Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 13., hétfő

Szánkózás közben is vigyázz magadra!



Szánkózás közben is vigyázz magadra!


A szánkózás már-már szinte rituálénak számít generációk óta. Bárhol, ahol egy parányi hó található, és esetleg egy nagyobb domb, ott biztosan láthatsz szánkózókat.
Ez nemcsak izgalmas és mókás sport, de nagy előnye még, hogy nincsen szükség hozzá semmilyen speciális felszerelésre egy szánkón és egy védősisakon kívül.
A szánkózás remek móka és időtöltés, de néha veszélyes is lehet. Így nem árt, ha megfogadod a következő tippeket.
Miért fontos a biztonság?
Úgy tűnik, hogy a szánkózás veszélyesebb szórakozás, mint gondolnád, ugyanis minden évben jelentős azok száma, akik szánkózás közben szerzett fejsérüléssel kórházba kerülnek, sőt, előfordul halálos baleset is a szánkózásból kifolyólag. A szánkózók a statisztikák szerint többször kerülnek kórházba, mint a síelők vagy a snowboardosok, és gyakoribb náluk a bénulás előfordulása is. Éppen ezért fontos vigyázni magunkra.
Jó dombot válassz!
Amikor hófödte dombokat látsz, biztosan mindig az jut eszedbe, hogy ez  milyen jó hely a szánkózáshoz, és nem arra gondolsz, hogy igazán veszélyes is lehet. Ha szánkózni indulsz, ügyelj a következőkre:
  • Keress olyan dombot, amely viszonylag gyér, és elég lankás ahhoz, hogy legyen elég helyed és időd vész esetén lefékezni!
  • Vigyázz, mert a dombok alján általában sokan parkolnak vagy úttest van, amelyekre ha rásiklasz, akkor baleset történhet!
  • Vigyázz, ugyanis az is előfordulhat, hogy tó vagy kerítés van a szánkózópálya körül!
  • Győződj meg róla, hogy a domboldalon nincsenek sziklák, göröngyök vagy egyéb akadályok!
  • Olyan helyet válassz, ami inkább havas, mint jeges, mert ha elesel, akkor a jégen súlyosabb lehet a sérülésed!
  • Nappal szánkózz, amikor minden láthatóbb és biztonságosabb! Ha sötétben mész csúszni, akkor mindenképpen olyan helyre menj, amit már jól ismersz, és nem lehetnek balesetveszélyes tényezők a környezetedben!
Öltözködj megfelelően!
Amikor szánkózol, a hó és a hideg téli idő miatt a fagyás veszélye igencsak fennáll. Légy benne biztos, hogy biztonságosan és rétegesen öltözködsz!
  • Hordj praktikus ruházatot, mellé fontos a sapka, a szemüveg, kesztyű, és a bakancs - ezek mind legyenek vízállóak és hőtartóak!
  • Ha sálat viselsz, légy különösen figyelmes, mert beleakadhat a szánkóba, ami balesetveszélyes!
  • Hordj sisakot, ha nincsen olyan, ami kifejezetten a szánkózásra való, akkor megteszi a biciklis bukósisak is, de a lényeg, hogy védd a fejed!
Legyen jó szánkód!
A jobb szánkót könnyen tudod irányítani és jobban tudsz vele fékezni. Mindenképpen kerüld az olyan szánokat, amelyek műanyagból vannak, ugyanis nem biztos, hogy tudni fogod kezelni, és balesetet is szenvedhetsz vele. A legtöbb szánkó viszonylag olcsó, de a minőségiek a plusz pénzt is megérik.
Kövesd a következő egyszerű szabályokat!
Ha már megvetted a jó minőségű szánkót, felszerelkeztél biztonsági sisakkal, kiválasztottad a biztonságos dombot, akkor már nincs más hátra, csak hogy elolvasd és megfogadd a következő tippeket a saját és mások biztonsága érdekében.
  • Mindenképpen legyen veled egy felnőtt, hogy ha esetleg megsérülsz, akkor el tudjon látni, vagy a legvégső esetben bevinni az ügyeletre!
  • Sohase ülj háttal a szánkódra! Sose csússz le túl meredek dombon vagy hegyen, és mindig csak ülj a szánkódon, ne guggolj vagy állj.
  • A kisebb gyerekek (5 év alattiak) mindig csak felnőttekkel csússzanak, de a 12 éveseket is szemmel kell tartani!
  • Sohase építs ugratót vagy akadályt a hegyre, mert balesetveszélyes!
  • Mindig tartsd a kezeidet a szánkón belül, és ha elesel, akkor azonnal menekülj a szánkóddal együtt – előfordulhat, hogy az utánad jövő nem tud lefékezni!
  • Amikor a domb tetején vagy, ügyelj arra, hogy ne ütközz senkivel, és elég területet hagyj másoknak is!
  • Sose ülj olyan szánkón, amelyet mozgó jármű húz!
A lényeg az, hogy mindig mindenkire odafigyelj, és melegen öltözködj, mert akkor nem lesz semmi gond - a szánkózás jó mulatságnak ígérkezhet!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése