Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 3., csütörtök

EGYRE TÖBB A LELKI BETEG GYERMEK

EGYRE TÖBB A LELKI BETEG GYERMEK

Néhány éve az intézetben élő gyerekekre volt jellemző, hogy vagdalgatták vagy karcolgatták magukat, ma már nem lepődünk meg akkor sem, ha egy sima általános iskolás gyerek teszi ezt.
Súlyosbodott a gyerekek állapota, egyre durvább és szélsőségesebb mentális zavarokkal küzdenek – mondta  egy iskolapszichológus. A szakember arról is beszélt, hogy az általános iskolákban már egyre több pszichiátriai kezelést igénylő megbetegedéssel találkoznak.
Minden harmadik gyerek küzd pszichológiai problémával

A világon és minden harmadik gyereknek van olyan fokú pszichológiai vagy pszichiátriai betegsége 18 éves koráig legalább egyszer, ami kezelést igényel –A kórházban évente körülbelül hatezer gyereket kezelnek, a legfiatalabb beteg 3 éves.

A társadalom állapota tükröződik a gyerekeken

A gyerekek mentális zavarainak hátterében organikus vagy szerzett okok állnak. Organikus eredet esetén genetikai, várandósság és születés körüli események a meghatározóak. A szerzetteknél a környezet óriási hatással bír. Éppen ezért nagyon fontos a meleg érzelmi légkör és a családi kapcsolatok kiegyensúlyozottsága.

Az iskolapszichológus szerint a gyerekeken tükröződik a társadalom állapota is. A probléma ott van, hogy a legjobb szándék ellenére a szülőknek sokszor se idejük, se energiájuk nincs foglalkozni a gyerekkel.

Viselkedési és figyelemzavar az ovisoknál

Az óvodásoknál a viselkedési és figyelemzavar a legkiugróbb mentális betegség. Számukra a csoportos és az egyéni helyzetek kezelése is nehéz, figyelmüket képtelenek koncentrálni, esetlegesen hirtelen reakciókat adnak és ebből adódnak konfliktusaik.

A szorongó gyereknél a tünetek sokfélék: lehet a gyermek visszahúzódó, például az óvónő kérdésére is alig válaszol, de lehet a csoport legverekedősebb tagja is. A figyelemzavaros gyerekek esetében a szülő és pedagógus felelőssége, hogy ne legyen a csemetéből bűnbak, fekete bárány –
Szélsőséges zavarok az általános iskolásoknál

Tízéves kor alatt a leggyakoribb betegségek a magatartási zavar, a hiperaktivitás és a figyelemzavar. Gyakoriak a családok szétesése miatt érzelmi zavarok, a szorongás és az ezekhez kapcsolódó szuicid késztetések, ami már akár óvodásoknál is jelentkezhet –
Az iskolapszichológus szerint a gyerekek állapota súlyosbodott: „mi vagyunk az első állomás, ahova befutnak a zavarokkal küzdő gyerekek, de ezek a zavarok egyre durvábbak és szélsőségesek. Egyre több pszichiátriai kezelést igénylő megbetegedéssel találkozunk”

Öngyilkossági kísérlet – évente száz gyereket kezelnek a Heim Pálban

Évente körülbelül száz gyereket kezelnek a Heim Pál kórház pszichiátriai osztályán öngyilkossági kísérlet miatt. A háttérben többnyire valamilyen családi vagy kortárs közösségi krízis, konfliktushelyzet áll, amire ezt a megoldást választja a fiatal. Azok a gyerekek, akiket folyamatosan piszkálnak kortársaik és nem kapnak védelmet az iskolában a pedagógustól vagy otthon családjuktól, sokszor önsértő gondolatokat kezdenek el táplálni, aminek a kicsúcsosodása az öngyilkossági kísérlet lehet –
Van család, ahol a szülő adja a drogot a gyereknek

A kábítószer-használó vagy drogfüggő fiatalok száma is megugrott. „Tízéves kor alatti kábítószer-használót is kezeltünk már. Vannak családok, ahol maguk a szülők adják a gyereknek a drogot”

Nem tűr halasztást a probléma megoldása

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyerekek ellátására, mert jár nekik a boldog gyerekkor. „Ha nem szorongja szét a napjait, más lesz felnőttként az élete” –Bár egyre több a drogproblémás gyerek, nincs olyan ellátóhely, ahova az addiktológiai problémával küzdőket fel tudnák venni, el tudnák látni. „Már egészen fiataloknál is találkozunk olyan halálesetekkel, amit drogtúladagolás okoz. Ezt meg kell akadályozni. Ennek a problémának a megoldása nem tűr halasztást, lépni kell” – 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése