Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 1., szerda

A JÓ SZÜLŐK APRÓ TITKAI



A jó szülők apró titkai
A szülők gyakran bizonytalanok sok, a gyermeknevelést érintő kérdésben, pl. hogy mi mindent engedhetnek meg gyermeküknek, és mit nem, vagy hogyan vegyék rá őt, hogy egyen zöldséget és gyümölcsöt. Mindehhez szeretnénk pár ötletet adni.
A szülők gyakran bizonytalanok sok, a gyermeknevelést érintő kérdésben, pl. hogy mi mindent engedhetnek meg gyermeküknek, és mit nem, vagy hogyan vegyék rá őt, hogy egyen zöldséget és gyümölcsöt. Mindehhez szeretnénk pár ötletet adni, melyek idővel a gyermek mindennapjainak részévé válhatnak.

A szülő járjon elől jó példával!
Ez a legfontosabb tanács, amiből sohasem lehet engedni! Nem várhatja el gyermekétől, hogy egészségesen étkezzen, ha ön gyorséttermi menükön él. Ugyanez vonatkozik a szabadidő hasznos eltöltésére is.

Foglalkoztatás
A gyermeknek állandóan szüksége van valamilyen tevékenységre! Már totyogó korban is elengedhetetlen az állandó mozgás és foglalkoztatás. Ez segít az izmok fejlődésében, elálmosítja őket az alvásidőre, és az alvás sem nyugtalan, így a szülő is tud majd aludni.
Ahogy nőnek, egyre jobban érdekli a gyermekeket a TV és a számítógép, amire az első tanácsunk: mutasson példát, és igyekezzen aktívabb életet folytatni. Ha a gyermek már idősebb, iskolába jár, és kellően kifejlődtek a kognitív készségei, választhat magának valamilyen szervezett sporttevékenységet. Ezzel nem csak a testmozgás iránti igény elégíthető ki, hanem a szociális kapcsolatok iránti igény is.

Zsebpénz
Noha elsőre úgy tűnhet, a zsebpénz elkényeztetheti a gyermeket, ez nincs teljesen így. A zsebpénz segítségével játékosan megtanulható a dolgok értéke, és hogy nem lehet mindent megkapni, amire az ember vágyik.
A zsebpénz nem kapcsolódhat valamiféle jutalmazó-büntető rendszerhez. Legyen egy – kezdetben heti, később talán havi – rendszerességgel juttatott, világosan meghatározott összeg. A zsebpénz adásához a megfelelő életkor, amikor a gyermek elkezdi az iskolát.

Egészséges étrend
Ha a gyermek nem hajlandó se salátát, se banánt enni, itt az idő, hogy szemügyre vegye a saját értrendjét. Ha ön megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget eszik, a gyermeke általában követi a példáját.
Ha mégsem, egy egyszerű trükk segíthet. Ha a gyermek csokoládét kér, előtte egyen meg valamilyen gyümölcsöt. Ily módon hozzájut az alapvető vitaminokhoz, telítettségérzése lesz, és kevesebb csokoládét eszik.

Elégséges étkezés
Hallgasson a gyermekére, ha már nem kér többet enni. Sok szülő ragaszkodik hozzá, hogy a gyermeke megegye a teljes ebédet, vacsorát, akár fenyegetések árán is. Hiba!
Ilyen esetekben a gyermekek kényszerítik magukat, hogy többet egyenek annál, mint amennyire valóban szükségük van. Egy idő után már nem lesznek képesek hallgatni a szervezetükre, ami így hiába küld majd jeleket, hogy be lehet fejezni az evést.

Elégséges alvás
Gondoskodjon róla, hogy gyermeke minden éjjel legalább 8 órát aludjon. Első osztályos kisiskolásokkal végzett kutatások megállapították, hogy azok, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, a napközbeni tevékenységek alatt 4 évesekre jellemző viselkedésformát mutatnak.
Kialvatlanság esetén a szervezet elkezd kortizolt termelni, ami elősegíti a zsír elraktározását. Következésképpen ezek a gyerekek hajlamosabbak az elhízásra.

Ne legyenek tabuk a kommunikációban
Magyarázza el gyermekének, ami érdekli. Akkor is, ha pl. gyermeke először találkozik a faji és etnikai különbségekkel. Ha önnek az a véleménye, hogy a probléma megfelelő kezelése az elhallgatás, a gyermek ezt észre fogja venni. Ha nem magyarázzák el nekik a dolgokat, a gyermekek saját magyarázatokat keresnek, melyek akár teljesen tévesek is lehetnek.

Ne fizessen a gyermekének, mert részt vesz a háztartásban
Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyermeket meg kell dicsérni, meg kell jutalmazni, ha segít a ház körül. Amennyiben ez rendszerré válik, a gyermek azt a következtetést vonja le, hogy minden erőfeszítéséért pénzt várhat el. Ugye, ezt ön sem így gondolja? A gyermekek is tagjai a háztartásnak, tehát elvárható, hogy részt vesznek a vele járó feladatokban.

Bátorítsa, ne visszahúzza!
Ugyancsak fontos a gyermeknek a bátorítás, amikor a gyermek igyekszik fejleszteni az önállóságát, vagy új barátságokat köt. Így valóban a közösség, a társadalom részévé válik majd, és különösebb problémák nélkül jut el a felnőtt korba.
Amennyiben kipróbálja, és megtartja a fenti tanácsokat, boldog és egészséges gyermeket nevelhet.
- See more at: http://www.topshop.hu/article/a-jo-szulok-apro-titkai-2014-10-28#sthash.IL4GlI9D.dpuf

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése