Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. január 2., vasárnap

A lámpaláz oldása gyerekeknél

 

A lámpaláz oldása gyerekeknél

Hogyan tudja a szülő hatékonyan oldani a lámpalázat?

A lámpaláz oldása gyerekeknélKövess bennünket a Facebook-onA lámpalázról, a lámpaláz következményeiről, az okairól már volt szó előző hírleveleinkben. Most azzal foglalkozunk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke lámpalázának oldásában. Amennyiben ez sikerül, a gyermeke sokkal felszabadultabb lesz, és jobb eredményeket fog elérni még vizsgahelyzetben is.

  • Kitörés a lámpaláz ördögi köréből

    A lámpaláz miatt kialakulhat egy olyan ördögi kör, mely tovább gerjeszti, és mélyíti a problémát. Az ördögi kör akkor igazán erős, ha a szülő is együtt fél, aggódik a gyermeke teljesítménye miatt.

    Első javaslat: Mi szülők ilyenkor vonuljunk háttérbe, a gyermeknek egyedül kell megküzdeni a feladattal. Igyekezzünk megnyugtatni saját magunkat. Sok esetben a gyerekek azért izgulnak annyira, mert a szülők izgulnak.

    A lámpaláz akkor is erősen hat, ha „csak” a gyerek lovalja bele magát az izgalomba.

    Második javaslat: Tanítsuk meg a gyermekünket arra, hogy mi a különbség az elég jó, és a tökéletes között. Ha már elég jól tudja az anyagot, akkor segítsünk neki megállni, pihenni.

  • A lámpaláz, és a megfelelési kényszer

    Amennyiben úgy érezzük, hogy a gyermek meg akar felelni, és emiatt hajt, az még nem baj, a baj csak akkor van, ha túlságosan meg akar felelni.

    Harmadik javaslat: Tudjuk meg, hogy kinek akar megfelelni, és erősítsük meg őt abban, hogy őt úgy is szeretni fogják, ha hibázik. Amennyiben az osztálynak, a tanároknak akar nagyon megfelelni, akkor kérdezgessük, tudjuk, meg, hogy mi ennek az oka. A háttérben lehet, hogy egy esemény húzódik, és általában egy félelem érzés, hogy őt nem fogadják el. Ezt jól beszéljék át, segítsenek neki megkönnyebbülni.

  • A lámpaláz, és a nem vagyok elég jó hiedelem

    A múlt hírlevélben ezt részletesen kitárgyaltuk. Az oldására egy általános ellenszer van.

    Negyedik javaslat: Az önbizalom növelése. Keressünk olyan elfoglaltságot a gyermekünknek, ahol ki tud teljesedni, és meg tudja mutatni önmagát. Erre alapozva egyre több helyen kaphat megerősítést. És eljuthatunk a lámpalázig is. Erre egy példa, mondjuk a ritmikus sport gimnasztika. „Emlékszel, mikor kiálltál a bírók, és a közönség elé, ráadásul, egy idegen helyen! És milyen jól sikerült! Ehhez képest a holnapi dolgozat, melyre tanultál, és tudod biztosan sokkal könnyebb lesz!”

  • A lámpaláz, komoly gondokkal a háttérben

    A lámpaláz is lehet egy menekülési útvonal, mely nem tudatos, de a gyerek bevállalja, hogy a család együtt maradjon. A háttérben meghúzódó, akár ki nem mondott problémák lehetnek az okok. A gyerek ilyenkor úgy érzi, hogy a családot minden áron össze kell tartani, akár a saját szenvedése árán is.

    Ötödik javaslat: A háttérben húzódó gondok feldolgozása (nem elnyomása) a szülők, gyerekek esetében. Milyen okok ezek? Alkoholizmus, agresszió, nyitott házasság, öngyilkosság, baleset, testvér, egyik szülő halála, válás, stb. Itt komplett család, de legalább a gyerek, és a család egyik szereplőjének oldására van szükség.

  • Általános javaslatok lámpaláz esetére dolgozatoknál, és feleléseknél

    Hatodik javaslat: Mesélje el a szülő, hogy ő hogyan oldotta a saját lámpalázát. Ha a gyerek nyitott, tanítsa meg neki.

    Hetedik javaslat: A puska, mely nem regény, vagy az anyag lekicsinyített mása. A célja: hogy megnyugodjon, és röviden megtanuljon egy témakört összefoglalni, ami a puska készítésekor már ott van a fejben is.

    Nyolcadik javaslat: A dolgozat előtt, pihenjen, aludja ki magát. A feszültségét ne úgy oldja, hogy letol fél kiló kenyeret párizsival, mert biztos, hogy nem fog jól aludni tőle.

    Kilencedik javaslat: Olyan osztálytársakkal vegye körül magát, akik nem izgulósak, és pozitív hozzáállásúak. A negatív szemlélet csak lehúzza a gyermekét.

    Tízedik javaslat: Kényelmes ruházat, kabalaállat, víz (nem kóla, vagy energiaital!)

    Tizenegyedik javaslat:Stresszcsökkentő gyakorlatok, EFT ismerete. Ez olyan hatásfokkal oldja az izgalmakat, és a lámpalázat, hogy azok a gyerekek, akik alkalmazzák sokkal jobban fognak teljesíteni, kevesebb feszültséggel, idegességgel. A válaszok könnyebben eszükbe jutnak, a dolgozatok végén kevésbé fáradnak ki. Az EFT nagy hatékonysággal alkalmazható a lámpaláz csökkentésében, és megszüntetésében.

    Ezzel a lámpalázról szóló hírlevél sorozat végére értünk.

A lámpalázról, a lámpaláz következményeiről, az okairól már volt szó előző hírleveleinkben. Most azzal foglalkozunk, hogyan segíthet a szülő a gyermeke lámpalázának oldásában. Amennyiben ez sikerül, a gyermeke sokkal felszabadultabb lesz, és jobb eredményeket fog elérni még vizsgahelyzetben is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése