Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 28., kedd

Teendők kruppos köhögés esetén



Teendők kruppos köhögés esetén 




Ha hirtelen felhangzik a rémisztő kruppos köhögés éjjel, a gyermek hangosan veszi a levegőt és  fullad, ne essünk pánikba ! A rohamnak fokozatai vannak, és csak az esetek elenyésző százalékában kell számolnunk katasztrofális légzési elégtelenség kialakulásával, de azért komoly odafigyelést igényel a kruppos köhögés. Ha egyébként egészséges a gyermek, a három év alatti korosztály a krupp szempontjából legnagyobb veszélynek kitett időszak. A krupp kezelése otthon fontos szülői feladat, hisz a cél hogy a gyermek biztonságban jusson el a kórházig. Az esetek egy részében pedig elkerülhető a kórházi felvétel, ha tudjuk hogyan segítsünk.
 Teendők első kruppos köhögés esetén – a kruppos beteg ápolása:
 Nehézlégzés (dyspnoe)
A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…
-Figyeljük meg látunk-e nehézlégzésre utaló jeleket (lásd a bal oldali szövegdobozban található linket), majd öltöztessük fel a gyermeket melegen és azonnal vigyük a szabadba.

-A cél a légutak lehűtése, ami csökkenti a nyálkahártya duzzanatot, ezáltal csökken a kruppos köhögés és a nehézlégzés.

-Nem ritka hogy az otthon nagyon köhögő gyermek, szinte tünetmentesen érkezik meg az orvosi rendelőbe, mert útközben lehűltek a légutai.


-Ha nincs erkély vagy udvar ahova kimehetnénk, akkor zárjuk el a fűtést a szobájában, és tárjuk sarkig az ablakot. Ha van hideg párásítónk, indulásig párásítsuk a szoba levegőjét.

-Ha a kruppos köhögés mellett nehézlégzésre utaló jelet is látunk, hívjunk mentőt!
 
Mentők

 
-Ha nincs nehézlégzés, miközben apa szellőzik a gyermekkel, anya csomagoljon, majd induljanak el a területileg illetékes fekvőbeteg intézménybe. Első kruppos köhögés esetén MINDIG menjünk orvoshoz azonnal, hisz reális esélye van a nehézlégzés kialakulásának. Fontos az egyéb betegségek kizárása is melyek fulladást okozhatnak (pl. légúti idegentest, gégefedő gyulladás stb.)

-A kruppos roham ellátását a területileg illetékes gyermekosztályok, gyermekkórházak esetén a sürgősségi betegellátó osztályok végzik.

Számítsunk rá, hogy az első kruppos köhögés, kruppos roham után megfigyelésen kórházban kell maradni 1-2 éjszakát.

A cél, hogy a kórházig biztonságban érjen el a gyermek, ezért ha nem tudjuk eldönteni hogy nehézlégzés van-e (hisz nem vagyunk szakemberek), hívjuk ki a kijáró orvosi ügyeletet, akinél vannak rohamoldó gyógyszerek, és stabilizálni tudja a gyermek légzését a kórházig. Felhívhatjuk a mentőket is, ahol a diszpécser szakszerű kérdések után segít a döntésben, vagy intézi a sürgősségi szállítást.
  eendők ismétlődő kruppos köhögés esetén – a kruppos beteg ápolása:
A kruppos köhögés megjelenésekor hűtsük a légutakat és párásítsunk. Ez sokszor elég a tünetek megszüntetéséhez.
 
Krupp
A gége az orrgaratűr és a légcső közötti felső légúti szerv. Feladata, hogy utat adjon a levegőnek ki és belégzéskor, és a hangszalagok révén a hangképzés is a feladata. A csecsemők és kisgyermekek gégéje méreteiknél fogva sokkal szűkebb mint a felnőtteké, a nyálkahártyája laza és duzzadásra hajlamos.A krupp akut felső légúti szűkület, mely a kiváltó októl függetlenül jellemző sajátos tüneteket okoz.
A krupp tünetei, videó a stridorról, ugató köhögésről…
Ha a hűtés hatására nem szűnik a köhögés, vagy nehézlégzés jelentkezik, adjuk be a rohamoldó szteroidos kúpot (Rectodelt, vagy prednisolonos patikai készítmény, amit az első kruppos köhögéskor írt fel az orvos roham esetére. Mindig az előírt módon alkalmazzuk! ).

Ennek egy órán belül jelentős javulást kell hozni. Ha nem szűnik a kruppos köhögés, irány a kórház, ha szűnik akkor figyeljük a gyermeket. Újabb roham esetén szintén kórházba kell menni.

Érdemes a roham oldódása után is folytatni a párásítást, és nyitott ablaknál altatni a gyermeket. (Öltöztessük fel és takarjuk be alaposan !)

Ha van inhalátorunk, élettani sóoldatos, vagy Salvus vizes inhalálást alkalmazhatunk.  Ha éjjel kruppos köhögés jelentkezett, de sokeresen lekezeltük és nem kellett kórházba menni, reggel mindenképp lássa a háziorvos.

Dilemma esetén ne habozzunk segítséget kérni telefonon, akkor sem ha már az ötödik krupp a gyermek életében !

Sajnos az arra hajlamos gyermekeknél egy őszi-téli szezonban többször elő szokott fordulni a kruppos köhögés.

Kruppra hajlamos a gyermek esetén, érdemes beszerezni egy hideg párásítót amivel a szoba levegőjét lehet párásítani megelőzésként akár minden éjjel.

A kruppra hajlamos gyermek szobája ne legyen túl meleg, sűrűn szellőztessünk, és mindig legyen a hűtőben rohamoldó kúp.

Végül megismétlem azt a képtelen mondatom, amivel kezdtem a cikket: ne essünk pánikba! A gyermek a nehézlégzés miatt eleve nyugtalan, ha anyát sírni látja, vagy az izgatott szülők a feje felett vitatkoznak, kapkodnak, sokkal nyugtalanabb lesz, ami ront a légzé
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése