Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 7., hétfő

A LIMFÖDÉMÁRÓL

Limfödéma
Limfödéma (nyiroködéma, nyirokduzzanat) a nyirok keringési zavara miatt a szövetközti térben felszaporodó folyadékgyülem.
Szervezetünk keringési rendszere két nagy részre oszható fel: vérkeringés és a nyirok keringés. Míg azonban a vérkeringés két irányú (szívtől szövetek felé és a szövetektől a szív felé), a nyirok-keringés csak egyirányú: a szövetektől szállítja a nyirkot a szív irányába. Amennyiben a szállítás zavart szenved (általában a nyirok utak károsodása miatt), a nyirok nem tud a sejtek közül elszállítódni, a szövetekben felszaporodik, duzzanatot, ödémát okozva.
Nyirok
Nyiroködéma (limfödéma) okai
Elsődleges limfödéma okok
Amikor nem valamilyen más betegség miatt alakul ki a nyirok keringési zavar. Ilyenkor születéstől kezdve kevés, elégtelen a szervezetben a nyirkot szállító nyirokerek száma.
  • nyirokér fejlődési rendellenesség,
  • alulfejlett nyirokérhálózat
Az elsődleges nyirok-keringési zavarok gyakran társulnak egyéb fejlődési rendellenességhez, pl.: syndactiliánál gyakran megfigyelhető a nyirokérdisplasia.
Másodlagos limfödéma okok
Amikor valamilyen más betegség talaján, következményeként sérülnek a nyirokutak, alakul ki a nyiroködéma (limfödéma). Ilyen okok lehetnek, melyek limfödémához vezethetnek:
  • traumás sérülések, törések
  • égés
  • szépészeti plasztikai műtétek
  • lipödémás alkathoz gyakran társul
  • visszeresség
  • krónikus vénás elégtelenség
  • poszttrombotikus szindróma (trombózist követő állapot)
  • daganatos betegség műtétje /szinte mindig szednek ki nyirokcsomókat, ezzel akár súlyosan károsítva a nyirokutalat/ - pl. emlőműtét blokkdisszekcióval
Nyiroködéma (limfödéma) tünetei
A limfödéma jellemző tünete a végtagok (leggyakrabban az alsó végtag) duzzanata.
Veleszületett nyirokérhálózat-elégtlenségnél a tünetek leggyakrabban serdülő korban jelentkeznek először. Az első tünetek a nap végére, estére bedagadó lábfejek, lábszár, a cipő / zokni benyomata a bőrön. Reggelre, a lábak felpolcolásával a duzzanat eltűnik. Idővel azonban a duzzanat ilyenkor sem tűnik el teljesen, az ödéma egyre kiterjedtebbé válik.
A nyiroködéma okozta duzzanat nem olyan tésztatapintatú, mint a szív eredetű vénás ödémánál. A limfödéma okozta duzzanat inkább a narancsbőrhöz hasonlít.
Nyiroködéma (limfödéma) kezelése
A limfödéma kezelése tüneti. A szövetekben maradt nyirok áramlását segítjük elő gyógytorna, fizikoterápia, gépi műszerek, (pneumatikus pumpa) rugalmas harisnya viselésének segítségével.
Nyiroködéma (limfödéma) szövődményei
A kezeletlen nyiroködéma, limfödéma rontja a szöveti keringést, a szövetek oxigén és tápanyag ellátását. Fokozza a vénás trombózis kialakulásának veszélyét. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése