Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. február 25., szombat

A 3 legveszélyesebb tavaszi betegség tünete, amit a játszótéren szed össze a gyerek

v

A 3 legveszélyesebb tavaszi betegség tünete, amit a játszótéren szed össze a gyerek
A 3 legveszélyesebb tavaszi betegség tünete, amit a játszótéren szed össze a gyerek
A jó időnek is megvannak a maga hátulütői.

Az emberpróbáló tél után az időjárás napról napról kegyesebb hozzánk, aminek szülők és gyermekek egyaránt örülnek. Ám még a viszonylagos melegben sem tudhatod teljes biztonságban csemetédet, legalábbis a különféle betegségeket illetően - nem beszélve arról, hogy néhánynak a sok kicsi által látogatott játszóterek lehetnek a legjobb melegágyai. Tudd meg, melyek ezek, és - az orvos tudtával - gyorsíts fel a gyógyulás folyamatát!

Felfázás
A népi bölcsesség szerint az "r" betűs hónapokban, mint amilyen a március, de még az április is, rövid időre sem tanácsos a földre ülni - főleg, hogy a kicsik immunrendszere ilyenkor a szokásosnál is gyengébben működik, hiszen a szervezet vitamin- és ásványianyag-készletei igencsak megcsappannak tél vége-tavasz eleje környékén.
Tünetei
  • A szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger.
  • Csípős, szagos, a szokásosnál sötétebb színű vizelet,
  • Fájdalmas vizelés.
  • Általános alhasi fájdalom.
Így kezeld!
Az orvosi kezelés természetesen elengedhetetlen, ám ha a szakember is egyetért vele, te magad is tehetsz a gyógyulásért. Amennyiben csemetéd szeret pancsolni, készíthetsz neki tengeri sós fürdőt a következő módon: töltsd meg félig a kádat meleg vízzel, és szórj bele fél kiló tengeri sót. A kicsi töltsön lehetőleg 20-25 percet a fürdőben.
Jó választás a vizelethajtó csalántea. Önts le fél kávéskanál szárított csalánlevelet két deci forró vízzel, hagyd állni néhány percig, majd szűrd le. Ha nagyjából kihűlt, lassacskán kortyolja el a gyerek. Ízesítheted mézzel és citrommal.

Vírusfertőzés
Bár a szakemberek szerint a hosszú hétvégén nagyjából véget ért az influenzaszezon, szórványosan még előfordulhat fertőzés - a játszótéren pedig különösen gyorsan átragaszthatják egymásra a gyerkőcök a nyavalyát.
Tünetei
A vírusinfekció általában enyhe tünetekkel kezdődik, például orrdugulással, torokgyulladással és kisfokú hőemelkedéssel. Mindehhez később láz és hidegrázás társulhat, amit fejfájás, szédülés, illetve felső légúti panaszok - torokfájás, köhögés - egészíthetnek ki. A tünetek közé tartozik az általános gyengeség, rossz közérzet is.
Bélférgesség
A homokozók homokját elméletileg át kellene szűrni, illetve meg kell szellőztetni - ám hogy ez megtörténik-e, az az egyszeri szülő számára lényegében ellenőrizhetetlen. Pedig a játszóterekre betévedő kóbor kutyák-cicák révén a bélférgek is előfordulhatnak a gyerekek egyik kedvenc meeting pointján.
Tünetei
  • Szelesség.
  • Felpuffadt has.
  • Hasfájás.
  • Hányás.
  • Hasmenés.
  • Végbélkörnyéki viszketés.
  • Apró giliszták a székletben.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése