Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. április 4., kedd

A televízió és az internet hatása





 A televízió a 18. - 19. században az elektromosság terén végzett kutatások sikerének köszönhetően, 1885-ben a Lumiere testvérek megalkották az első mozgóképet. 1927-ben már hangosfilmet tudnak játszani a mozikban. A televízió ötlete az Egyesült Államokból származik, 1926-ban kezdtek sugározni adást  kísérleti jelleggel. A II. világháború után terjedt el leginkább a televíziózás, 1953-tól az Egyesült Államokban már színes adások mentek a TV-ben. Magyarországon 1957 május 1.-én sugározták az első adást.

A televíziózás szórakoztató, kellemes időtöltés, a televíziózás manapság már szükségletté vált az embereknél. A dolgozó emberek számára akik este érnek haza kikapcsolódásként szolgál a televízió.

Jay Blumer állítása szerint   négy szükségletet elégít ki a televíziózás:

  • Lehet Tanulni, információt szerezni, tájékozzódni a világ történéseiről.
  • Szórakoztatás
  • Elszakadás a mindennapokból, a televízió által elmenekülhetnek a problémák elől
  • Kapcsolatok: Azonosulhatnak a televízióban látott szereplőkkel vagy elítélhetik őket, a látottakat megbeszélhetik ismerőseikkel.

Viszont három olyan dolog van amiben a legnagyobb kárt okozza a televízió.
- Mivel a televízió napjaink egyik legfontosabb részévé vált kiszorítja a többféle szórakozási formát, esetleg a társas tevékenységeket vagy az alvást.
-A televíziót sok esettben egyedül nézik, de ha esetleg még társaságban is akkor sem feltétlen a kommunikációé a főszerep.
-A televízió megjelenésének köszönhetően egyre kevesebb a szükséglet arra hogy másokkal legyünk, vagy például beszélgessünk a szomszédjainkkal  vagy valamelyik családtagunkkal. Néhol kialakulhat az elhidegülés is egyre kevesebbet beszélgetünk barátainkkal, családtagjainkkal. A televíziónak köszönhetően nagy mennyiségben csökken azok száma akik újságot olvasnak esetleg sportolnak.

Egyre többet hallunk a televízió gyakorolt hatásáról, manipuláló szerepéről. Sokak szerint nagy mértékben gyakorol hatást  ránk, változást okoz a  mindennapi életünkbe , „kimossa az agyunkat” . Más emberek pedig nem is akarják észre venni, vagy teljesen más véleményen vannak, mert hiszik, hogy ellen tudnak állni a befolyásolásnak. Manapság a televíziózás otthon tartja a családot, és a család nagy része haza érkezés után azonnal bekapcsolja a televíziót.  
„Mindenkit magához láncol a hazug képdoboz, nyisd meg a tudatod, a rendszer agytemető”

A televíziózás  már a  korai életkorban elkezdődik és szinte végig késéri az életünket. Az utóbbi években a gyerekek szabadidejüket is inkább a számítógép illetve a televízió előtt töltik. Leginkább a gyermekekre tartják veszélyesnek és károsnak a televíziót, hiszen még nincsenek élettapasztalataik, valamint nem tudják elhatárolni a fikciót a valóságtól. A gyermekkorban szerzett tapasztalatok, információk meghatározhatják a későbbi kapcsolat kialakítást illetve az értékrendjük kialakulását.
A képernyőn látott töménytelen erőszak hatására akár a gyermek agresszívvé is válhat, hosszútávon pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ott ahol a szülők nem figyelnek arra, hogy a gyereke illetve gyerekeik mint néznek ott nagyobb az esély a gyermekben való változásra, vagy például azok akik túl sokat néznek televíziót ebben az esetben a televízió által képviselt értékeket helyezik előtérbe.

A televíziónál nagyobb károkat leginkább az internet tud  okozni, hiszen barangolunk az interneten és folyamatosan érnek minket az inputok, hol reklám ablakok ugranak fel, hol átirányítanak minket egy másik oldalra, és  kíváncsibb ember nincs a gyerekeknél. Olyan oldalakra kerülhetnek amihez még nem értek meg, és egy elmúlt - nem múlt el 18 éves választási lehetőség nem fogja vissza tartani a fiatalságot. A szülők dolga lenne a gyerekeiknek segíteni, hogy megértsék mit is látnak pontosan. De a szülők sem tudják ezt folyamatosan felügyelni.

Az elmúlt évtizedben hatalmas teret hódított az otthonokban, illetve hatalmas szerepet tölt be a családok szabadidejében. A televízió elterjedésével a gyermek nevelkedésének feltételei is megváltoztak. Ami arra utal hogy a neveltetés szerepét már részben  a televízió átvette. Az ember el sajátítja az adott kultúra szabályait, értékeit, gondolatrendszerét, viselkedésmintáit és a személyes tulajdonságokat, mely segít a társadalomba való beilleszkedésbe.

Régebben a gyerekeknek szinte nem volt gyermekkoruk, a technikai fejlődésnek köszönhetően viszont évtizedről évtizedre változott. A 19. század végétől az iskoláztatás meghatározta a fiatalság életmódját , ennek következtében elkülönült a gyermekkor. A világ megismerése most is még  a személyes tapasztalatokon alapult, de kiegészült az iskolákban megszerzett ismeretekkel. Ismereteiket továbbá a felnőttek által mondott mesék, történetek bővítették. Olvasmányaik által  betekinthettek a felnőttek világába, de ez életkorhoz kötődőt  illetve hogy menyire tudtak olvasni.

A 20. század közepétől a televízió fokozatosan  megváltoztatta  az átmenetet a gyermekkorból a felnőttkorba. A televízióban látott képi világ teljesen mást ábrázolt mint amit régebben az ismert mesék illetve a felnőttek által elmondott történetekből ismertek. A televízió-nézés nem korhoz kötött, mint az olvasás. A gyerekek is hozzáférhetnek ugyan azokhoz  az információkhoz mint, amihez azelőtt csak azok tudtak akik képesek voltak az olvasásra. Sokak szerint a televízió véget vett a gyermekkornak. Mit lehet ez ellen tenni? Valahogy a kettő közötti utat megtalálni illetve figyelni és ellenőrizni a gyermekeink televíziós szokásait.

Az internet hatásai

Fentebb már említettem az internet hatását a mai fiatalságra. A fiatal gyermekeket időben meg kell tanítani arra hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk az interneten. A mai technikai fejlődéseknek köszönhetően már szinte bárhol tudunk interneten barangolni akár az utcán (telefonon) akár egy kávézóban is, de legfőképp  a saját otthonukban. Persze az internet előnyös és nagyon hasznos dolog, de mint mindenek ennek is megvannak a maga árnyoldalai.
Elsősorban erre a szülőknek kellene felhívni a figyelmet, hiszen  a gyermekek nagy része a szülő véleményére ad elsődlegesen valamint még az oktatásban kellene nagyobb hangsúlyt fektetni arra hogy elmagyarázzák, hogyan kellene kezelni az internetes tartalmakat. Sok családban viszont ahelyett hogy ezekre a dolgokra felhívnák a figyelmet, inkább a tiltást választják.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket tölt be a kiberbűnözés. Mivel a gyermekek is szinte minden nap interneteznek, jobban kell figyelni ezekre a problémákra. Minden dolog a kiberbűnözés hatáskörébe tartozik, amely cselekvést generál. Például rossz oldalra irányít, személyes adatok megadására késztet. Egy gyereknek nem egyszerű kiszűrni, milyen veszélyeket rejt ez magában. Sajnos nagyon kevesen figyelnek oda az információbiztonságra, főként a közösségi oldalakon.

A közösségi oldalak szerepe egyre nagyobb lesz, szinte már minden ember megtalálható a facebookon. És egy ilyen közösségi oldalon csak az alapvető opciók használatának ( Lájkolás, megosztás, kommentelés) köszönhetően szinte bárki bármit megtudhat rólunk. Főleg az olyan tartalmak amiknek pont ez a feladatuk. Például „Hányan nézték meg az adatlapodat az elmúlt 1 hónapban” egy ilyen alkalmazás elkéri az adataidat illetve hogy a nevedben esetleg  posztolhasson, és a  mai fiatalság nagy része nem olvassa el ezt a részt és lazán csak tovább megy hogy láthass az eredményt, ami alapból kamu. Persze vannak adatvédelmi lehetőségek, viszont az emberek nagy része szinte az alapbeállításokon kívül mással nem is foglalkozik. És itt merül fel olyan kérdés, hogy biztos azzal az emberrel beszélgetsz akit a képen látsz?

 Szerencsére a  Facebook fontosnak tartja,  a fiatalok védelmét, sajátságos beállításokkal próbálja megóvni az esetleges támadásoktól. Tehát a  13 év a regisztrációs korhatár, és több olyan beállítás is van, amely a 13 és 17 év közötti felhasználók számára nem elérhető. Ezekből a törekvésekből látszik, hogy jó irányba haladnak a dolgok, de még sok munka van hátra itthon és nemzetközi szinten is. Itt visszatérve talán a legnagyobb hangsúly mégis az oktatáson és szülői ráhatáson van. A tudatos internethasználatnak a  nevelésével többet érhetünk el, mint a korlátozással.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése