Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 25., szombat

Tavaszi fáradtság gyerekeknél – lehetséges ez?Tavaszi fáradtság gyerekeknél – lehetséges ez?Tavaszi fáradtság gyerekeknél – lehetséges ez?



GyerekVitaminok

Az iskolás korú gyerkek szülei közelről tapasztalhatják, hogy a tél vége felé a gyerekek energia tartalékai kiürülnek, és ez főként fáradékonyságban, kisebb iskolai teljesítményben nyilvánul meg.
Általában ilyenkor tavasszal az iskoláskorú gyerekek már felelések, dolgozatok és vizsgák tömegén vannak túl és még egy fél év előttük áll az iskolai évből. Fáradékonyabbak lesznek, hamarabb kimerülnek, és az iskolai teljesítményük is csökkenhet amiatt, hogy kevesebb ideig képesek koncentráltan figyelni.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy egy csekély vitaminhiány is befolyásolja az iskolai teljesítményt.
A tél elmúltával három nagy csoportját kell figyelembe vennünk a fejlődő szervezet számára fontos alkotóelemeknek:
- immunerősítők
- D vitamin
- vas és C-vitamin 
A téli – koratavaszi betegségszezon megviseli a gyerekek szervezetét is:
A téli antibiotikum kúráknak következtében a bélflóra legyengül, a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ami tovább gyengítheti az amúgy is kimerült gyerek szervezetét. A gyomor- bélrendszerünk kb. 400-500 fajtájú baktériumot tartalmaz, amelyek nagy része nem káros, hanem ellenkezőleg: szükséges a gyomorműködéshez és emésztéshez. Az egészséges bélflóra helyreállításához szükség van megfelelő baktériumokra amiket legkönnyebben egy probiotikus joghurtban találunk meg. A joghurtok nagyon jó kalcium, B2 – vitamin és proteinforrások, és mint tudjuk, kevés kalóriát tartalmaznak. A probiotikus joghurtok ezen kívül az allergiás, ekcémás betegségek kezelésében is jó hatást gyakorolnak a gyerekek szervezetére.

A D vitamin (kalciferol) különleges a vitaminok sorában, hisz mint tudjuk napfény hatására a szervezetünk állítja elő. Azonban késő ősztől tavaszig a bőrünket nem éri elég napfény, ezért nem is termelődik elegendő D vitamin a szervezetünkben. A D vitamin legfontosabb feladata az egészséges csontozat és fogazat fenntartása, ami főleg a gyerekek fejlődő szervezetében létfontosságú. A halaknak, húsoknak magas a D vitamin tartalma, de ilyenkor tavasszal érdemes lehet kúraként adni a gyerekeknek D vitamint is tartalmazó vitaminkészítményeket is.
Az aszkorbinsav vagy C vitamin talán egyik leggyakrabban szedett vitaminunk, amit előszeretettel kapkodunk be nátha esetén, helyesen. A C vitamin támogatja a vas hasznosulását és elősegíti a felszívódását, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A vashiány tünetei iskolás korban sok esetben megegyeznek a tavaszi fáradtság tüneteivel: a fáradtság, étvágytalanság és a gyerek érzékenységének, türelmetlenségének oka egyaránt lehet. A vashiány okozhatja a nagyon gyakori gyerekkori vérszegénységet, mivel kellő mennyiségű vas nélkül a szervezet nem tud elég hemoglobint előállítani, ami a vörösvérsejtekben az oxigén szállításához szükséges. Ha szeretnénk a vasat pótolni, magas vastartalmú élelmiszerekkel tehetjük elsősorban: a cékla, a máj vagy a „zöld zöldségek”, a gyerekek által utált spenót vagy a brokkoli, amik bár kevésbé népszerűek, de nagyon egészségesek.
Ha már kialakult a vashiány, akkor nem elegendő csak a táplálkozáson változtatni, hanem adjunk a gyereknek vas tartalmú vitaminkészítményeket. A vas hasznosulását a C-vitamin nagyban elősegíti, valamint segít megelőzni a tavaszi betegségek kialakulást.
A Merkúr székelyföldi üzletlánc tavaszi vitaminajánlata gyerekeknek:
- A Bioeel C-vitamin készítményei (cukormentes) epres, narancsos és propoliszos ízesítéssel
- Vitaking Iron All vas és multivitamin tabletta
- Csipkebogyót és acerola cseresznyét tartalmazó 1000 mg-os C-vitamin 100 és 30 darabos kiszerelésben is 
- Haas 3 db.-os pezsgőtabletta (C vitamin + Cink, Multivitamin és Magnézium + B6 ) 
- Finomabbnál finomabb zöldségek, gyümölcsök és azok teljesen természetes levei
Képforrás: csipnet.org, venus.niacc.edu, voapa.org

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése