
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése