Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 25., péntek

A FÜLFÁJÁSRÓL GYERMEK FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZEMMEL

Az olvasók közül bizonyára sokan virrasztottak már át egy-egy nehéz éjszakát fülfájós gyermekükkel. Természetes, hogy a fület érintő sérülések, gyulladások fülfájást okoznak, de talán nem is gondolnák a szülők, hogy milyen sok más betegség járhat még hasonló panasszal.

A fülfájás hátterében álló betegségek közül csak néhányat említve: kisugárzó fülfájdalmat okozhatnak a rágófogak betegségei, a rágóízület gyulladásai, az orrmelléküregek betegségei és a garat gyulladásos megbetegedései is. Utóbbira jellemző, hogy a fájdalom főleg nyeléskor jelentkezik. A fülfájás leggyakoribb oka azonban az akut savós vagy gennyes középfülgyulladás.
Az akut gennyes középfülgyulladás egyike a leggyakoribb gyermekbetegségeknek. Iskolás korig a kisgyermekek legalább 70%-a átesik egy vagy több középfülgyulladáson. Vezető tünet a fájdalom, amely főleg lefekvéskor a tűrhetetlenségig fokozódhat, mert a dobüregben felszaporodott váladék a dobhártyát feszülés alatt tartja. Csecsemőnél, kisebb gyermeknél gyakran igen nehéz feladatot okoz a szülőnek a vigasztalhatatlan sírás hátterében rejlő okot kideríteni.

A gyermekek életkoruknak megfelelően különböző tüneteket mutatnak. Féléves kor alatt főleg éjszakai nyugtalanság, láz, etetési nehézség hívhatja fel rá a figyelmet. A fülkagylóporc megnyomása során jelentkező fájdalom nem utal megbízhatóan a középfül gyulladására, mert a nyugtalan, nyűgös csecsemő egészséges fül esetén is reagálhat sírással a bolygatásra.
Hat hónapos kor után a csecsemő az említett tünetek mellett a füléhez kapkodhat. A kisded korúak már határozottan jelzik, ha a fülük fáj. A középfülgyulladás minden esetben halláscsökkenéssel jár (ez természetesen csak akkor feltűnő a környezet számára, ha a gyulladás mindkét fület érinti), és gyakran kíséri hányás is.
A fertőzést gyakran előzi meg nátha. Csecsemőknél a bukások során az anyatej, tápszer a fülkürtbe jutva idézheti elő a fertőzést. Kiváltó ok lehet még arcüreggyulladás, orrsövényferdülés és leggyakrabban az orrmandula túltengése.
A fülfájás másik előidézője a főleg nyáron, strandszezonban gyakori külső hallójárat-gyulladás. Ez a betegség igen erős fájdalommal járhat. Előidézésében a hallójáratba került és ott pangó víznek van alapvető szerepe, amely a hallójárat bőrét fellazítja, és a kórokozók számára átjárhatóvá teszi. A bőr alatt szorosan helyezkedik el a csont, és a porchártya, amelyet a gyulladás szintén érint, ezzel magyarázható a nagy fájdalom.
A fülfájás, amennyiben középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás következménye, igen heves, lüktető jellegű, amely hasonlóan a fogfájáshoz, az esti órákban lefekvés után szinte elviselhetetlenné tud válni. A legfontosabb dolog, hogy a gyermek azonnal kapjon fájdalomcsillapítót.
A lázas gyermekkel először általában a háziorvos találkozik, aki egy egyszerű fülészeti vizsgálattal eldöntheti, hogy a gyermek füle betege.
Az enyhe középfülgyulladás orrcsepp, megfelelő antibiotikum alkalmazásával egy héten belül általában meggyógyul. A fájdalom már 1-2 nap alatt megszűnik. Ennél elhúzódóbb esetben vagy rossz általános állapot, magas láz esetén indokolt a fülorrgégészeti vizsgálat.
A fülorrgégész időnként a "fülfelszúrást", szaknyelven paracentézist javasolja. Erre elsősorban akkor kerül sor, ha a láz igen magas, a fájdalom nehezen csillapítható vagy a gyulladás elhúzódó. Ilyenkor a dobüregben felszaporodott gennyes vagy savós váladékot lebocsátjuk, amely azonnali állapotjavulást idéz elő. Téves az a hiedelem, hogy a fülfelszúrás után gyakoribb a középfülgyulladás.
Ritkán előfordul, hogy a dobüregben felszaporodott gennyes váladék a fül mögötti csontterületre is átterjed. Ez már a gennyes középfülgyulladás egyik szövődménye, a csecsnyúlvány-gyulladás, amelynek megoldása műtéti. Ez a komplikáció azonban a korszerű antibiotikumok alkalmazása mellett igen ritka.
A külső hallójárat-gyulladás kezelése a hallójáratba helyezett gyulladáscsökkentő gyógyszerrel átitatott géztamponnal történik, amelyet naponta cserélnek a gyulladás megszűnéséig. Fontos a kiegészítő antibiotikus és fájdalomcsillapító kezelés is. A betegség megelőzhető a hallójárat fürdés utáni rendszeres, gondos kiszárításával. Erre megfelelően használhatóak a kereskedelemben kapható fültisztító pálcikák.
Az említett két kórkép mellett meg kell említeni a középfülgyulladás kisgyermekkorban igen gyakori másik formáját, a krónikus savós középfülgyulladást. Jelentőségét az adja, hogy nem jár fájdalommal, vezető, többnyire egyetlen tünete a nagyothallás, amelyet a környezet sokszor figyelmetlenségként, szórakozottságként értékel.
A betegség lényege az, hogy a dobüregben, a középfül üregrendszerében a rossz fülkürt működést követően savós váladék szaporodik fel, amely hónapok alatt kötőszövetesen szervül, ennek következtében a dobhártya erősen meggyengül, funkcióját veszti. Az időben rendezett rossz fülkürt működés ezt a betegséget megszünteti. Ennek módszerei lehetnek a megnagyobbodott orrmandula eltávolítása, a krónikus arcüreggyulladás szanálása stb. Fontos, hogy időben felfigyeljenek a gyermek esetleges figyelmetlenségére és forduljanak fül-orr-gégészhez.
Remélem, hogy e pár sor segítségére lesz a szülőknek abban, hogy az itt említett problémával küszködő gyermekek mielőbb megfelelő ellátásban részesülhessenek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése