Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 25., szombat

Tavaszi betegségek - a játszótéren?Tavaszi betegségek - a játszótéren?
Tavaszi játszótéri betegségek: Dr. Németh Ágnes a gyermekekre leselkedő tavaszi, játszótéri betegségekről, fertőzésekről beszélt a Reggeli műsorában.
A betegségekkel, vírusokkal telített zord tél után a tavasztól enyhülést várunk. A gyermekeket a szabadba, a játszóterekre csalogatják a napsugarak. Az április viszont igen szeszélyes évszak, hiszen az árnyékos helyeken még mindig téli hideget rejt. A szülőnek ügyelnie kell arra, hogy rétegesen öltöztesse gyermekét.
Az óvodai betegségek nagy része azért alakul ki, mert az aggódó szülő túlöltözteti gyermekét és emiatt megizzad a gyermek, így könnyen meghűlhet. A homokozóban is könnyen felfázhat a kicsi. Ilyenkor viszont már nem érdemes a téli sínadrágot a gyermekre adni, hanem ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne üljön le a hideg helyekre.
Dr. Németh Ágnes elmondása szerint hiába melegszik az idő, a vírusos infekciók még mindig veszélyeztetik a kicsik egészségét. Még mindig gyakoriak tavasszal a hányásos, hasmenéses vírusok és sajnos kb. 1-2 éve ezek a vírusok már egész évben veszélyeztetik a gyermekek egészségét.
Tavasszal a játszótéri homokozók egyre népszerűbbek lesznek a lurkók körében. A homokozók homokját át kell szűrni, meg kell szellőztetni. A játszóterekre betévedő kóbor állatok miatt a bélférgek is előfordulhatnak ilyen helyeken, melyektől a már említett hányásos, hasmenéses, illetve gyomorfájdalommal, felső légúti panaszokkal járó problémákat okozhat.
Vannak játszóterek, ahol a tél beköszöntével letakarják a homokozókat, ám a vírushordózok a nagyobb, közösségi, rosszul elkerített játszóterek lehetnek. A törlőkendő és rögtön felszívódó, fertőtlenítő folyékony szappan a kisgyermekes szülők legnagyobb fegyvere lehet a vírusok ellen.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése