Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 8., kedd

HALLÁSKÁROSODÁS GYERMEKEKNÉL

A halláskárosodás gyermekeknél





A halláskárosodás gyermekeknél   - A halláskárosodás különböző súlyosságú, megnehezíti a felfogás a beszéd és a környezeti hangokat. A hallásvesztés tünetei gyermekekben szolgálhat nem érkezett válasz a hang játékok, anyai hanghívás, kérésre, suttogta beszédet; hiánya Gülen és gügyög; megsértése beszéd és szellemi fejlődését, és mások. Diagnózis halláskárosodás gyermekek magában foglalja olyan otoszkópiás, hallásvizsgálat, akusztikai ellenállás, a regisztrációs otoakusztikus kibocsátás, a meghatározása a parlamenti meghallgatáson. Figyelembe véve az okokat, és milyen típusú halláskárosodás gyermekek használhatják gyógyszeres és fizikoterápiás, hallókészülékek, módszerek funkcionális otohirurgii, cochleáris implantáció.

A halláskárosodás gyermekeknél
  • Osztályozása halláskárosodás gyermekeknél
  • Okai halláskárosodás gyermekeknél
  • A hallásvesztés tünetei gyermekekben
  • Diagnózis a halláskárosodás gyermekeknél
  • Halláskárosodás kezelését gyermekeknél
  • Jóslás és megelőzése hallásvesztés gyermekeknél
  • A halláskárosodás gyermekeknél - kezelés Moszkvában
A halláskárosodás gyermekeknél - sérti a hallási funkciók, ahol a megítélése bonyolultan hangzik, de bizonyos mértékben megmarad. A halláskárosodás gyermekeknél a tárgya a tanulmány a gyermekek lézerstapedotomia, audiológia, otonevrologa. Oroszországban, a gyermekek száma és a tizenévesek nagyothalló és a süketség több mint 600 ezer, míg a 0, 3% -ánál halláskárosodás veleszületett jellegű, és 80% -a csecsemők fordulnak elő az első három évben az élet. A halláskárosodás gyermekeknél szorosan kapcsolódik a fejlesztési beszéd funkció és az intelligencia, a gyermek, így a korai felismerés és a rehabilitációs gyermekek halláskárosodás a legfontosabb feladat a gyakorlati Pediatrics.
Osztályozása halláskárosodás gyermekeknél
Mivel az etiológiai berendezés megkülönböztetése örökletes, veleszületett és szerzett halláskárosodás gyermekeknél. Attól függően, hogy a helyét a kár a hallási analizátor általában különbözik:
  • sensorineural (idegi) halláscsökkenés   gyermekeknél, mivel a sérülések fejlődő hangosítás: a belső fül, hallóideg vagy központi auditív oldalon.
  • vezetéses halláscsökkenés   gyermekek, fejlesztése eredményeként a vereség a vezető készülékek: külső fül, dobhártya és a középfül (fül csontok).
  • Vegyes hallásvesztés   gyermekeknél, amelyben mind megzavarja a működését hangvezetésnek és hanghatást.
A szerkezet a gyermekek hallásvesztés esetek 91% -ában mutattak ki sensorineuralis elváltozások, 7% - vezető, a fennmaradó - vegyes.
A súlyossága halláskárosodás gyermekeknél a becslések alapján a beszéd és audiometriával:
  • 1 fok (26-40 dB) - a gyermek hallja a beszélt nyelv távolságból 4-6 méter, suttogni, hogy - távolságból 1-3 m; ez nem jelent hátrányos megkülönböztetést, míg a környezeti zajokat, távoli beszéd;
  • 2 szinten (41-55 dB) - a gyermek különbséget tesz a beszélt nyelv csak távolabbról 2-4 méter, suttogni, hogy - egy 1 m távolságban;
  • 3 szinten (56-70 dB) - a gyermek hallja a beszélt nyelv csak távolabbról 1-2 m; suttogni válik megkülönböztethetetlen;
  • 4. szint (71-90 dB) - a gyermek nem tesz különbséget a beszélt nyelv.
Fokozott hallásküszöb felett 91 dB feletti süketséget.
Abban az időben az előfordulása hallásvesztés különböztetünk prelingvalnuyu (azelőtt történt, mielőtt a fejlesztési beszéd) és postlingvalnuyu (előforduló bekövetkezése után a beszéd) halláskárosodás gyermekeknél.
Okai halláskárosodás gyermekeknél
Az örökletes sensorineural halláskárosodás gyermekeknél, a legtöbb esetben továbbítani egy autoszomális recesszív; legalább - a domináns típus. Ebben az esetben a gyermek állandó, nem progresszív változások a szerv a tárgyalás miatt kétoldalú jogsértés hanghatást. Az örökletes formája süketség a gyermekek 80% -a jelentkezik elszigetelten, más esetekben ez egy része a sok genetikai szindrómák. A több mint 400 ismert szindrómák, amelyek magukban foglalják sensorineural hallásvesztés a gyermekek, a leggyakoribb a Down-szindróma, Patau, Alport, Pendred, Ledparoda, Klaypelya-Feil et al.
A veleszületett halláskárosodás gyermekeknél hozzájárulhat a különféle élettani hatása van, a hallás oldalon a méhben. A legnagyobb veszély, hogy a kialakuló test a tárgyaláson a magzati fertőzések át az I trimeszterben terhes: rubeola, influenza, herpesz, kanyaró, toxoplazmózis, CMV fertőzés, a tuberkulózis, szifilisz. Ezek és más magzati fertőzések általában vezet a vereség a hallás hang-analizátor, valamint a súlyos halláskárosodás a gyermekeknél az enyhe halláscsökkenés a teljes süketség.
Veleszületett halláskárosodás egy gyermek is okozott különböző krónikus betegségek, az anya (pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, vérszegénység, avitaminosis), hogy egy terhes ototoxicus gyógyszerek (neomicin, sztreptomicin, gentamicin, kanamicin, stb), a foglalkozási kockázatok, alkohol mérgezés (magzati alkohol-szindróma) és így tovább. Az ok gyakran halláskárosodás gyermek jár hemolitikus betegség, fulladás, koponyaűri születési trauma, fejlődési rendellenességek a hallás szerve. A koraszülöttség (születési súlya kevesebb, mint 1500 kg), a kockázati tényező a veleszületett halláskárosodás gyermekeknél.
Okai szerzett halláskárosodás gyermekeknél befolyásolja a normál alakú hallás szerve a szülés utáni időszakban. Vezet halláskárosodás egy gyermek is fülzsír, idegen a fül, perforáció a dobhártya, orrpolip, krónikus nátha, mandulagyulladás, visszatérő középfülgyulladás, fül- trauma a különböző osztályok és más ENT betegségek. Ezen kívül, a halláskárosodás a gyermekek esetében szövődményeként közönséges fertőzések (ARI, mumpsz, skarlát, diftéria, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, újszülöttkori szepszis), hydrocephalus, agyi sérülések, beleértve a halántékcsont piramis, a kábítószer-mérgezés, Gyermekek oltása. Fejlesztési szerzett idegi hallásvesztés hozzájárul a lenyűgöző tinédzserek hallgat hangos zenét fejhallgatón keresztül lejátszót.
A hallásvesztés tünetei gyermekekben
A legfontosabb szerepe az elismerési halláskárosodás szülők gyermekei rendelt megfigyelés. Felnőttek kell riasztani, ha kevesebb, mint 4 hónappal a gyermek nem reagáltak a hangos hangok; 4-6 hónapig nem predrechevye vocalizations; 7-9 hónap, a gyermek nem tudja azonosítani a hang forrását; 1-2 év nincs szókincs.
Az idősebb gyermekek nem reagálnak a suttogás, vagy társalgási beszédet őket hátulról; nem válaszolt az ő nevét; többször feltenni újra ugyanazt a dolgot, nem tesznek különbséget a hangok a környezet, hangosabban beszélnek, mint amennyi szükséges, "szájról olvasni".
Gyerekeknek nagyothalló jellemzi rendszeres fejletlensége beszédnek polimorf megsértése zvukoproiznoshenija és hangsúlyos nehezen hallja differenciálódása fonémák; rendkívül korlátozott szókincs, durva torzítás hang-szótagos szót szerkezet, megszakítva lexikai és grammatikai szerkezete beszédet. Mindez azt eredményezi, hogy kialakulhatna egy hallássérült diákok különböző típusú diszlexia és a diszgráfia.
Halláscsökkenés terápia ideje alatt ototoxicus gyógyszerek gyermekeken általában látható után 2-3 hónappal a kezelés megkezdése és a kétoldalú. A halláskárosodás elérheti 40-60 dB. Az első jelei a halláskárosodás a gyerekek a leginkább vesztibuláris zavarok (bizonytalan járás, szédülés), fülzúgás.
Diagnózis a halláskárosodás gyermekeknél
Szakaszában szűrés vezető szerepet a diagnózis halláskárosodás gyermekek adják újszülöttgyógyászokat, gyermekorvosok és a gyermekgyógyászati ​​otolaryngologist. Külön figyelmet az első életévben kell fordítani az azonosító veleszületett vagy örökletes süketség a veszélyeztetett gyermekek. Egy jól hallotta csecsemők válaszul a hangok általában rögzített különböző feltétlen válasz (villog, pupilladilatatio, Moro reflexet, szopás reflex gátlása és így tovább.). C 3-4 hónappal a gyermek meg tudja határozni a képesség, hogy lokalizálja a hangforrás. Azonosítani a patológiai a külső fül és a dobhártya tartják otoszkópiás.
Annak vizsgálatára, a hallási funkciók csecsemők gyanúja hallásvesztés használt játék hallásvizsgálat, iskolások - hang és hang küszöb audiometria, hallás kamertonalnoe tanulmány. A módszerek objektív audiológiai diagnosztika közé akusztikus impedancemetry (timpanometria), a regisztrációs akusztikus kiváltott, otoakusztikus kibocsátás. Annak érdekében, hogy meghatározzuk a lézió a hallás analizátor használt electrocochleography. Mélyreható vizsgálata hallási funkciók jelzi a mértéke és jellege a halláskárosodás gyermekeknél.
Kézhezvételét követően az adatokat a jelenléte a gyermek halláskárosodással folytatásával kapcsolatban a beteg által végzett szakemberek orvoshoz, otonevrologa, meghallgatást.
Halláskárosodás kezelését gyermekeknél
Minden módszer a kezelés és a rehabilitáció gyermekek nagyothalló vannak osztva gyógyszert, fizioterápia, funkcionális és sebészeti. Egyes esetekben ez elég egyszerű eljárások (eltávolításának fülzsír vagy idegen test eltávolítása a fül), hogy visszaállítsa tárgyaláson.
Amikor vezetéses halláscsökkenés gyermekek miatt épségének megsértése a dobhártya és a fül csontok, általában műtétre van szükség sluhuluchshayuschey (myringoplasty, tympanoplasty, protetikai fül csontok, és így tovább.).
Gyógyszeres sensorineural halláskárosodás gyermekeknél végzik, figyelembe véve a kóroki tényező, és a fokú halláscsökkenés. Amikor halláskárosodás érrendszeri eredetű gyógyszert felíró orvosok, javítja az agyi hemodinamikai a vér áramlását a belső fül (Cavinton, nikotinsav, papaverin, aminophyllin, Dibazolum). Amikor a fertőző természete halláskárosodás gyermekek első vonalbeli antibiotikumok toxikusak. Az akut mérgezések tartott méregtelenítés, kiszáradás és metabolikus terápia, hiperbár oxigénellátását.
A nem gyógyszeres kezelések számára halláskárosodás gyermekek használnak pneumomassage dobhártyát, akupunktúra, mágneses terápia, endouralny fonoforézis és elektroforézissel.
Sok esetben az egyetlen módja, hogy rehabilitálják a gyermekek szenzorineurális halláscsökkenés hallókészüléket. Jelenlétében megfelelő indikáció gyermekek hallásvesztés senosnevralnoy végzett cochleáris implantátumok.
Átfogó gyermekek rehabilitálása nagyothalló magában logopédiai, surdopedagogs, beszéd patológusok, gyermekpszichológus.
Jóslás és megelőzése hallásvesztés gyermekeknél
Időbeni felismerése a halláskárosodás gyermekeknél tudja kerülni a késleltetést beszédfejlődés, a lemaradás a szellemi fejlődés, a fejlesztés a másodlagos pszichés rétegek. A korai kezelés a halláskárosodás gyermekeknél, a legtöbb esetben meg lehet stabilizálni a tárgyaláson, és sikeresen végez rehabilitációs intézkedéseket.
Megelőzés halláskárosodás gyermekek közé kizárásával perinatális kockázati tényezők, valamint a védőoltás, a betegségek megelőzésére, a felső légutak, nem kap ototoxicus gyógyszerek. Annak érdekében, hogy a harmonikus fejlődés a gyermekek nagyothalló, hogy szükség van egy átfogó egészségügyi és oktatási támogatást minden korosztály.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése