Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. február 12., péntek

Gyermek és a stressz

 

Gyermek és a stressz

A stressz ott már mindenütt ott van, még gyermekkorban is, mit tegyek?

A stressz ott van mindenütt, már gyermekkorban is, mit tegyek?Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja.

A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!.

A stressz fogalma

Stressznek nevezünk minden olyan hatást, amely az ember élettani és lélektani alkalmazkodási mechanizmusát befolyásolja.

A stressz bővebben »

A stressz klasszikus leírása Selye János nevéhez kapcsolódik, szerinte a különböző károsító hatásokra a szervezet azonos módon, az „általános adaptációs szindrómával” reagál.

Selye János »

  • A stressz folyamat három szakasza

    A stressz tünetei: A kimerülés állapota

    • az alarm, vagy vészreakció

    • az ellenállás fázisa

    • a kimerülés állapota

    Az első fázis nem hogy nem káros önmagában, hanem mind a fizikai, mind a pszichológiai fejlődés alapvető feltétele. Mint Selye János mondta: „a stressz az élet sója”.

    A mai világ egyik súlyos következményekkel járó jelensége, hogy a fiatalok többségében nem alakul ki eléggé a nehézségekkel való megbirkózás képessége, mert nincsenek kitéve elég kihívásnak, főleg fizikai értelemben.

  • A stressz három összetevője

    Mivel a stressz fogalmát a mindennapi életben is igen gyakran és különböző értelemben használják, fontos meghatároznunk a stressz fogalmának három összetevőjét. Ezek:

    • a stresszorok, a veszélyeztető környezeti hatások,
    • az élettani és pszichológiai stressz reakciók,
    • az egyén pszichológiai, alkati, személyiség adottságai.

    „Az eredeti, Selye-féle stresszkoncepcióhoz képest a legjelentősebb fejlődés, változás, hogy ma a helyzetek feletti kontroll képessége, illetve ennek hiánya került az érdeklődés középpontjába.” (Prof. Dr. Kopp Mária )

  • A gyermekkori stressz

    A gyermekkori stresszA gyermekeink számára sem más a helyzet. Nekik is alkalmazkodni kell a környezetükhöz, a családhoz, stb. Amiben mégis több, hogy ők erősebb alkalmazkodásra vannak ítélve, hiszen egy felnőttekkel körülvett világban kell élniük. Ez sokszor állítja őket komoly kihívások elé.

    Az, hogy a gyermek hogyan birkózik meg a stresszel, milyen stratégiákat sajátít el a gyermekkorban, garantáltan kihatással lesz egész további életére.

Mi a jó és mi a káros stressz?

A stressz nem mindig negatív fogalom, érdemes tehát tisztáznunk néhány kérdést.

A distressz során olyan veszélyeztető környezeti hatások (stresszor) érik a szervezetet, melyek stresszreakciókat eredményeznek. Ezek a hatások nem kontrollálhatóak, negatív érzelmeket (tehetetlenség, reménytelenség) váltanak ki, hosszútávon csökkenti az immunrendszer működését, betegségeket válthatnak ki. (Példa a distresszre: bukás félévkor, sorozatos rossz jegyek, stb.)

Az eustressz az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladja meg, az egyén pozitívan értékeli. (Példa az eustresszre: futóverseny, első randevú, stb.)

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

A stressz hatása

Stressz tünetei

Minden gyermekre más módon hat a stressz, mindenki más módon mutatja ki, és a feszültségét is más módon vezeti le.

A tünetek leírására tehát nincs konkrét recept. Egy biztos, ha a gyermek viselkedése megváltozik a megszokotthoz képest, érdemes figyelni.

Lehet, hogy a viselkedésében jelentkeznek a tünetek:

  • Ingerült, agresszív a gyermekem
  • Visszahúzódóbb, félénkebb
  • Gyerekesebb
  • Semmi nem jó neki
  • Máson vezeti le a feszültségét
  • Izgulósabb, lámpaláz
  • Számítógépes játékfüggőség
  • TV függőség
  • Nassol, kialakul a súlyfölösleg

Stresz tünetei: Ingerült, agresszív a gyermekem.Nassol, kialakul a súlyfölösleg.

Miért kell foglakozni azzal, ha a gyermek stresszel?

A gyermek életének elején a tanulási fázis sokkalintenzívebb. Ekkor kezd kialakulni a személyisége, amely azután egész életében formálódik. Ezért fontos arra figyelnünk, hogy hogyan reagál a stresszhelyzetekre? Mi az a stressz szint, amellyel még meg tud birkózni, és melyik az, ami már negatív hatással van rá.

Ahhoz, hogy a gyermek élete során boldognak és elégedettnek mondja és érezze magát, a legjelentősebb kihívás számára a stressz kezelése. Annak a gyermeknek, akinek jó a problémamegoldó képessége, jól fogja venni ezeket az akadályokat. Azoknál a gyermekeknél, ahol hiányosságok vannak e téren, könnyebben jelentkeznek a lelki és a fizikai problémák (betegségek).

Mit mondanak a stressz kutatások?

Magyarországon a legismertebb stresszkutató szakember, Dr.Kopp Mária az MTA Mentális Egészségtudományok és a SOTE társult kutatócsoportjának a vezetője által vezetett kutatások eredményeiből olvashat rövid összefoglaló áttekintést. »

Hogyan segíthetek gyermekemnek? A stressz nem csak az én, hanem az ő életét is befolyásolja. A stressz kezelése egyre fontosabb, ha már gyerekként tudná kezelni a stresszt az előnyös lenne számára!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése