Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 31., csütörtök

MI AZ A RAYNAUD BETEGSÉG??

Mi az a Raynaud-betegség?
A főleg hideg időben vagy stressz esetén fázó, fájó, elfehéredő, elliluló, majd bepirosodó kézujjak a kiserek kóros összehúzódására, az úgynevezett Raynaud-betegségre utalhatnak, amely elsősorban a 40 év alatti nőket érinti. A tünetek életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők.
A Raynaud-betegség az érrendszer eltúlzott válasza
Hideg végtagokra sokan panaszkodnak. Ez a szervezet normál válasza a hőháztartás egyensúlyának biztosítására, és szerencsére az esetek többségében múló problémáról van szó. Előfordulhat azonban, hogy fájdalom, égő, bizsergető érzés mellett az ujjak elfehéredése, ellilulása, majd bepirosodása lép fel, valamint a kéz ügyetlenné válhat. Ilyen esetekben felmerül a Raynaud-betegség lehetősége, ami az érrendszer eltúlzott válasza főleg hideg vagy érzelmi stressz hatására. Ennek következtében az ujjak és a bőr kisartériái túlzottan összehúzódnak, és vérellátási zavar alakul ki.
Először egy, majd több ujj elfehéredik, főleg a kézen – ritkábban a lábon –, majd ellilulnak. Amikor a roham megszűnik, az erek reflexszerűen kitágulnak, amitől az érintett terület vöröses árnyalatúvá válik.
A probléma pár perctől akár 15-20 percen át is fennállhat. Ilyenkor viszont – függetlenül attól, hogy a beteg hidegben, vagy melegben tartózkodik – elmondható, hogy a rohamokat leggyakrabban melegből hideg környezetre való váltás provokálja (például légkondicionáló vagy az élelmiszerüzletekben a hűtött, fagyasztott termékek részlege). Általában a mutató-, a középső és a gyűrűsujjak érintettek.
Miért fázunk meg a légkonditól?
A Raynaud-betegség rohamait a melegből hideg környezetre váltás is provokálja, így klímaberendezés is kiválthatja. Ráadásul, ha valaki a légkondi közelében, három-négy méteren belül ül – ami gyakran előfordul –, csúnyán megbetegedhet.
Tünetek:
● kézujjak/lábujjak hideg hatására hirtelen többnyire háromfázisú elszíneződése (fehér, lilás, majd vöröses),
● fázás, fájdalom, égő, bizsergő érzés jelenléte,
● a tünetek ismétlődve, rohamokban jelentkeznek.
Raynaud-szindróma (szekunder forma) esetén a tünetek általában egyoldaliak, és a hátterében egyéb alapbetegség igazolható (autoimmun megbetegedések – például szkleroderma, szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz –, vibrációs ártalmak, artériás érbetegségek, alagútszindróma, nyaki borda, mellkaskimeneti szindróma, gerincsérv, tumoros betegségek, gyógyszerek).
Raynaud-kór (primer forma) esetén a jelenség hátterében egyéb betegség nem mutatható ki, és a tünetek mindkét végtagot érintik
Érdekesség, hogy friss kutatási vizsgálat szerint a primer Raynaud-betegségben szenvedők esetében gyakoribb a migrén előfordulása, és az eredmények alapján felvetődött, hogy mindkét betegség genetikai alapon is meghatározott lehet.
Ha a Raynaud-jelenség tüneteit észleljük, érdemes szakemberhez fordulni. A primer és a szekunder formák a beteg panaszai, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat és a körömágy úgynevezett kapillármikroszkópos vizsgálata alapján legtöbbször jól elkülöníthetők. A mögöttes ok tisztázása céljából azonban sor kerülhet speciális labor- és műszeres vagy röntgenvizsgálatokra is.
Mögöttes ok esetén a feladat az alapprobléma kezelése. Viszont tudni kell, hogy a betegség bármely formája áll is fenn, a tünetek enyhítéséhez elengedhetetlen az életmódbeli változás, például a hideg elleni védekezés, a dohányzás abbahagyása, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészíthet ki. (Forrás: Trombózisközpont)
Ez már érszűkület?
A hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek – a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

1/2/3/4/5/#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése