Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 26., vasárnap

Szájzug berepedés (pállott száj)



Szájzug berepedés (pállott száj)
Szájzug berepedés (pállott száj, szájzug gyulladás) gyermekkorban
 A szájzug berepedés vagy szájzug gyulladás, szintén a bőrfertőzések családjába tartozó betegség. Népi neve kipállás, vagy pállott száj. Orvosi neve : angulus infectiosus ori.
Szájzug berepedés oka
A szájzugok az összefekvő bőrfelületek és az állandó nedvesség miatt, ideális környezetet jelentenek a baktériumok és sarjadzógombák számára. Gyermekkorban a nyálzás fokozza a nedvességet a szájzugban, így nem ritka a szájzug gyulladás.

A szájzug berepedés gyakoribb b-vitamin és vashiányos állapotokban, rossz szájhigiéné és rossz fogak esetén. A cukorbetegség és immunhiányos állapotok is hajlamosíthatnak a kialakulására.
 
Szájzug berepedés tünetei
Egyik vagy mindkét szájzugban zavaros belsejű hólyagcsák jelennek meg, melyek helyén  néhány milliméteres pörkkel fedett sebek, és fájdalmas berepedések maradnak.
Szájzug berepedés kezelése
A kiegyensúlyozott étkezés, bő folyadékfogyasztás és vitamin és nyomelempótlás mellett a terület helyi kezelése is szükséges.

Próbálkozhatunk gyulladáscsökkentő krémekkel (pl Bepanthen krém, Sudocrem), vagy bórax-glicerines ecseteléssel.

A megfelelő szájhigiéne, rendszeres fogmosás és a rossz fogak javíttatása segíthet a visszatérő szájzug berepedés leküzdésében.

Ha 1-2 nap alatt nincs látványos javulás, mindenképp mutassuk meg bőrgyógyásznak a gyermeket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése