Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 22., kedd

AZ ORRFULYÁST IS TANULNI KELL

Nemcsak a hideg évszakokban lehetünk náthásak, az orrfolyás pedig az allergiával is kapcsolatban áll. Mi, felnőttek csak bosszankodunk a gyakori zsebkendőhasználat miatt, de a gyerekek – különösen a kisebbek – számára az eldugult orr és az orrfújás komoly problémát okoz.

Élettani okok miatt az orrdugulás a csecsemőket sokkal inkább kínozza, mint a felnőtteket. Nem mindenki előtt ismert, de ebben a korban a kicsik még nem tudnak a szájukon át levegőt venni, a nagyobbacskáknak pedig nem tartozik kedvenc elfoglaltságaik közé az orrfújás. Mit tehetünk azért, hogy ezt a helyzetet könnyebbé, a gyógyulást gyorsabbá tegyük? Az orrban felgyülemlett váladékot, valamint az orr szélére száradt pörköket mielőbb el kell távolítani.

A gyerekek orrnyálkahártyája is a szervezet védelmi rendszeréhez tartozik, amely az orrba kerülő idegen anyagokat az orrnyílás felé igyekszik hajtani. Ennek folyamatnak az eredménye, hogy az orrlyukak szélénél a tovább mozogni nem képes váladék felhalmozódik és kiszáradva pörköket képez. Ezt a felgyűlő száraz váladékot egy megnedvesített fültisztító pálcikával vagy puha zsebkendővel fellazíthatjuk és könnyen eltávolíthatjuk.
Az orrban található váladék eltávolítása már egy kicsit nagyobb körültekintést igényel. Erre a célra a gyógyszertárakban is hozzáférhető orrszívó a legalkalmasabb. A művelet közben természetesen ilyenkor is ügyeljünk a kicsire, lehetőleg az egyik kezünkkel rögzítsük a fejét, nehogy egy fejrándításnál kárt tegyünk a pici orrban. Az orrtisztítás után célszerű valamilyen, gyermekek számára készült kenőccsel kezelni az orrát, hogy a bőr kipirosodását, felmaródását elkerüljük.
Orrcseppet csak orrtisztítás után használjunk, mivel a váladékos orrban az orrcsepp hatóanyagai nem tudnak megfelelő módon felszívódni. Ügyeljünk a mennyiségre! Ha többet cseppentünk a gyerek orrába, a felesleges mennyiség köhögést, félrenyelést okozhat. Az orrcsepp használata előtt mindig győződjünk meg arról, hogy valóban gyermekek számára rendelt. Általában iskoláskorú gyermekeknek adhatók az orrcseppnél korszerűbb, hatékonyabb és kényelmesebb orrspray-k. A hatóanyag az orrnyálkahártya nagy felületén oszlik el, ezért hatékony a kezelés. Továbbá a permet nem folyik a garatba és nem csöpög ki az orrból, ezért az orrspray egyben gazdaságos gyógyszerforma is.
Természetesen egyszer eljön a nap, hogy a gyermek maga is képes lesz kifújni az orrát, és már nem kell ötpercenként a szülőnek elvégeznie a tisztogatást. Az orrfújás azonban csak nekünk, felnőtteknek olyan egyszerű, a gyerekeket – mint minden másra – erre is meg kell tanítani. Hogyan? Valószínűleg itt is a játékos megközelítés visz minket előbbre.
Egy használható trükk: az asztalra helyezett tollpihén mutassuk meg, hogyan lehet azt megmozdítani csupán az orrunkból kifújt levegővel. A legtöbb gyerek készséggel megmutatja hogy ilyet ő is tud, ha nem is rögtön, de hamarosan. Az erőteljes orrfújás elsajátítása után jöhet az egyik majd a másik orrlyuk befogása, ahogy azt majd egy zsebkendővel a nátha esetén is tennie kell. Legyünk türelmesek hozzá! Még ha szorgalmasan gyakorolja is a helyes módszert, akkor is csak három–négy évesen tanulja meg egyedül alaposan kifújni az orrát.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése