Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 8., szerda

6 kérdés, amivel felmérheted a gyerek IQ-ját



6 kérdés, amivel felmérheted a gyerek IQ-ját



Nem kell bonyolult teszteket kitöltetned vele ahhoz, hogy megtudd.
Korántsem mindegy, hogy a gyereknek milyen az intellektusa, hiszen nagyrészt ezen múlik, miként tud majd boldogulni felnőttként. Így aztán sok szülő szeretné minél hamarabb valamiféle képet kapni csemetéje IQ-járól - ha nem is pontosan, de legalább nagyságrendileg.
Ahol pedig kereslet van, ott hamarosan megjelenik a kínálat is - mostanra a szakemberek számos tetszet dolgoztak ki a kicsik IQ-jának feltérképezésére. Az alábbi kérdések segítségével azonban ezek nélkül is könnyen kiderítheted, hol tart a lurkó az átlaghoz képest - akár már óvodáskorában.
Hat kérdés, ami támpontot adhat
Az alábbi kérdések segítségével ugyan számszerűen nem tudod meghatározni óvodáskorú gyermeked IQ-ját, ám egyfajta támpontot már kaphatsz arról, hogy mennyire intelligens.
1. Mutass neki öt-tíz képet, amelyen olyan emberek, tárgyak, épületek vannak, amelyekkel rendszeresen találkozik, majd kérd meg, hogy nevezze meg, illetve másolja le őket.
2. Mutass neki egy három- és egy négyszögletű, valamint egy kerek formát, majd kérd arra, hogy nevezze meg, melyik, melyik.
3. Több napon keresztül kérdezd meg tőle reggel, délben és este, hogy milyen napszak van.
4. Mutass neki tíz színt, és kérd meg, hogy nevezze meg őket.
5. Tegyél elé egy viszonylag egyszerű - nyolc-tíz nagyobb darabból álló - puzzle-t, és kérd meg, hogy rakja ki.
6. Kérd meg, hogy számoljon el egytől tízig.
Ne feledd azonban, hogy a gyerekek fejlődési üteme hol felgyorsul, hol lelassul. Ha porontyod nem tudott minden kérdésre válaszolni, lehet, hogy még nem érte utol a kortársait - mint ahogy a 100%-os eredmény sem feltétlenül utal zsenire.

7 játszótér Budapesten, ahol lefáraszthatod a gyereket
További támpontok
Az IQ számszerű meghatározására szintén nem alkalmasak, ám mindenképpen biztatóak az alábbiak:
Kognitív jelek
A gyerek nagyfokú érdeklődést mutat szűkebb és tágabb környezete iránt, gyakran tesz fel erre vonatkozó kérdéseket. Jó a koncentrációs képessége és a memóriája. Gyorsan, könnyen és örömmel fogadja be az új információkat, képes felismerni az egyes dolgok közötti összefüggéseket. A problémák megoldására fókuszál, akár a megszokott eltérő módon is. Élénk a képzelőereje.

Verbális jelek
A gyereknek feltűnően gazdag - esetenként már-már felnőttes - a szókincse. Viszonylag hosszú mondatokban, választékosan és szabatosan beszél, tisztában van az egyes szavak, kifejezések jelentésével. Elképzelhető, hogy még azelőtt megtanul írni-olvasni, hogy iskolába kerülne.
Szociális jelek
Jól érzi magát a nálánál az idősebbek társaságában, az ő szintjükön kommunikál velük. Fejlett az igazságérzete, kritikus és önkritikus egyben. Mindehhez jellemzően kiváló humorérzék is párosul.
A tökéletes játszósarok
A gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége a játék. Teremts meg számára az ideális körülményeket videónk segítségével!
Ilyen a tökéletes játszósarok
A gyerek elsődleges fejlesztő tevékenysége a játék - ám nem mindegy, milyen környezetben. Videónk segítségével teremtsd meg csemetéd számára az ideális körülményeket!
Dátum: 2011. február 15.
Készítette: Femina.hu
Így növeld az IQ-ját!
Az intelligencia csak részben genetikailag meghatározott tulajdonság - alakulásában fontos szerepet játszik az is, hogy a gyerkőcöt milyen ingerek érik, illetve az őt körülvevő közeg mennyire ösztönzi a további fejlődésére. Az alábbi módokon játékosan, ám hatékonyan növelheted porontyod IQ-ját.

Az üzletekben a sok csilivili, ám nem feltétlenül hasznos játék között olyanok is fellelhetők, amelyek a legkevésbé sem megterhelő módon, sokkal inkább élvezetesen fejlesztik a csemete adottságait és képességeit. Ha szeretnéd tudni, hogy melyek ezek, kattints ide!
Nem egy kutatás igazolja, hogy a sok verset és mondókát hallgató, tanuló kisgyerekek okosabbak, mint azok, akik csak egy-két rímbe szedett rigmust ismernek. Nemcsak a szókincsük és a beszédkészségük, de a kreativitásuk, a ritmusérzékük, sőt, a gondolkodásuk is fejlődik ily módon. Kattints ide a legjobb IQ-növelő mondókákért!
Az érzékelési funkciók fejlesztése pontosítja az észlelést, ezáltal pedig segíti az intelligencia növekedését is. Ismerd meg a legendás olasz pedagógus, Maria Montessori által alkalmazott módszereket!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése