Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 3., péntek

A FERDE NYAK TÜNETEI



Ferdenyak tünetei és kezelése
Mi a ferdenyak?
A ferdenyak egy összefoglaló tünet, ami annyit jelent, hogy valaki ferdén tartja a nyakát, azaz a nyaka kicsit oldalra dől, az álla pedig az ellenkező irányba mutat. Két nagy csoportra osztható: veleszületett ferdenyakra (Congenitalis torticollis) és szerzettre.
h i r d e t é s
A ferdenyak előfordulása
A veleszületett ferdenyak tartás a csípőficam és a lábtartási rendellenesség (dongaláb) után a harmadik leggyakoribb születési rendellenesség, előfordulása 10 százalék alatti. A felnőttkori ferdenyak megjelenése kortól és nemtől független, de a probléma nem túl gyakori, sokkal ritkábban okoz gondot, mint például a derékfájás.
A ferdenyak okai
A ferdenyak tartás a csecsemőknél jellemzően veleszületetten jön létre, egyfajta születési rendellenességként. Leggyakoribb kiváltó oka, hogy születés közben - ritkán már méhen belül - sérül a fejbiccentő izom. Ez jellemzően akkor fordul elő, amikor a baba nagyobb méretű, és emiatt nehezebben halad át a szülőcsatornában - ilyenkor a ferdenyak egy kulcscsonttöréshez hasonlóan jöhet létre. Ritkábban, de állhat a hátterében csigolyafejlődési rendellenesség, illetve olyan elváltozás a nyaki gerincen, ami kiválthatja ferdenyakra jellemző a tüneteket.

A kiváltó ok felnőttkorban is lehet sérülés vagy trauma, de ezek mellett sok egyéb tényező is szóba jöhet. Az egyik gyakori kiváltó ok az elfekvés, de okozhatja a problémát
a klíma vagy huzat is; például ha a kocsiban le van húzva az ablak. Lehetnek kiváltó okok egyes fertőzések (főleg fül-orr-gégészetiek), szemészeti, fülészeti, idegrendszert érintő és pszichés problémák, reuma vagy megfázás, nyirokcsomó megnagyobbodás, ez esetben a nyirokcsomó feszítheti a fejbiccentő izmot. Kialakulhat ferdenyak hirtelen amiatt is, mert az izom spontán módon rángatózni kezd. Kezdődő csigolyakopás is állhat a háttérben, de ha a probléma egyik napról a másikra jelentkezik, akkor kialakulása inkább izomeredetű. Ferdenyak jelentkezhet agydaganat miatt is, emellett a tünet létrejöhet akár gyógyszer mellékhatásaként is.
A ferdenyak tünetei és diagnózisa
A veleszületett ferdenyak általában már születéskor látszik, az orvosok ekkor észreveszik: ilyenkor a fő tünet az, hogy a baba nyaka egyik oldalra dől. Az elváltozást gyakran kíséri fájdalom is, az izom bevérzik, és kisebb vérömleny keletkezik rajta - ez szép lassan felszívódik, de egy ideig fájdalmas csomóként van jelen. A vérömleny feszíti, rövidítheti az izmot, maga az izomfeszülés pedig ki is tapintható. Amellett, hogy a fej oldalra billen, szintén jellemző tünet, hogy az áll kicsit az ellenkező irányba néz, sőt előfordul az is, hogy egy kicsit a váll is megemelkedik. Ritkán, de előfordul - amikor a tünet és a bevérzés nem olyan mértékű, a szülő pedig hazaviszi a gyereket -, hogy a rendellenesség csak egy-két héttel a kicsi megszületése után szúr szemet a hozzátartozóknak. Ilyenkor az tűnik fel a szülőknek, hogy a baba nem annyira mozgatja a fejét, igazából csak egy irányba - ezesetben is fizikális vizsgálattal állítják fel a diagnózist.

Felnőttkori ferdenyaknál a fő tünet az, hogy a beteg egyik oldalra nem tudja billenteni a nyakát, a terület fájdalmas, az érintett oldalon pedig nagyon feszesek, kötöttek az izmok. A diagnózist az orvosok fizikális vizsgálattal, a jellegzetes tünetek alapján állítják fel. További vizsgálatra, például röntgenre vagy góckeresésre, más szakorvosokkal való konzíliumra akkor van szükség, ha a probléma a szokásos kezelés hatására nem szűnik meg.
A ferdenyak kezelése
A veleszületett ferdenyak kezeléséhez mindenképpen szükség van tornagyakorlatokra, amelyeket ideális esetben szakember végez; olyan nyújtógyakorlatokról van szó, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a megrövidült izom ne zsugorodjon nagyon. Emellett nem mindegy, hogy fektetik a babát: úgy kell elhelyezni, hogy a fény- és hangingerek, különböző zajok rákényszerítsék a fejmozgatásra; ha ugyanis a baba emiatt mozgatja a fejét, az segíti az izom nyúlását. A veleszületett rendellenesség igen jól gyógyul, nagyon ritkán fordul elő, hogy a torna nem elegendő - az esetek 90 százalékában pár hónap torna elegendő a teljes gyógyuláshoz. Ha mégsem, akkor a későbbiekben műtétre is sor kerülhet; ilyen jellegű, sebészi beavatkozásra jellemzően akkor lehet szükség, ha az izom tartósan rövid, és úgy hegesedik. Maga a műtét azt jelenti, hogy a fejbiccentő izmot a kulcscsont közelében átmetszik, ezt követően a nyakat kötéssel és gallérral megfelelő helyzetbe hozzák, és megvárják, amíg fejbiccentő izom meggyógyul.

A felnőttkori ferdenyak kezelése alapvetően meleg borogatással és izomlazító masszázzsal, ha pedig a nyak már mozgatható, akkor tornával történik. Emellett használhatók izomlazító és fájdalomcsillapító készítmények, injekciók is - az orvosok alapvetően lidokain hatóanyagot használnak, ha az nem hat, akkor esetleg szteroidot. Emellett hasznos lehet a merevítő gallér viselése is. Ha a probléma pár héten belül nem javul, akkor kulcsfontosságú a pontos kiváltó ok megkeresése. Ez egyben azt is jelenti, hogy ilyen esetben a ferdenyak kezelése tulajdonképpen az alapprobléma vagy alapbetegség - tehát a kiváltó ok - kezelését jelenti. Arra is van példa, hogy a tünet spontán módon elmúlik - ez jellemzően akkor van így, amikor a rendellenesség megjelenését az izom spontán rángatózása váltotta ki.

Ferdenyak esetén hasznos lehet a merevítő gallér viselése is.
A ferdenyak gyógyulási esélyei
A születéskori sérülés miatt létrejött ferdenyak jellemzően maradéktalanul gyógyul már gyógytornával is, de ha nem, akkor műtéttel tökéletesen helyrehozható. Ha a kiváltó ok nem sérülés, hanem csigolyafejlődési rendellenesség vagy egyéb elváltozás, akkor a probléma hosszútávon is okozhat gondot. Ennek jellege és mértéke minden esetben az alaprendellenességtől függ, attól, hogy az mennyire korrigálható. A felnőttkori ferdenyak szintén jól gyógyul, gyógyulási ideje attól függ, mi volt a kiváltó oka, és azt mennyi időbe telik helyrehozni.


A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük
dr. Kovács Jolán ortopéd főorvosnak és dr. Podlovics Ágota, reumatológus főorvosnak.
Kapcsolódó cikkeink
  •  
Megelőzés
A veleszületett ferdenyak nem előzhető meg, hiszen nem lehet előre tudni, milyen lesz a szülés lefolyása, sérülhet-e közben a baba. Ha az újszülött nagyon nagy, akkor eleve nagyobb eséllyel születik császármetszéssel, ami értelemszerűen kizárja a szülőcsatornában való sérülés lehetőségét. A felnőttkori ferdenyak megelőzését segíti, ha óvakodunk a huzattól, a túl magas párnától, a hirtelen mozdulatoktól.

A veleszületett betegség nem előzhető meg, hiszen nem lehet előre tudni, milyen lesz a szülés lefolyása, sérülhet-e közben a baba. Ha az újszülött nagyon nagy, akkor eleve nagyobb eséllyel születik
császármetszéssel, ami értelemszerűen kizárja a szülőcsatornában való sérülés lehetőségét. A felnőttkori ferdenyak megelőzését segíti, ha óvakodunk a huzattól, a túl magas párnától, a hirtelen mozdulatoktól.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése