Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 12., vasárnap

Erről ismerhető fel a bokasüllyedés: 5 jel, amit laikus szemmel is felismerhetsz



Erről ismerhető fel a bokasüllyedés: 5 jel, amit laikus szemmel is felismerhetsz




Vedd észre, ha a gyerek lúdtalpas, és forduljatok ortopéd orvoshoz!
A bokasüllyedés - amit a köznyelv csak lúdtalpnak nevez - bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban mégis gyerekkorban jelentkezik.

Ha ismered a kialakulás okait, nagyobb esélyed van megelőzni azt, illetve ha felismered a már kialakult lúdtalpat, időben megkezdődhet a torna.
Ismerd fel a bokasüllyedést!
A csecsemő nem lúdtalpas, csak még nem kezdett járni. A járás során ugyanis a láb izmai elkezdenek dolgozni, a hosszanti, illetve a harántboltozat erősödik, alakulni kezd.
Ha azonban kisgyermeknél vagy kamasznál az alábbi tüneteket tapasztalod, kezdj el gyanakodni, és forduljatok ortopéd szakorvoshoz.
5 bokasüllyedésre utaló jel
  • A belső bokák egymás felé borulnak.
  • A gyermek vizes lábnyoma telitalpas.
  • Hátulról nézve a sarkak befelé dőlnek.
  • Túrázás vagy tornaóra során jelentkező fájdalom.
  • A bokaízület körkörös mozgatása során a gyermek fájdalomra panaszkodik.

10 gyakori szülői hiba
i a bokasüllyedés?
Bármely életkorban is alakuljon ki a lúdtalp, oka a láb izmait, inait érő, a tolerálhatónál nagyobb terhelés. Kisgyermekeknél jellemzően az áll a háttérben, hogy a szülők túl korán biztatják a gyermeket felállásra, sétáltatják - pedig a gyermek szervezete még nem áll készen rá. Fontos tudatosítani magadban, hogy a gyermek kognitív és mozgásos fejlődése szempontjából is sokkal lényegesebb a mászás, mint a járás - ne siettesd a folyamatot!
Kisiskolás korban a gyerkőc hirtelen magasság- vagy testsúlybeli növekedése okozhat bokasüllyedést. Ilyenkor ugyanis a gerinc egyensúlyi helyzete megváltozik, a láb pedig nem feltétlenül tud vele lépést tartani. Kamaszkorban ugyancsak a rohamos növekedés okozhat problémát. Tovább ronthat ilyenkor a helyzeten egy-egy egészségtelen divattorna vagy extrém sport, táncok.
Mi a teendő bokasüllyedés esetén?
A kezelést illetően az ortopéd szakorvos tud pontos tanácsokat adni. Valószínűleg javasolni fogja lúdtalpbetét használatát, valamint a napi rendszerességgel végzett tornát. Már napi 10-15 percen át végzett torna is jelentős változásokat hozhat, de segít a kavicson sétálás is. Jó tornagyakorlat lehet a lábbal történő labdadobálás, illetve a ceruza felvétele a padlóról lábujjakkal.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése