Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. január 2., vasárnap

 

A lámpaláz következményei

A lámpaláz hatása rövid, és hosszútávon

A lámpaláz következményei A lámpaláz hatása rövid, és hosszútávonKövess bennünket a Facebook-onA lámpaláz következménye nem csupán az, hogy a gyermek felnőtt korában nem megy a nyilvános beszéd. Hiszen akár el is kerülhetné az ilyen helyzeteket. Az összefüggéseket fontos érteni, hogy segíteni tudjunk gyermekünknek, ha lámpalázas.

Vizsgáljuk meg behatóan, hogy milyen következményei lehetnek a lámpaláznak abban az esetben, ha nem sikerül változtatni rajta.

  • A lámpaláz hatása rövidtávon

    • Kudarcok, megszégyenülések miatt érzett szorongás, feszültség.

    • Romló tanulmányi eredmény, csökkenő önbizalom.

    • A lámpaláz, szorongás kiterjedése akár a társas kapcsolatok területére is. Például nem merek megszólalni azoknak a társaságában, akik gúnyolódni szoktak, majd egyre visszahúzódóbbá válok, végül egyre kevesebb mértékű a másokkal folytatott kommunikációm, meghúzódok a háttérben.

  • Kinövi-e a gyerek a lámpalázat?

    Néha igen, néha nem. Ahogy a gyerekekkel dolgozom, sok esetben a szülők is beszámolnak arról, amikor iskolások voltak mennyire izgultak. Némelyikük sikeresen kijött a lámpalázból a barátok megerősítése, a jó tanulmányi eredmények, egy segítő pedagógus pár hatására, vagy később a munkahelyen rákényszerült arra, hogy leküzdje a lámpalázát.

    Mások viszont a mai napig arról számolnak be, hogy mennyire szoronganak már attól, hogy felvegyék a telefont vagy beszéljenek a főnökükkel. Nem is említve, hogy kiálljanak sok ember elé előadást tartani.

    Tehát nem egyértelmű, de az biztos, hogy sok szenvedéstől óvhatjuk meg a gyermekünket, ha segítünk neki leküzdeni a lámpalázat.

Melyek a lámpaláz konkrét, hosszútávon ható következményei?

  • Nyilvános beszédtől való félelem

    Több ember elé kiállni, ezeknek az embereknek valóságos kínszenvedés előkerülnek a lámpaláz tünetei. Sok esetben inkább vállalják, hogy nem lépnek előre a munkahelyi ranglétrán, csak ne kelljen kiállni a tömeg elé.

    És valóban megmaradnak háttéremberként. Közben, akár sokkal jobb képességekkel rendelkeznek, mint azok, akik őket irányítják. Ebből jön a munkahelyi konfliktusok egy része: „Jobb vagyok, mint a főnököm!”

  • Asszertivitás (önérvényesítés) hiánya

    Melyek a lámpaláz konkrét, hosszútávon ható következményei?A kudarctól, a kellemetlen visszajelzésektől való félelem miatt a gyermek, majd később a felnőtt, aki lámpalázas nem tudja kinyilvánítani az akaratát. Vagy, ha kinyilvánítja, akkor mások nem tartják azt fontosnak. Nem nehéz kitalálni, hogy hány helyzetben okoz a lámpaláz majd később belső konfliktusokat.

    De részletezzük egy kicsit, higgyék el, megéri!

    Munkahely, baráti társaság, párkapcsolat esetén az, aki nem tudja magá a saját elképzeléseit érvényesíteni, háttérben marad. Ez rengeteg feszültséget eredményez. Sokszor úgy érezheti, hogy nem értik meg, nem fontos, nem értékes. Ez a felnőtt nők egyik legfontosabb párkapcsolati problémáinak a gyökere!

    Mivel nem vagyunk kellően asszertívek, halmozódik bennünk a feszültség, csalódottság, elégedetlenség.

    Mondhatnánk, hogy ez egy erős sarkítás, de a lámpaláz valóban kihat a mindennapi életünkre!

    Ami a legérdekesebb, hogy azok a szülők, akiknél jelentkezik az asszertivitás hiánya, szorongás vagy a nyilvános beszédtől való félelem, gyakran olyan élmények jelennek meg, mint a problémájuk központi oka, melyek már az általános iskolában keletkeztek.

    Melyek ezek? Például egy rossz felelés eredményeként rossz érdemjegy, megszégyenülés a társak által.

    Azoknál a felnőtteknél, ahol a tanulmányi eredmények jók voltak, és nem voltak lámpalázasak sokkal kisebb arányban jelentkezik az asszertivitás hiánya, a nyilvános beszédtől való félelem!

  • A lámpaláz nagyon sokba kerül!

    • Gondoljunk az elvesztegetett időre!

    • A vizsgadíjakra, és a pótvizsgák díjaira!

    • De, ami még ennél is több fejfájást okoz, azok az évek, a megoldatlan konfliktusok miatt megszűnt barátságok, párkapcsolatok száma, lehetősége.

    Összefoglalva: Ha a gyermeke lámpalázas, fontos utánajárni az okoknak, és oldani azokat, hogy a lámpaláz is csökkenjen vagy megszűnjön.

    Ha ez sikerül, akkor a gyermekének növekedni fog az önbizalma, tanulmányi eredménye. Mivel kevesebb energiával kell ugyanazt megtanulnia, ezért sokkal nyugodtabb is lesz.

    A következő hírlevélben a lámpaláz lehetséges okait elemezzük. Tartson velünk továbbra is!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése