Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 13., hétfő

A téli erdő veszélyei – szánkózók, síelők, kirándulók figyelmébe!



A téli erdő veszélyei – szánkózók, síelők, kirándulók figyelmébe!


A téli sportok egyik legjobb helyszínét adják a hazai erdők. A megszokott városi környezettől jelentősen eltérő körülmények azonban sok veszélyt is rejtenek magukban. Ezt mutatják az elmúlt hetek szánkó- és síbalesetei. A veszélyes helyzetek azonban tudatos felkészüléssel és felelős viselkedéssel elkerülhetők! 
 . Mindegyik szerencsétlenség oka a téli sportok megfelelő felkészülés nélküli, esetenként felelőtlen gyakorlása volt. Azért, hogy a kirándulás, a szánkózás mindenki számára élmény maradjon, és ne váljon tragédiává, érdemes tisztában lenni az alábbi tényekkel, és a tanácsoknak megfelelően felkészülni és viselkedni a téli erdő látogatása során.

. Bár a hegyoldalakat hagyományosan felkeresik a téli sportok szerelmesei, mindenki a saját felelősségére induljon csak neki a csábító lejtőnek. A legtöbb baleset a szánkózók és a síelők ütközéseiből következik. illetve ami lejtő meredekségéből, valmint a jegesedés esetén a szánkózók számára életveszélyessé teszi az ártatlannak induló próbálkozást..

Különösen nagy a szülők felelőssége! Ne engedjék olyan hegyoldalon, lejtőn, sétaúton lecsúszni a gyermekeiket, amit nem látnak be, nem győződtek meg a biztonságos megállás lehetőségéről.

Az erdei sétaúthálózatot gyalogos forgalom számára alakították ki. A sétautakon szánkózók komoly veszélyt jelentenek a gyalogos kirándulókra és saját magukra nézve. Különösen a forgalmas hétvégéken származnak ebből balesetek.
Különös gondossággal figyeljünk arra, hogy teljes hosszában belássuk a szánkózásra kiszemelt lejtőt, és csak akkor induljunk el a szánkóval, amikor senki más nem tartózkodik azon a szakaszon.


A gyalogos kirándulóknak is télies viszonyokra kell készülniük a parkerdőkben. Megfelelő réteges öltözködéssel készülni kell arra, hogy az erdőben 5-6 fokkal is hidegebb lehet, mint a városban.
A forgalmas helyeken a letaposott hó összefagyott, ezért a sétautak, turistautak jegesek, síkosak.
A téli erdőben a tájékozódás is nehezebb lehet, az ismert tereptárgyakat, akár a jelzéseket is hó boríthatja.
Fontos ezért az útvonal megtervezése, és hogy valaki otthon maradó családtag, ismerős tudjon kirándulásunk céljáról, a bejárni tervezett útvonalról.
 Ha bizonytalanok vagyunk a helyes irányban, inkább forduljunk vissza. Ha esetleg mégis eltévedünk az erdőben, érdemes következetesen egy irányba haladni, és az első nagyobb utat követni, amíg lakott településre nem érünk. Meleg ital, energiadús táplálék, váltás meleg ruha minden esetben legyen a hátizsákban!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése