Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. január 25., kedd

A jó anyukák 15 jellemzője

 

A jó anyukák 15 jellemzője

Egy millióféleképpen lehetsz jó anya. Minden gyerek más és minden anyuka egyedi, eltérő képességekkel, különböző erényekkel és hibákkal. Egész más nehézségekkel kell megküzdened neked, mint nekem, a szomszéd néninek, vagy az unokatesódnak, aki épp most szülte meg első gyermekét - így természetesen nem létezik egyetlen határozott lista arról, hogy miket KELL tenned azért, hogy jó anya légy. De ha megnyitottad ezt a cikket, mert érdekel a téma - akkor már 100%, hogy az vagy. :)


Álljon itt azért mégis egy rövid felsorolás az anyukák szuper tulajdonságairól a teljesség igénye nélkül – talán néhány pontban mindenki magára ismer.

Bár mindannyian megtesszük a legtöbbet, ami csak tőlünk telik, azért néha előfordul, hogy a hétköznapi rohanásban nem marad időnk a fontos dolgokra, vagy néhány helyzetben nem úgy reagálunk, ahogy kellene. Ha megpróbálsz odafigyelni az alábbi néhány pontra, te magad is elégedettebb leszel, és a gyerekek boldogságáért, kiegyensúlyozottságáért is sokat tettél.


1. A jó anyuka mindig megpróbálja megérteni gyermeke
helyzetét, álláspontját.

Bármi is bántja a kicsit, a jó anya mindig szakít rá időt, hogy meghallgassa, és át is érzi a problémát. Lehet, hogy neked semmiségnek tűnik, ami épp nyomja a szívét, de az ő számára igenis komoly dolog, és nem azért meséli el neked, hogy megtudhassa: szerinted ez nem nagy ügy.

Persze gyakran előfordul, hogy a gyerek pont akkor akarja elpanaszolni, hogy mi történt az oviban, amikor te épp 4 fazékban kevergeted a vacsora hozzávalóit, mellette az 5. kezeddel habot versz a tesó szülinapi tortájához, közben két keverés között pihenésképp gyorsan kiporszívózol, felmosol, vasalsz és ajándékot csomagolsz, de… hacsak nem ég a ház, mindig meg kell próbálnunk időt szakítani arra, hogy meghallgassuk a kicsiket.

Azt persze jó, ha megérti, hogy MOST tényleg nincs egy fél perced sem (akkor, ha TÉNYLEG nincs fél perced), és egy picit várnia kell. Néha türelmesnek kell lennie. De fontos, hogy ne ő legyen a legutolsó a sorban, akire a nap végén esetleg szánni tudsz fél percet, míg meghallgatod.


Facebook / Kamasztnevelek


2. A jó anya ismeri a véletlen fogalmát, és nem rendez jelenetet miatta.

Alapvető dolog – gondolnánk… -, hogy az akaratlanul okozott károkért nem teremtjük le a gyereket, vannak azonban olyan szülők, akik szeretnek elfelejtkezni arról a fogalomról, hogy „véletlen”.
Ha úgy törött össze a drága, ajándékba kapott kínai porcelánkészlet, hogy a kicsi a szobában focizott, holott te megtiltottad, azért jogosan neheztelsz rá. De ha úgy tört el valamit, hogy véletlenül rántotta magára a terítőt, elcsúszott és felborított ezt-azt, egyszerűen csak játszott, és nem figyelt maga mögé, vagy bármi más olyan dolog történt, amiről tényleg nem tehet, azért a legkisebb mértékben se éreztesd vele, hogy haragszol, mert sajnálod a holmijaidat. 
Véletlen balesetek előfordulnak, és te sem örülnél, ha egy-egy ilyen miatt a fejedet is leszednék a helyéről. A jó anyuka megértő és mindig pontosan mérlegeli, hogy a gyerek hibájából történt-e, ami épp történt. Ha nem, akkor mély levegő… és türelem, megértés.

Pontosan tudni fogja, hogy kárt és bánatot okozott, de már amúgy is nagyon bántja a dolog – ne tegyünk rá még egy lapáttal azzal, hogy megszégyenítjük és még nagyobb lelkiismeret furdalást okozunk neki.


Facebook / Csaladinet


3. A jó anya türelmes.

Mindenkivel előfordul néha, hogy elszakad a cérna. Gyakran nagyon nehéz megőrizni a nyugalmunkat, de meg kell próbálni. Türelemmel  (igen, tudjuk, hogy ehhez nagyon sok mély levegő és önuralom szükséges), megértéssel és szeretettel sokkal többre megyünk, mint indulattal, sürgetéssel és ingerültséggel.


4. A jó anya feltétel nélkül szereti a gyerekeit.

Bármit is tett, legyen kisgyerek, vagy már kamasz, az anyai szeretet kell, hogy legyen az a biztos pont az életében, amiről 100%-osan tudhatja, hogy sosem múlik el. Természetesen a határokat minden szülőnek meg kell húznia, és éreznie kell a gyereknek, hogy mikor viselkedett jól, mikor nem, s mikor ment túl minden határon. De egy anya szeretete akkor sem csökken, amikor mindenki más hátat fordít a gyereknek esetleg épp a viselkedése miatt. Ilyenkor van a legnagyobb szüksége arra, hogy érezze: te még így is szereted, és bízol benne, hogy meg fog változni.


Facebook / Csaladinet


5. A jó anya néha haver.

Már elmúltak azok az idők, amikor a gyerekek még 40 éves korukban is magázták a szüleiket tiszteletük jeleként. Szép gesztus volt és természetesen a tisztelet továbbra is fontos, de az idők változnak - ma már nem árt, ha néha úgy nézhet ránk a gyerek, mint a haverjára, barátjára, akinek tényleg bármit elmesélhet. Ha mindig, mindent szigorú szülői szemmel nézünk és úgy is reagálunk, előbb-utóbb nem fogja elmesélni nekünk a legfontosabb élményeit, hisz tudja, hogy úgyis csak észosztás lesz a vége, amire nem kíváncsi.


Facebook / Kamasztnevelek


6. A jó anya modern.

A jó anya igyekszik megismerni mindazt, ami a mai gyerekeket foglalkoztatja – és megpróbál nem őskövület módjára hozzáállni ezekhez a dolgokhoz. Tudja, mi az a Tumblr és Instagram, használja a Facebook-chatet, pontosan tudja, melyik a gyerek kedvenc számítógépes játéka és miért (sőt, ha a gyerek szeretné, akkor még ki is próbálja).

Hajlamosak vagyunk néha úgy beszélni a mostani generációról, mintha a miénk jobb lett volna (ahogy a nagymamáink ugyanígy beszéltek régen rólunk, amikor mi voltunk fiatalok), és elzárkózni a túl modern dolgoktól. Igen, szomorú, ha könyvet már csak elvétve látunk a gyerekek kezében, telefonja viszont már mindenkinek van, de ők egy ilyen világba születtek bele, sőt, az első telefont és számítógépet is épp mi adtuk a kezükbe. Sőt… ha az okostelefonok 20-30 évvel ezelőtt terjedtek volna el, akkor mi is azon lógtunk volna a mászóka és a faág helyett – hiába verjük a mellünket gyakran azért, hogy bezzeg a mi időnkben, még volt életünk… Nekik is van, és egy igazán jó anyuka ezt megérti, s nem bírálja.


 

7. A jó anya… valahogy mindent tud.


Facebook / Csaladinet


8. A jó anya nem példálózik, hanem példát mutat.

A jó szülők sosem példálóznak másokkal, amikor épp nevelni próbálnak (bezzeg az osztálytársad így tanul, úgy segít a szüleinek, ilyen szépen viselkedik és társai), inkább ő maga jár elől jó példával. Ez pedig, mint tudjuk, ragadós: a saját dolgunkat is megkönnyítjük, ha nem csak parancsosztogatással próbálunk nevelni, hanem azzal, hogy élőben lesheti el tőlünk a gyerek, hogyan is kell viselkedni.


Facebook / Csaladinet


9. A jó anya anyatigris.


Facebook / Csaladinet


10. A jó anya magával is törődik, nem csak másokkal.

A gyereknevelés gyakran stresszel jár, az anyukák vállán pedig sok a teher, ezt mindenki tudja. Akkor válhatunk - valamennyire - stresszmentes, nyugodt, türelmes szülővé, ha odafigyelünk a saját igényeinkre is, és hagyunk magunknak időt a pihenésre, kikapcsolódásra is. Ne vállalj lehetetlen küldetéseket! 

Aki csak másokért él és egy percre sem állhat le, azt előbb-utóbb felőrlik a tennivalók. Furcsán hangzik, de ahhoz, hogy a lehető legjobb szülővé válhass, néha át kell adnod a szülői teendőket valaki másnak, aki tehermentesíthet egy kicsit, te pedig nyugodtan foglalkozhatsz valami mással, ami igazán kikapcsol. Ha nem tudod, hogyan szoríthatnál egy kis időt a pihenésre, feltöltődésre, olvasd el 9 tanácsunkat fáradt, túlhajszolt szülők számára. 


Facebook / Csaladinet


11. A jó anyának van humora.

A jó szülők sok-sok nevetést csempésznek a gyerekek és a család életébe – bár ebben úgy tűnik, egyelőre az apukák vezetnek. Nézd csak meg, milyen lenne az élet, ha az apukák maradnának otthon a gyerekekkel! A képeket elnézve vidámságban, mosolyban, kacagásban nem lenne hiány.


Facebook / Csaladinet

12. A jó anyuka... egyszerűen mindenhez ért.

 


 

13. A jó anya mindig, mindent megtalál.

Ez az anyukák egyik titkos, szuper képessége, melynek titkát lehetetlen megfejteni: egyszerűen mindig, mindenről tudják, hogy ki tette el legutóbb és pontosan hova. Ha valamit már ők sem találnak meg… akkor az a Föld színéről is eltűnt, az biztos.


Facebook / Csaladinet


14. A jó anya egy két lábon járó lexikon.

…és igyekszik megválaszolni a gyerek minden kérdését. Igen, egy nap lehet, hogy 300 lehetetlen kérdése van, és azt sem tudhatjuk fejből, hogy hány ember él most Japánban, miből áll a gumibogyószörp titkos receptje, hány gomb és kapcsoló volt az első űrrakétában, vagy épp hány emeletes a világ legnagyobb épülete. De szerencsére a google a barátunk, így ma már pillanatok alatt utána tudunk nézni bárminek. Minden másra pedig ott vannak a jól bevált lexikonok és egyéb könyvek, így egy igazán jó szülő sosem hagyja a gyereket válaszok nélkül. Nem ciki, ha utána kell néznünk a dolgoknak – inkább csináljuk így, mint ahogy a régi viccben a család:

Gyerek: Apaaa, hány ország van a világon?
Apa: Nem tudom, kisfiam.
Gyerek: Apaa, melyik a legkisebb kutyafajta?
Apa: Nem tudom, kisfiam.
Gyerek: Apa, hány emeletes a világ legnagyobb háza?
Anya: Hagyd már békén apát, még meg sem reggelizett.
Apa: Hagyd csak szívem, úgy tanul a gyerek, ha kérdez…


Facebook / Csaladinet


15. A jó anya általában sosem tudja magáról, hogy jó anya.

Az igazán lelkiismeretes anyukákba

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése